PERSBERICHT: Boektopia maakt volledige programma bekend van boekendriedaagse in Kortrijk Xpo

6 belevingsroutes, 150 auteurs, signeersessies en een Boekenmarathon met 20 uur interviews zorgen voor 3 dagen pure beleving

Boektopia, het driedaagse boekenevenement dat eind deze maand (van 30 oktober tot 1 november) in Kortrijk Xpo plaatsvindt, heeft vanmiddag tijdens een persconferentie zijn volledige programma bekendgemaakt. De boekenliefhebbers mogen zich verwachten aan maar liefst 6 belevingsroutes, 150 auteurs, tal van voorstellingen, 100 signeersessies en een heuse Boekenmarathon met 20 uur interviews. Boektopia heeft ook enkele nieuwe namen gelost van de vele auteurs, dichters, tekenaars, journalisten, wetenschappers en politici die aanwezig zullen zijn, zoals de Nederlandse schrijfster Marieke Lucas Rijneveld, schrijfster en storyteller Ine Nijs en politici Herman Van Rompuy en Bart De Wever. De online ticketverkoop start morgen, dinsdag 5 oktober. Boektopia werkt voor deze eerste editie heel nauw samen met de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Zo kunnen de bezoekers van Boektopia met hun ticket gratis terecht in 2 Kortrijkse musea.

 

Lezen doet beleven

Boektopia had het vorige maand al aangekondigd: de eerste editie van het boekenevenement in Kortrijk Xpo zou meer worden dan een klassieke boekenbeurs. De initiatiefnemers (Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU) zetten namelijk in op een evenement waar auteurs en hun verhalen centraal staan en waar de bezoekers kunnen wegdromen en inspiratie opdoen.

“We zijn heel fier dat we dit evenement op relatief korte tijd uit de grond hebben kunnen stampen. We kiezen volop voor de vernieuwing en gaan de auteurs met hun lezers verbinden. En dat doen we met een heel breed aanbod van lezingen, voorstellingen, muzikale optredens en interviews, zowel fysiek als online. Boektopia doet een nieuwe wind waaien door het boekenlandschap”, zegt Jo Dupré van YoYo Books.

Zo komen er maar liefst 6 belevingsroutes. Bezoekers kunnen op een originele en interactieve manier 80 nieuwe boeken ontdekken door het volgen van verschillende routes verdeeld in 6 aparte thema’s (romans & literatuur, crimi, strips, kids, lifestyle en samenleving). Zo is er voor de kinderen onder meer een klim-en klauterparcours waar ze onderweg al spelend figuren uit de kinderboeken tegenkomen. Bij lifestyle ligt de focus op fotografie zodat de bezoekers zich in een echt fotomuseum wanen.

Daarnaast zijn er drie dagen lang voorstellingen gepland (in 4 zalen) met in totaal meer dan 70 auteurs. Na elke voorstelling is er een signeersessie.

Dit is alvast een greep uit de lijst van auteurs die hun komst hebben bevestigd:  Marieke Lucas Rijneveld, Ish Ait Hamou, Bart De Wever, Khalid Benhaddou en Lisbeth Imbo,  Ine Nijs, Pascale Naessens, Arnout Hauben, Isabelle Gielen, Marc de Bel, Tom De Cock, Koen Wauters, Bieke Geenen, Margot Vanderstraeten, Sandra Bekkari, Caroline Pauwels, Sammy Mahdi, Dirk De Wachter, Geronimo Stilton en Rob Van Essen. Deze lijst wordt de komende dagen nog verder aangevuld. Journalisten van weekblad Knack zullen enkele van die voorstellingen modereren.

Boekenliefhebbers zullen zich op Boektopia ook mogen verwachten aan muzikale optredens (met onder meer Axl Peleman en Charel Cambré, Johan Verminnen en Willy Sommers), debatten en panelgesprekken met verschillende auteurs (onder wie Herman Van Rompuy en Jonathan Holslag).

Er staat ook een Boekenmarathon op het programma. Elk kwartier komt er een auteur langs voor een kort interview (ofwel live of via de webcam) en dat gedurende 20 uur in totaal. Bezoekers kunnen deze interviews live volgen in Kortrijk Xpo of via de livestream op Boektopia.be en Knack.be. Auteurs die hun deelname al bevestigd hebben voor de Boekenmarathon zijn onder meer Delphine Lecompte, Nicci French, Michael Sels, Adriaan Van den Hoof, Xaviera Plooij, Marc Van Ranst, Isabelle Rossaert, Sholez Rezazadeh, Stefan Boonen, Laurens Verbeke, Kathleen Amant, Machteld Siegmann, Isabelle Hoebrechts, Gina Peeters, Piet Baete, Tom Bower, José Masschelin, Stefan Elias & Greet Draye, Yves Dondue, Hannelore Bedert, Koenraad Jonckheere  en Johan Terryn.

Bezoekers kunnen uiteraard ook hun favoriete boek kopen. Dat gebeurt voortaan in 1 centrale boekenwinkel waar de boeken van alle deelnemende auteurs te vinden zullen zijn. De uitbating gebeurt door Boekenhuis Theoria uit Kortrijk. De focus ligt hier op nieuwe en populaire boeken (gedrukt in 2019, 2020 en 2021).  Op Boektopia zullen dus geen standen meer per uitgever terug te vinden zijn.

Nauwe samenwerking met de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen

Voor deze eerste editie werk Boektopia nauw samen met de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen. Zo krijgen bezoekers met hun Boektopia-ticket gratis toegang tot 2 musea in Kortrijk: Kortrijk 1302 (over de mythevorming rond de Guldensporenslag) en Texture (over de geschiedenis van de linnen- en vlasnijverheid in de stad). De tickets zijn de hele herfstvakantie geldig, dus tot 7 november. Bij aankoop van een Boektopia-ticket maak je ook kans op een ticket voor Wonder, het Kortrijk Creativity Festival op de voormalige Van Marcke-site.

Ticketprijzen

De online ticketverkoop voor Boektopia start morgen, dinsdag 5 oktober.

Ticketprijzen (in voorverkoop online): volwassenen: 10 euro; jongeren (13 – 18 jaar): 5 euro; kinderen (tot 12 jaar): gratis.

Ticketprijzen (aan de kassa): volwassenen: 12 euro; jongeren (13 – 18 jaar): 6 euro;  kinderen (tot 12 jaar): gratis.

Alle praktische info is te vinden op www.Boektopia.be

 

Over Boektopia

Het nieuwe boekenevenement Boektopia in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd door een aantal uitgevers – Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, YoYo Books en  GAU (Groep Algemene Uitgevers). Deze eerste editie van Boektopia is een preview evenement. Vanaf 2022 zal Boektopia jaarlijks in een uitgebreide versie doorgaan telkens tijdens de herfstvakantie begin november. Op termijn heeft Boektopia de ambitie om uit te groeien tot de centrale hub voor alles wat met literatuur in Vlaanderen te maken heeft.

 

 

Perscontact:

Gunter Huyghe, gunter.huyghe@bepublicgroup.be, 0495 79 73 96

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be