Brussels Philharmonic wekt exotische vogels tot leven in Flagey via symfonische muziek

Concert ‘Birds’ op muziek van Olivier Messiaen en Igor Stravinsky laat horen hoe vogels componisten inspireren

Wie zaterdagavond 9 oktober naar Flagey komt, waant zich even midden in de natuur. Op World Migratory Bird Day slaat symfonisch orkest Brussels Philharmonic voor zijn concert Birds de handen in elkaar met Natuurpunt. Op het programma: geen traditionele klassieke muziek, maar wel ​ prachtige gezangen van vogels van over de hele wereld op basis van de muziekstukken van vogelcomponist Messiaen en de ‘Picasso van de muziek’ Igor Stravinsky – twee van de populairste componisten uit de 20e eeuw. Fernand Rochette van Natuurpunt en auteur van het boek ‘De Vogel en de Componist’ leidt de avond in.

Elk jaar gaat Brussels Philharmonic een samenwerking aan met een vereniging, organisatie of ngo voor een uniek concert in Brussel. Vorig jaar werkte het symfonisch orkest samen met 11.11.11 binnen de Changemakers campagne, eerder werkte het orkest ook samen met SOS Kinderdorpen, en bracht het ensemble de wereldpremière van de liedcyclus Songs for the Crossing in samenwerking met de VN-Vluchtelingenorganisatie. Dit jaar gooien de muzikanten van Brussels Philharmonic het over een andere boeg: ze trekken samen met Natuurpunt (figuurlijk) de natuur in. Op het programma: 75 minuten vol vogelgezang, geproduceerd door de instrumenten van het orkest op basis van de componisten Messiaen en Stravinsky.

“We werken elk jaar samen met maatschappelijk relevante partners voor een uniek concert, waarin we streven naar een symbiose van muzikale momenten en straffe, menselijke verhalen. Dit jaar is dat niet anders. Ons thema dit jaar is relevanter en actueler dan ooit: de natuur. Iedereen heeft onze prachtige natuur (her)ontdekt tijdens corona en voelt aan dat we er behoedzaam mee moeten omgaan. Met dit concert willen we die ontdekkingstocht via symfonische muziek verderzetten, met geluiden van vogels overal ter wereld.” 

Judith Van Eeckhout, artistiek verantwoordelijke Brussels Philharmonic

Muziek van de vogelcomponist

De ster van de avond wordt de muziek van de componist Olivier Messiaen. De Fransman wordt vaak omschreven als dé ‘vogelcomponist’ bij uitstek. Hij ging vaak op pad met een notitieboekje waarin hij gedetailleerde aantekeningen maakte van vogelgeluiden. Vele daarvan zette hij nadien – als eerste componist – op partituur voor zijn muziekstukken. In Oiseaux exotiques spelen de muzikanten maar liefst 48 verschillende vogels na uit exotische regio’s van over de hele wereld – van India over China tot ​ Zuid-Amerika. 

Ook Stravinsky’s Vuurvogel en le Chant du Rossignol, een sprookje over een vogeltje, zijn echte oorwurmen, en perfecte illustraties van de expressieve balletmuziek die doorheen Stravinsky’s werk steeds terugkomt.

Geen klassieke concertavond

De keuze voor een concert met vogelgezangen zorgen tijdens World Migratory Bird Day komende zaterdag voor een allesbehalve klassieke concertbeleving. De muziek zelf spreekt het brede publiek aan. Geen indrukwekkende symfonieën of lange pianoconcerto’s, maar korte, toegankelijke composities die iedereen kan appreciëren.

Fernand Rochette van Natuurpunt en auteur van het boek ‘De Vogel en de Componist’ de avond in met een lezing over hoe componisten inspiratie opdoen uit de natuur. Jan Michiels, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1991, is de pianist van dienst. 

Vogelkenner of niet: wie graag zelf vogelgeluiden wil komen ontdekken tijdens een avondje symfonische muziek, is welkom in Flagey op zaterdag 9 oktober om 20u15.

***

Over Brussels Philharmonic

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek. Vandaag de dag brengt Brussels Philharmonic, onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève, een veelzijdig en divers repertoire. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten. Brussels Philharmonic profileert zich ook met het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games, met als highlights onder meer de opnames voor The Aviator en de ​ Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Sonja Kochoutina

pers & online communicatie, Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be