“Boektopia”, nieuw boekenevenement vanaf dit najaar in Kortrijk

Uitgevers mikken op meer beleving voor de boekenliefhebbers

KORTRIJK – Maandag 6 september 2021. Boektopia, dat is de definitieve naam van het nieuwe boekenevenement dat in het najaar in Kortrijk Xpo wordt georganiseerd. Dat hebben de uitgeverijen achter het initiatief vandaag bekendgemaakt. Boektopia wordt dit jaar een driedaags preview evenement waar auteurs en hun verhalen centraal staan. Vanaf 2022 zal er een volwaardig najaarsevenement georganiseerd worden. “De naam omvat alles waar we voor staan”, klinkt het bij Jo Dupré van Boektopia. “Het boek als venster op de wereld zodat mensen hun blik kunnen verruimen. We willen een wereld scheppen waar de boekenliefhebber in kan wegdromen en zich kan laten inspireren”. Op termijn wil Boektopia uitgroeien tot dé centrale hub in Vlaanderen als het gaat over boeken en literatuur.

 

Op 31 maart 2021 raakte bekend dat een aantal uitgevers – Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck en Yoyo Books – het heft in eigen hand had genomen om een opvolger van de Boekenbeurs in Antwerpen op poten te zetten. Om ervoor te zorgen dat kleine uitgeverijen ook vertegenwoordigd worden, sluit GAU (Groep Algemene Uitgevers) mee aan. De organisatoren hebben intussen de definitieve naam gekozen: Boektopia, Lezen doet (be)leven.

“Met die kersverse, nieuwe naam geven we aan waar we voor staan: met onze boekenbeurs willen we dat de bezoekers de magie van het boek ontdekken en samen kunnen genieten van het geschreven woord. Het is onze intentie om het boek te promoten, de auteurs met de lezers te verbinden en het leesplezier te bevorderen. Boeken zijn de perfecte voedingsbodem om mensen dichter bij elkaar te brengen. We gaan ook aandacht besteden aan inhoudelijke verbreding. Van literatuur naar filmvoorstellingen, tentoonstellingen, digitale voordrachten tot muzikale optredens”, zegt Jo Dupré van Boektopia.

 

Boektopia staat open voor alle actoren in de boekenwereld, gaande van uitgeverijen tot distributeurs, boekhandels, mediapartners en alle verenigingen die boeken lezen en promoten om aan dit initiatief mee te werken. Op termijn wil Boektopia uitgroeien tot dé centrale hub en hét referentiepunt in Vlaanderen als het over boeken gaat.

Driedaags event van 30 oktober tot 1 november 2021

De voorbereidingen van de eerste editie van Boektopia in Kortrijk Xpo zijn volop aan de gang. Het wordt een preview evenement van 30 oktober tot 1 november, waar je uiteraard ook boeken van de aanwezige auteurs zal kunnen kopen. Tegelijk zet Boektopia in op digitale initiatieven, zoals onder meer de ‘Boekenmarathon’. Vanaf 2022 zal Boektopia jaarlijks in een uitgebreide versie doorgaan tijdens de herfstvakantie begin november.

“We hebben de ambitie om het meest innovatieve en kwalitatieve boekenevenement te zijn. Wij willen een nieuwe wereld creëren en het lezen doorlopend bij iedereen stimuleren. Dit kan niet met de oude recepten. Het is daarom dat Boektopia het over een andere boeg zal gooien. Lezen is van oorsprong een individuele bezigheid waar wij een gezamenlijke ervaring van willen maken waar belevingen centraal staan”, aldus nog Jo Dupré van Boektopia.

Alle praktische info (programmatie, toegangsprijs, aanwezige auteurs, …) volgt op een persconferentie later deze maand.

Perscontact:

Gunter Huyghe

Bepublic

gunter.huyghe@bepublicgroup.be

0495 79 73 96

 

Gunter Huyghe

PR-consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be