Bijna 15 miljoen kilo plastics ingezameld dankzij roze zak

Recyclagebedrijf ECO-oh! noteerde in 2016 recordcijfer

Met exact 14.675 ton is er vorig jaar een record aan zogenaamde gemengde plastics ingezameld in Vlaanderen, onder meer dankzij de roze zak. Dat blijkt uit cijfers van ECO-oh!, het enige recyclagebedrijf in ons land dat deze plastics verwerkt. Vandaag zamelt 1 op de 3 Vlamingen deze kunststoffen in via de roze zak of het recyclagepark. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil de inzameling van plastics nu uitbreiden in heel Vlaanderen.

Gemengde plastics inzamelen via het recyclagepark begon 25 jaar geleden. Via de roze zak gebeurt dit al sinds 2010. Daarin kunnen gezinnen alle gemengde plastics stoppen, die niet in de blauwe pmd-zak mogen, zoals botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic zakjes en bakjes, speelgoed, … 2,1 miljoen Vlamingen, 1 op de 3 dus, zamelen vandaag gemengde plastics in via de roze zak of het recyclagepark.

Recordcijfer

Vorig jaar is in Vlaanderen 14.675 ton restplastics ingezameld. Het hoogste aantal ooit, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de afvalintercommunales, die ECO-oh! heeft opgevraagd.  

Het record is onder meer te verklaren doordat meer en meer steden en gemeenten de roze zak invoeren. In Mechelen bijvoorbeeld, zijn ze in 2015 begonnen met het ophalen van de roze zak thuis, wat het sorteergedrag van gemengde plastics stimuleert. Burgers zijn ook steeds meer vragende partij voor dit systeem. Uit een bevraging van OVAM en Radio 2 zeggen 7 op de 10 Vlamingen voorstander te zijn voor de roze zak."  
Koen Verhaert, CEO ECO-oh!

De roze zak is geïntroduceerd om te vermijden dat deze plastics moeten verbrand worden. Op die manier vermindert de CO2-uitstoot en kunnen we steeds meer materialen hergebruiken. ECO-oh! heeft de technologie om 97 procent van die plastics te verwerken tot nieuwe grondstoffen.

Voorbeeldregio Mechelen

IVAREM, de afvalintercommunale voor het arrondissement Mechelen, goed voor de inzameling van meer dan 250.000 inwoners, bevestigt het nut en het succes van de roze zak.

Door gemengde plastics ook aan huis op te halen, is de ingezamelde hoeveelheid in drie jaar tijd gestegen van 1177 ton per jaar naar 1992 ton. Dat komt neer op bijna 8 kilo plastic afval per inwoner per jaar." 
Rita Van den Bossche van IVAREM

Uitbreiding roze zak

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege heeft recent het Uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en bedrijfsafval voor 2016-2022 voorgesteld. Dat plan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen minder afval produceert. Maar hoewel Vlaanderen top scoort op vlak van recyclage, is er nog werk aan de winkel.

Eén jaar na de start van het Uitvoeringsplan zit in elke Vlaamse huisvuilzak nog altijd zo’n 15 procent kunststoffen en bevat het grofvuil nog grote hoeveelheden gemengde plastics. Dit zijn kunststoffen die perfect gerecycleerd kunnen worden in plaats van ze te verbranden. Als we kijken hoe ECO-oh! deze plastics een nieuw leven geeft, geloof ik dat meer selectief inzamelen en recycleren kan leiden tot extra jobs in de maakindustrie." Minister Joke Schauvliege

De minister wil de inzameling via de roze zak de komende jaren uitbreiden in Vlaanderen, in combinatie met andere inzamelwijzen voor andere plastic verpakkingen.

Van yoghurtpotje tot designbank

ECO-oh! verwerkt restplastics tot volwaardige producten, zoals tuinmeubilair, compostbakken, hippe stoelen en banken. Op de Grote Markt in Mechelen onthulde minister Schauvliege het nieuwste product van het bedrijf in primeur: de H-bank, een moderne designbank, gemaakt uit 100% gerecycleerde plastics.

In een bank van 180 centimeter worden 43 roze zakken verwerkt, dat is het volume van een gezin van 4 personen gedurende 3 jaar. Met 15.000 ton heb je ruim 160.000 banken, goed voor 300 kilometer zitcomfort, dat is de afstand van Mechelen naar Parijs.

“Ik ben zeer tevreden dat de stad Mechelen de primeur krijgt. Wij geloven sterk in het verhaal van de roze zak, omdat mensen op die manier hun restafval kunnen beperken en er geld mee kunnen besparen. De beslissing om de zakken op te halen, heeft dit effect nog versterkt. Deze bank toont aan dat het sorteren van deze plastics niet tevergeefs is."
Marina De Bie, Mechelse schepen van Leefmilieu en Duurzaamheid

De H-bank krijgt dankzij het unieke concept en de vormgeving ook internationale belangstelling. Daarom staat ze straks van 4 tot 9 april in de Triënnale van Milaan, tijdens de Designweek 2017.  

Infographic-B.pdf

PDF - 344 Kb

Stefan Wauters

Communicatieverantwoordelijke, ECO-oh!

Jan Pauwels

Woordvoerder, Joke Schauvliege

Marijke Herinckx

Woordvoerster, IVAREM

Jochen Govaert

Kabinet Schepen Marina De Bie, Stad Mechelen

Safia Yachou

Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be