Bijna 1 op de 3 ICT-specialisten bij Wolters Kluwer is een vrouw

Wolters Kluwer heeft heel wat talent in huis, maar zet vandaag naar aanleiding van internationale dag van meisjes en vrouwen in de wetenschap de spotlight op hun vrouwelijke ICT-specialisten. Uit de recentste cijfers van Eurostat blijkt dat het aantal vrouwen die aan de slag zijn in een rol als programmeur, developer of UX’er in 2020 in ons land met bijna 10 procent gestegen is ten opzichte van 2019. Ondanks die stijging zijn het nog altijd overwegend mannen, 4 op de 5, die in België deze rol uitoefenen. Wolters Kluwer doet het evenwel beter dan het Belgische gemiddelde want bijna 1 op de 3 ICT-specialisten is een vrouw.

Het aantal vrouwelijke ICT-specialisten in België neemt toe. In 2019 werd in 17,9 procent van de gevallen deze rol ingevuld door een vrouw, in 2020 is hun aandeel gestegen naar 19,6 procent. Een mogelijk gevolg van het stijgend aandeel van meisjes en jonge vrouwen die ICT studeren, met maar liefst een Europees recordcijfer voor België van 37 procent in 2018. Samen met zoveel andere vrouwelijke studentes in één leslokaal zitten, is iets wat deze ICT-specialistes van Wolters Kluwer – elk tussen de 10 en 30 jaar aan de slag in ICT – nooit meemaakten.

“Toen ik in 1990 aan mijn opleiding begon, zaten we met drie jonge vrouwen op een totaal aantal studenten van twintig. Dat viel dus voor die periode nog vrij goed mee”, zegt Martine (52) en developer voor de cloudintegraties van Wolters Kluwer. Haar collega-developer An (52) koos tijdens het middelbaar al voor de wereld van de informatica. “Een wiskundeleerkracht liet ons in het 3e middelbaar oefenen op een pc, een uniek toestel in die tijd. Ik was gefascineerd door dat ding, hoe het in elkaar stak en kon werken.”

Man met reserves
Die fascinatie zorgde ervoor dat An industriële wetenschappen koos, met een focus op informatica. “De overgrote meerderheid collega-studenten waren jongemannen, maar dat heeft me nooit tegengehouden omdat ik echt mijn interesses wilde volgen.” Eenmaal afgestudeerd startte An haar carrière bij Wolters Kluwer, waar ze binnenkort 30 jaar aan de slag is. “De eerste vrouwelijke programmeur was ik. Het was ook hier toen een men’s only afdeling, maar ik heb daar nooit, ook die eerste maanden niet, iets van gemerkt. Al is er na die eerste periode wel één mannelijke collega naar me toegekomen om te zeggen dat hij ‘enige reserves’ had toen ik begon, maar dat hij al snel gezien had dat ik wist waarmee ik bezig was.”

Ook Karen (37), intussen 3,5 jaar UX Engineer bij Wolters Kluwer, voelde zich onmiddellijk thuis bij het team. “Bij mijn eerste werkgever, een KMO, was ik de eerste vrouw tussen de mannen die webapplicaties bouwden. Net als hier bij Wolters Kluwer is die integratie destijds vlot verlopen. Hier lopen er intussen wel wat meer vrouwen rond, al werk ik het merendeel van de tijd met mannelijke developers samen. Maar het gaat echt om de skills waarmee je het team vooruithelpt die tellen, niet of je nu een man of vrouw bent. Daarom zou ik het doodjammer vinden als meisjes of jonge vrouwen zich zouden laten afschrikken door het feit dat de wereld van IT nog vaak een mannenbastion lijkt. Ga er gewoon voor als de jobinhoud je aanspreekt. Trouwens, tijdens de middagpauze – buiten de COVID-19-periode - zitten alle collega’s van verschillende afdelingen gewoon kriskras door elkaar en ook tijdens interne meetings zal je zelden de enige vrouw rond de tafel zijn.”

Rollende ogen
Dat laatste beaamt Veerle (49), analist en tester. Zij startte haar carrière 26 jaar geleden evenwel bij drie andere vrouwen in het Brugse filiaal van een bedrijf dat later in Wolters Kluwer zou worden geïntegreerd. “Waar onze collega’s in Brasschaat een gemengd team waren, zaten er bij ons destijds enkel vrouwen.” Veerle hielp in haar gevarieerde loopbaan accountants hun weg vinden in de wereld van de digitale boekhouding door in te staan voor de handleidingen, voor de inhoudelijke opleidingen van boekhouders en vanuit de helpdesk. “Ik heb nooit het gevoel gehad dat vrouwen zich meer moesten bewijzen. Soms was ik tijdens een teambuilding eens de enige vrouw, maar wat dan nog? Ik heb nooit één slechte ervaring gehad met mijn mannelijke collega’s. Oké, soms is er wel eens een developer die wanneer je hem lastigvalt over een detail eens met de ogen rolt. Maar dat hebben de mannen die mijn functie uitoefenen ook wel eens voor. Het is nu eenmaal eigen aan mijn job om heel gedetailleerd hun werk uit te vlooien.”

Over één ding zijn de vier het roerend eens. Het aantal vrouwen in de ICT-wereld kan nog omhoog en de huidige verhouding man-vrouw mag geen obstakel zijn. “Jongen of meisje, als informatica je passie is, moet je gewoon die richting kiezen. Want het is fantastisch om een carrière uit te bouwen in wat je interesseert.”


Eurostat - Women in Digital 2021

PDF - 1.8 Mb

Over Wolters Kluwer
Wolters Kluwer (WKL) is een wereldwijde leider in professionele informatie, softwareoplossingen en diensten voor de sectoren gezondheidszorg, fiscaliteit en boekhouding, bedrijfsbeheer, risicobeheer en compliance, en juridische en regelgevende sectoren. Dag na dag helpen we onze klanten om cruciale beslissingen te nemen door hen deskundige oplossingen aan te reiken, die een diepgaande domeinkennis combineren met geavanceerde technologieën en diensten. ​ 

Wolters Kluwer gaf in 2020 een jaaromzet aan van €4,6 miljard. De groep levert diensten aan klanten in meer dan 180 landen, heeft activiteiten in meer dan 40 landen en stelt wereldwijd ongeveer 19.200 mensen tewerk. De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Alphen aan den Rijn, Nederland. ​ 

Het Wolters Kluwer-aandeel is genoteerd op Euronext Amsterdam (WKL) en is opgenomen in de AEX- en Euronext 100-indexen. Wolters Kluwer heeft een gesponsord Level 1 American Depositary Receipt-programma (ADR). Deze ADR's worden verhandeld op de over-the-counter markt in de VS (WTKWY). ​ 

Voor meer informatie kunt u www.wolterskluwer.com raadplegen en ons volgen op Twitter, Facebook, LinkedIn, en YouTube. ​

Ellyne Temmerman

Marketing Communications Manager - Wolters Kluwer Belgium

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be