Bollebozen en JINC breiden samenwerking uit om gelijke kansen te creëren voor kinderen in België

Antwerpen, 7 december 2023 – De samenwerking tussen bollebozen en non-profitorganisatie JINC wordt uitgebreid naar België. De partners zetten zich sinds begin 2022 samen in om gelijke kansen te creëren voor kinderen in Nederland. Vanaf nu gaan ze ook kinderen in Vlaamse wijken met een sociaaleconomische achterstand op weg helpen naar een goede start op de arbeidsmarkt. Bollebozen, een initiatief van bol, zet zich in om maatschappelijke gelijkheid te bevorderen door kinderen meer taalkennis en digitale vaardigheden mee te geven.

 

In Vlaanderen groeien bijna 200.000 kinderen op in wijken met veel armoede en weinig rolmodellen. Zij hebben evenveel talent als leeftijdsgenootjes uit rijkere buurten, maar krijgen vaak minder kans dit te ontwikkelen. Via de projecten van JINC maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

 

Vliegende start met bollenbozenactie en digitale vaardigheden

Bollebozen draagt financieel bij om JINC-projecten mogelijk te maken en stelt bollers beschikbaar als vrijwilliger. De uitgebreide samenwerking kent een vliegende start, want in december ontvangen bijna 6.000 kinderen van partnerscholen in Mechelen, Antwerpen en Brussel een bollebozen leespakket. Daarnaast doet bol mee aan het JINC-project ‘Digitale Vaardigheden’ op meerdere scholen aankomend jaar. De eerste school is reeds gestart: 80 leerlingen uit het derde en vierde leerjaar van basisschool Mozaïek in Borgerhout leren onder begeleiding van bollers op speelse manier kennismaken met programmeren, computertaal, algoritmes en automatiseren. De leerlingen van het 4e leerjaar waren het unaniem eens: “Het leukste was om tijdens de laatste les op de computer te werken omdat we dan voor het eerst echt konden programmeren. We gaan het hele weekend programmeren!”


Gelijke kansen

Koen van Roey, directeur van JINC België: “Ieder kind verdient een eerlijke kans voor de toekomst. Wij proberen hen die te geven, maar we zouden dat niet kunnen doen zonder onze partners. We werken in Nederland al bijna twee jaren samen met bol en ik ben erg blij dat we deze samenwerking nu ook in België opstarten. Uit de ervaring in Nederland en de voorbije 2 schooljaren in Antwerpen en Mechelen weten we dat we met onze bliksemstages en lessen digitale vaardigheden écht impact maken op de kinderen en we zo een zaadje planten voor een toekomst. Een toekomst waarbij de postcode van je woonplaats niet je carrière pad bepaalt.”

 

Bram Vromans, Country Manager België bij bol: “Bol is de winkel van ons allemaal en staat midden in de samenleving. Met de bollebozen dragen we hier een positieve bijdrage aan door activiteiten en projecten te organiseren die kansenongelijkheid bij kinderen in Nederland en België tegengaan. Door de uitbreiding van de samenwerking met JINC vergroten we onze impact én maken we die op de juiste plekken, en nu ook in België. Zo kunnen de kinderen op scholen waar JINC mee samenwerkt in België net wat meer ondersteuning gebruiken bij hun taal- en digitale vaardigheden.”

 

Perscontact bol

Linda van de Veen, woordvoerster ​
T: 0033 6 20 06 31 22 ​ ​
E: [email protected] ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

 

Perscontact JINC

Koen van Roey, directeur JINC België
T: 0032 465 04 39 44 ​
E: [email protected]

Over bollebozen
Bol is de winkel van ons allemaal. Als een van de bekendste winkels van Nederland en België moet iedereen bij ons terecht kunnen en staan we midden in de samenleving. Bol wil investeren in die samenleving, én in de medewerkers en ondernemers van de toekomst. Daarom hebben we bollebozen opgericht.

Niet iedereen heeft dezelfde kansen en mogelijkheden. Er bestaat ongelijkheid die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door taalachterstand en gebrek aan digitale vaardigheden. Bollebozen wil die kansenongelijkheid tegengaan. Onze projecten en activiteiten zijn erop gericht om kinderen in Nederland en België te helpen met het ontwikkelen van hun taal- en digitale vaardigheden. Bollebozen is er voor bollers die zich willen inzetten voor maatschappelijke projecten. Maar we werken ook samen met maatschappelijke organisaties, die we ondersteunen met kennis, artikelen en diensten.

 

Over JINC België ​
Ieder kind heeft talent. Ook de bijna 200.000 kinderen die opgroeien in een omgeving met een sociaaleconomische achterstand. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Vlaanderen waarin íeder kind kansen krijgt.

Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 10 jaar tot het einde van het secundair onderwijs aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen deze kinderen dankzij JINC de kans om te groeien – Begin 2021 startte JINC met de eerste projecten in Antwerpen, inmiddels bereiken ze jaarlijks 3.000 kinderen in Antwerpen en Mechelen. In 2024 starten ze ook in Turnhout.

JINC organiseert haar programma samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en professionele expertise zijn onmisbaar. De partners krijgen er iets waardevols voor terug: de kans om een verschil te maken in het leven van kinderen én de kans om te investeren in hun bedrijf. Ze versterken hun binding met de maatschappij en bieden deelnemende werknemers een inspirerende ervaring.

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be