Binnenkort honderden slimme camera’s in politiewagens

Securitas levert spitstechnologie die nummerplaten al rijdend kan herkennen

  • Mobiele Securitas-camera’s screenen nummerplaten op 3 baanvakken tegelijk
  • Technologie Securitas beschikbaar voor álle politiezones en wegpolitie

 

Al meer dan honderd Belgische politiewagens rijden rond met slimme camera’s die automatisch nummerplaten registreren. Dat aantal neemt snel toe, want steeds meer politiekorpsen monteren dergelijke camera’s. Die kunnen al rijdend nummerplaten registreren, en dat tot 3 baanvakken breed. Securitas is de belangrijkste leverancier geworden van de federale politie voor deze slimme camera’s. 

 

ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) registreren de nummerplaten van voorbijrijdende wagens. Elke nummerplaat wordt door de politie in real-time gecontroleerd in hun databanken. Zo weet de mobiele patrouille binnen enkele seconden dat er mogelijk een probleem is met een bepaalde auto. Die kunnen ze dan ook meteen onderscheppen. 

 

De camera’s kunnen tot 3 baanvakken breed de nummerplaten van de voorbijrijdende wagens registreren, ook wanneer de politiewagen zelf op topsnelheid rijdt en ook wanneer het donker is. Per politiewagen kunnen vier camera’s gemonteerd worden, om zo nummerplaten van voor-, achter- én tegenliggers te scannen.

 

Het voordeel van een mobiele camera is dat de politie veel efficiënter te werk kan gaan, en onmiddellijk kan reageren. De mobiele camera is flexibel inzetbaar en screent nummerplaten zelfs tíjdens het rijden. De politie kan controleren of de verzekering in orde is, of de wagen gekeurd is, of er sprake is van gestolen nummerplaten, geseinde voertuigen, … Wagens waar een probleem mee is, worden meteen door de politie herkend.
Dirk Peeters, Directeur Business Unit Technologie van Securitas

 

Statische camera’s bewezen effect al 

Vandaag worden al honderden ANPR-camera’s gebruikt door de politiediensten voor o.m. verkeershandhaving, het monitoren van verkeersstromen of om gericht auto’s op te sporen. Dat zijn vooral statische camera’s boven of langs de drukke invalswegen naar grootsteden of autosnelwegen. Ondertussen zijn al meer dan honderd mobiele camera’s aan boord van politiewagens in gebruik, en de verwachting is dat dit aantal snel zal toenemen. 

Sinds vorige maand het raamcontract voor deze camera’s aan Securitas is toegewezen, is de bewakingsonderneming de belangrijkste leverancier geworden van deze mobiele camera’s en de bijhorende software. 

“Dergelijke technologische oplossingen zijn de toekomst voor veiligheid en mobiliteit. Securitas blijft dan ook sterk inzetten op technologische innovatie voor camerabewaking en -analyse, in goede samenwerking met de politie.” 
Dirk Peeters, Directeur Business Unit Technologie van Securitas

Jochem Goovaerts

Bepublic

Koen Colpaert

woordvoerder, Securitas

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be