Brussels Philharmonic voor het eerst in zes weken tijd opnieuw op de planken

Meer dan 80 muzikanten spelen voor (bijna) vol huis muziek van Beethoven en Mussorgsky

Feest in Flagey komende zondag voor Brussels Philharmonic. Het symfonisch orkest staat voor het eerst in zes weken tijd opnieuw op zijn vertrouwde Brusselse podium. Voor hun heropeningsconcert zetten ze meteen meer dan 80 muzikanten samen op de bühne. En dat in een zaal waar 600 mensen welkom zijn. De coronamaatregelen zijn nog steeds streng, de strijkers spelen de hele tijd met mondmasker aan. Het concert van zondag is het startschot van een goed gevulde concertkalender de volgende maanden. “Niets is te vergelijken met de live concertbeleving samen in een concertzaal”, stelt Gunther Broucke, intendant van Brussels Philharmonic.

De muzikanten van Brussels Philharmonic speelden een vrolijk deuntje na het laatste Overlegcomité. Vanaf vandaag mogen cultuurhuizen weer 70% van hun zaalcapaciteit benutten. Brussels Philharmonic heeft na dat goede nieuws in allerijl beslist om zondag een extra concert in te plannen in zijn thuishaven Flagey. Het wordt het eerste concert na een pauze van zes weken. Op het programma staat muziek van Beethoven en de Russische componist Mussorgsky.

“We hebben pas kort na het Overlegcomité van vorige vrijdag beslist om in Flagey op te treden komend weekend. De ticketverkoop in Flagey was opgeschort, en is pas sinds vorige vrijdag weer opgestart. We hebben er enorm veel zin in, onze muzikanten willen opnieuw hun passie delen op een podium. We hebben de repetities razendsnel opnieuw volledig opgestart. Omdat alles zo snel is gegaan, weten veel mensen nog niet dat we dit weekend weer spelen, maar we zijn ervan overtuigd dat er toch heel wat mensen opnieuw de weg terug naar de concertzaal zullen vinden. Het programma dat we zondag brengen, is erg toegankelijk voor iedereen die van muziek houdt. Je hoeft helemaal geen kenner te zijn om ervan te genieten.” Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

Viool spelen met mondmasker

Covid Safe Ticket, mondmaskers, CO2-meters… Flagey is helemaal klaar om het publiek een zorgeloze concertervaring te bezorgen. Op het podium en achter de schermen volgt iedereen nauwgezet de veiligheidsmaatregelen. Alle strijkers dragen bijvoorbeeld continu een mondmasker op podium. Die strikte maatregelen moeten voldoende zekerheid bieden om helemaal coronaproof met een volledige bezetting – 82 muzikanten, een pianosolist en een dirigent – op de planken te staan.

Belgisch feestje vol verbeelding

Het eerste concert van Brussels Philharmonic in lange tijd staat bol van de verbeelding en drama. Het orkest brengt de bekende ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Mussorgsky. De Russische componist liet zich inspireren door de schilderijen van zijn overleden vriend Victor Hartmann voor dit kleurrijke stuk vol dwergen en troubadours. Wie goed luistert, hoort de componist van schilderij tot schilderij wandelen.

Brussels Philharmonic bouwt tijdens het concert ook een Belgisch feestje. Niet alleen staat de ‘James Ensor Suite’ van de Antwerpse componist Flor Alpaerts op het programma, ook komt onze landgenoot en gerenommeerd pianist Liebrecht Vanbeckevoort naar Brussel. Vanbeckevoort was in 2007 laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij is al heel lang verliefd op de muziek van Beethoven, en brengt zondag zijn stormachtige derde pianoconcerto.

“De energie en sfeer onder de muzikanten is geweldig. We kunnen niet wachten om weer live op een podium te spelen en via de muziek in dialoog te gaan met het publiek. Beethovens muziek is dan ook nog eens ideaal voor deze hereniging. Zijn diepmenselijke melodieën hebben voor uitvoerders én luisteraars een louterende kracht die niet te evenaren valt. En dat doet ons in deze onzekere tijden ongetwijfeld allemaal deugd.” Liebrecht Vanbeckevoort, pianist

Wie graag langskomt in Flagey op zondag om 15u, kan hier tickets kopen, of zondag aan de kassa.

Sonja Kochoutina

pers & online communicatie, Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

 

***

Over Brussels Philharmonic

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek. Vandaag de dag brengt Brussels Philharmonic, onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève, een veelzijdig en divers repertoire. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten. Brussels Philharmonic profileert zich ook met het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games, met als highlights onder meer de opnames voor The Aviator en de ​ Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be