Bijna 6.000 Vlamingen starten morgen aan ​ nieuwe uitdaging ‘Een Week (Ge)zonder’

Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels geven tips en tricks voor betere eetgewoontes

Al bijna 6.000 Vlamingen hebben zich ingeschreven voor de eerste editie van ‘Een Week (Ge)zonder’ die morgen van start gaat. Deze nieuwe voedingschallenge is een initiatief van Diabetes Liga en Michaël Sels, hoofddiëtist aan het UZA. Samen moedigen ze de Vlaming aan om een week lang meer groenten, meer fruit en meer plantaardige ingrediënten op hun bord te leggen en zo dus minder ongezonde en ultrabewerkte producten naar binnen te werken. 

Na initiatieven als Dry January, Tournée Minérale en Try Vegan, is er een nieuwe uitdaging die ons aanspoort om bewuster en gezonder te eten en te drinken. ‘Een Week (Ge)zonder’ daagt – zoals de naam al doet vermoeden – de Vlaming uit om de eerste stappen naar een gezonder voedingspatroon te zetten. Dat is nodig, aldus initiatiefnemer Diabetes Liga en ambassadeur Michaël Sels, want de cijfers over de groente- en fruitconsumptie van de gemiddelde Vlaming zijn bedroevend. En ook onze andere voedingsgewoonten kunnen nog een stuk beter. 

“Slechts 5% van de Vlamingen eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Uit verschillende rapporten van Sciensano, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de World Obesity Federation blijkt bovendien dat de Vlaming te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten eet. Bijna zes op tien mensen in ons land zijn dan ook te zwaar. Daarom roepen we op om ons lichaam vanaf morgen een reset te gunnen. Starten van nul en terugkeren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes: dat is waar ‘Een week (Ge)zonder’ om draait. Het is een soort start to run, maar dan voor eten”, aldus Michaël Sels. 

6.000 inschrijvingen 

In de aanloop naar de nieuwe challenge hebben al zo’n 6.000 Vlamingen zich ingeschreven via de website www.eenweekgezonder.be. Niet alleen ouderen, maar ook opvallend veel dertigers en veertigers gaan de uitdaging aan om een week gezonder te koken en te eten. 

“We zijn heel tevreden dat we in de aanloop naar ‘Een Week (Ge)zonder’ al 6.000 mensen hebben kunnen overtuigen om mee te doen. Bij jongeren, dertigers, veertigers en vijftigers kunnen betere voedingsgewoontes een grote impact hebben. Door op jongere leeftijd gezond te beginnen én te blijven eten, voorkom je chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Niet alleen mensen met diabetes zijn dus gebaat met een gezonder voedingspatroon. We richten ons naar iedereen die gezond en goedkoop wil eten. Eén week is natuurlijk niet voldoende om gezonde voedingsgewoontes te kweken, maar wel om de basis daarvoor te leggen.” – Inge Everaert, teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek Diabetes Liga. 

Iedereen kan zich nog steeds inschrijven op www.eenweekgezonder.be en ontvangt dan twee gratis e-zines met tips en tricks over gezonde voeding, behapbare budgetrecepten en ​ een wekelijkse nieuwsbrief om op een plezierige manier gezonder te eten. ​ 

Contactpersoon Diabetes Liga: ​ 

Inge Everaert, Teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek 

inge.everaert@diabetes.be – GSM +32 472 42 15 18 

 

Michael Sels, Hoofddiëtist UZA ​ ​ 

michael.sels@uza.be - Tel + 32 3 821 34 09 – GSM +32 498 25 44 14 

 

***

Over Diabetes Liga 

De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zorg en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 350 vrijwilligers en meer dan 18.000 leden. De werking richt zich op verspreiden van kwalitatieve informatie, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga aan een betere preventie van type 2 diabetes. 

 

Over Michael Sels 

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, gediplomeerd chef en auteur In 2020 bracht hij zijn eerste boek uit, Lekker lang leven, waarin hij de brug slaat tussen theorie en praktijk en hij de meerwaarde toont van gezonde voeding. Want de link tussen wat we dagelijks eten en de ziektes van deze tijd is onmiskenbaar. Bovendien hoopt hij op deze manier ook dat mensen hun 'verboden-te-etenlijstjes' naast zich neerleggen en gewoon gaan genieten van wat goed is voor hen. In het voorjaar van 2021 kreeg hij ook zijn eigen televisieprogramma Lekker Lang Leven op njam!. In oktober 2021 bracht hij zijn tweede boek Lekker lang leven uit met 50 recepten die focussen op meer, meer en meer! Meer groenten, meer fruit en meer genieten. 

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be