Brussel krijgt centrum voor cyberveiligheid

Sirris bundelt krachten met onderzoekscentra van 3 universiteiten en 1 hogeschool om bedrijven te helpen in strijd tegen cybercriminaliteit

Om ervoor te zorgen dat nieuwe inzichten over cyberveiligheid sneller tot bij onze bedrijven komen, richt Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie, het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation op. BICI groepeert de knowhow van de onderzoekscentra van de universiteiten UCL, ULB en VUB, de hogeschool EhB, Sirris, en andere sleutelspelers in onderzoek en innovatie uit de regio Brussel.

Twee op de drie bedrijven zijn vandaag al het slachtoffer van cyberaanvallen. Omdat hackers steeds slimmer te werk gaan, zal het aantal cyberaanvallen op bedrijven nog toenemen. België heeft de academische kennis in huis om cybercriminaliteit aan te pakken, maar de doorstroming tot bij onze ondernemingen blijft een uitdaging. Met BICI slaat Sirris de brug tussen bedrijven en academici van vijftien onderzoekscentra.

Brussel, hoofdstad van innovatie in cyberveiligheid

Sirris lanceert het initiatief voor het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation omdat het al sinds 2015 SeCloud coördineert, een onderzoeksproject naar cyberveiligheid gefinancierd door Innoviris, het Brussels instituut voor onderzoek en innovatie. De succesvolle interactie tussen de industriële en de academische wereld binnen SeCloud toonde de mogelijkheden voor innovatie in cyberveiligheid in het Brussels Gewest. Het is daar dat het idee voor het Brussels Initiative on Cybersecurity ontstond.

“De kennisoverdracht van universiteiten naar bedrijven verloopt vandaag moeizaam. Bedrijven vinden de weg naar de juiste expertise en onderzoekspartners niet. Onderzoeksprojecten als SeCloud hebben ons geleerd dat de industriële en academische wereld wel samen kunnen innoveren. Met het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation willen we die lijn doortrekken en van Brussel de hoofdstad maken van innovatie op vlak van cyberveiligheid.”
Philippe Thiran, Directeur voor regio Brussel bij Sirris 

Het initiatief wordt aangestuurd vanuit icity.brussels dat als taak heeft om innovatie en onderzoek op vlak van ICT te versterken binnen de Brusselse regio. icity.brussels is een initiatief van de ULB, VUB en Sirris en wordt via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Innoviris voor een bedrag van 13 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Partnerships op nationaal en Europees niveau

Het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation zal zich via nationale en Europese partnerships inzetten om onze bedrijven te wapenen tegen cyberaanvallen en hen te helpen cyberveilige producten te ontwikkelen. Denk aan het delen van recente onderzoeksresultaten met ondernemingen, campagnes om bedrijven uit diverse sectoren te sensibiliseren rond cyberveiligheid of het opzetten van innovatieprojecten tussen onderzoeksinstellingen en bedrijven. Voor die R&D-projecten kunnen bedrijven financiering krijgen via Innoviris.

“Het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation brengt de industriële gemeenschap in contact met de academische partners van vijftien onderzoekscentra om de uitdagingen op vlak van cyberveiligheid te bespreken en concreter aan te pakken. Maar ook om te brainstormen over mogelijke gezamenlijke projecten die de cyberveiligheidstechnologie in België vooruit kunnen helpen. Zo hopen we de impact van bijvoorbeeld toekomstige hackings te beperken.”
Bojan Spasic, Project Leader Software Security bij Sirris

Over Sirris
Sirris is het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, opgericht in 1949 door Agoria. Bij Sirris werken meer dan 150 hooggekwalificeerde ingenieurs, wetenschappers en technici die bedrijven bijstaan bij het invoeren van technologische innovaties. Zij gaan daarvoor ter plaatse, geven technologisch advies, starten innovatietrajecten en begeleiden deze tot bij de implementatie.

Sirris wil het concurrentievermogen van de bedrijven in de sector vergroten. Ruim 2.300 Belgische bedrijven zijn lid van Sirris en krijgen zo toegang tot een uitgebreide dienstverlening. Om kennis maximaal uit te bouwen, zet het centrum regionale, nationale en internationale onderzoeksprojecten op met talrijke partners. Meer info op www.sirris.be.

Marie-France Rousseau

Communication Manager, Sirris

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be