Belgische wielerwedstrijden krijgen eigen koers voor specials

‘Nieuwsblad Cycling Series': eerste wielerseizoen op maat voor mensen met verstandelijke beperking

Een primeur op wereldniveau: wielrenners met een verstandelijke beperking kunnen vanaf volgende maand tot eind dit jaar deelnemen aan zeven bekende Belgische wielerwedstrijden. Onder de naam ‘Nieuwsblad Cycling Series’ slaan Special Olympics, Flanders Classics, Golazo en Het Nieuwsblad de handen in elkaar om competities voor mensen met een verstandelijke beperking te integreren in bestaande wielerwedstrijden. Op die manier willen de organisaties de wielersport inclusiever en toegankelijker maken voor iedereen. Premier Alexander De Croo maakte vandaag de kalender bekend in het centrum van de Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde.

De Lotto Zesdaagse Vlaanderen – Gent, de Druivencross in Overijse of de Benelux Tour, het zijn wedstrijden in verschillende disciplines die elk jaar telkens ronkende namen aan de start krijgen. Maar tot voor kort waren flandriens met een verstandelijke beperking aangewezen om deel te nemen aan afzonderlijke en vaak onbekende wedstrijden. Daar brengen Special Olympics, Flanders Classics, Golazo en Het Nieuwsblad nu verandering in. Door verschillende Belgische wielerwedstrijden in verschillende disciplines open te stellen voor wielrenners met een verstandelijke beperking, willen ze deze groep meer opportuniteiten geven om zich te bewijzen. Bovendien willen ze zo de zichtbaarheid van mensen met een verstandelijke beperking in onze samenleving vergroten.

“Zo divers het wielerpubliek, zo divers zijn ook de wielrenners. Vanuit Special Olympics zijn we ervan overtuigd dat sport de verschillen tussen mensen overstijgt. Daarom ondersteunen we graag alle sportinitiatieven die inclusie stimuleren. Door wielrenners met een verstandelijke beperking te laten deelnemen aan deze bekende wedstrijden, tonen we dat iedereen in onze samenleving de kans verdient om zijn of haar potentieel te benutten en volwaardig mee te doen. We zetten hiermee een demarrage naar een meer inclusieve samenleving. Iedereen flandrien #togehterwewin”

-Harry Demey, lid Raad van Bestuur Special Olympics Belgium

Wereldprimeur

Flandriens met een verstandelijke beperking die deelnemen aan de bekende wielerwedstrijden, doen dat in een eigen competitie met klassement. Die competitie krijgt de naam ‘Nieuwsblad Cycling Series’. De organisatie van een dergelijk wielerseizoen voor specials is een een primeur in België en zelfs ongezien op wereldniveau.

“De koers is van ons allemaal. Ook van mensen met een verstandelijke beperking. Als hoofdsponsor van de koers geloven we in de kracht van sport om mensen samen te brengen en sociale verandering teweeg te brengen. Door mee onze schouders onder deze competities te zetten, betrekken en accepteren we iedereen in onze samenleving.”

-Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad

Zeven wedstrijden in eerste fase

In een eerste fase gaan de Nieuwsblad Cycling Series door op zeven evenementen. De competitie wordt afgetrapt op 29 mei met de Ronde van Limburg. Vervolgens zijn de Baloise Belgium Tour (18 juni), Tour Of Leuven (15 augustus), de Benelux Tour (26 augustus), de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent (17 november) en de Druivencross Overijse (datum tbc) aan de beurt. Het wielerseizoen eindigt op 22 december met de Exact Cross Mol. Zo kunnen de wielerfanaten met een verstandelijke beperking hun goeie benen tonen zowel op de weg, in het veld als op de piste.

“Hoe meer mensen we van de fantastische wielersport kunnen laten genieten, hoe beter. Inclusiviteit is op alle niveaus een belangrijke pijler voor ons en dus sluiten we dan ook enthousiast en met veel plezier aan bij de Nieuwsblad Cycling Series. De Ronde van Limburg is één van onze eerstvolgende evenementen op de kalender. Daar zullen we voor het eerst een wedstrijd voor Special Olympics atleten in ons programma integreren. In de winter zullen we hetzelfde doen tijdens de Druivencross in Overijse. We zijn trots om de handen in elkaar te slaan met Special Olympics en mee te bouwen aan deze unieke Cycling Series.”

-Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics
"Vorig jaar hebben we reeds het enthousiasme gevoeld van de renners en rensters van Special Olympics. Het is een waar genoegen om de atleten van Special Olympics te laten deelnemen aan echte topevenementen zoals de Lotto Zesdaagse, de Baloise Belgium Tour, de Benelux Tour en de Tour of Leuven. Golazo wil niet alleen iedereen aanzetten tot sporten, we willen er ook voor zorgen dat sporten toegankelijk is voor iedereen. Daarom is een partnership met de Nieuwsblad Cycling Series en Special Olympics een evidentie. We wensen alle atleten heel veel succes en voldoening.”

-Christophe Impens, CEO van Golazo

Premier trapt seizoen in gang

Ondertussen kijken de organisaties hoe ze nog meer bekende wielerwedstrijden toegankelijk kunnen maken voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo staat ook de Ronde van Vlaanderen op de wishlist van volgend jaar. In het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde trapte premier Alexander De Croo het wielerseizoen voor specials alvast in gang met een gezamenlijk ritje doorheen Oudenaarde.

“Dit is een schitterend initiatief dat laat zien hoe sport kan bijdragen aan inclusie en gelijke kansen. We weten dat er zo’n 200 wielrenners met een verstandelijke beperking deelnemen aan Special Olympics wedstrijden, waarvan 150 steevast meedoen met de Nationale Spelen van Special Olympics. We geven hen nu nog meer kansen om doorheen het jaar te schitteren op plekken en momenten waar iedereen dezelfde liefde en passie voor deze sport deelt. In sport is iedereen gelijk. Door wielerwedstrijden open te stellen voor mensen met een verstandelijke beperking tonen we dat we als samenleving willen investeren in inclusie en diversiteit. Niet alleen als premier, maar ook als wielerfanaat kan ik dat alleen maar toejuichen. Ik ben dan ook trots dat we vanuit België hier een voortrekkersrol in spelen.”

-Alexander De Croo, Eerste minister van België

Cycling Series presentation.pptx

PPTX - 8.5 Mb

 

Pieter Maenhout

Head of Marketing, Communication & Partnerships, Special Olympics Belgium

Annelore Cleuren

Flanders Classics

Gert Van Goolen

PR & Communication, Golazo

Liesbeth Van Impe

Hoofdredacteur, Het Nieuwsblad

Yuksel Veli

Press Officer, Kabinet Premier

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be