Brussels Philharmonic wekt stille film van Charlie Chaplin tot leven met live muziek

Fans van stille films kunnen komend weekend hun hart ophalen in Flagey. De film The Circus van Charlie Chaplin wordt er heel uitzonderlijk nog eens in de zalen gedraaid, mét live muziek van het symfonisch orkest Brussels Philharmonic. Opvallend: een van Chaplins grootste fans, Dirk Brossé, dirigeert het orkest. Om beeld en geluid perfect te laten samenvallen tijdens de voorstelling, leerde Brossé de film en muziek de afgelopen weken volledig uit het hoofd.

Brussels Philharmonic trapt het nieuwe cultuurseizoen traditioneel af met live muziek bij een filmklassieker. De afgelopen jaren kwamen al kaskrakers als  E.T. en Jaws aan bod. Vorig jaar koos het symfonisch orkest door de coronabeperkingen voor de stille film The Kid van Charlie Chaplin, omdat die met minder muzikanten kon gespeeld worden. Die voorstelling bleek zo’n succes dat Brussels Philharmonic dit jaar opnieuw kiest voor een werk van Chaplin: The Circus. De film vertelt het verhaal van een zwerver die tegen wil en dank op het foute moment op de foute plek terecht komt, maar uiteindelijk de liefde van zijn leven ontmoet. De muziek die Brussels Philharmonic simultaan bij de film brengt, is ook van de hand van Chaplin, al componeerde hij het werk pas 40 jaar na The Circus.

Dirk Brossé dirigeert werk van idool

Dirigent van dienst voor de filmmuziek is Dirk Brossé. Brossé heeft een band met Charlie Chaplin: hij is niet alleen grote fan van zijn films, maar ook vooral van zijn muziek. De samenwerking tussen Dirk Brossé en Brussels Philharmonic loopt bovendien al heel wat jaren. Eerder dirigeerde Brossé ook de live muziek bij de films The Kid (2020), Amadeus (2019), Jaws (2018), Modern Times (2018), Casablanca (2017) en City Lights (2015).

Weinigen weten dat Charlie Chaplin naast acteur, komiek en regisseur ook componist was. Hij schreef zelf geen muziek, maar neuriede zijn composities, waarna iemand anders ze op papier zette en orkestreerde. Maar dat maakt hem geen minder goede componist. Ik vind het belangrijk dat je je ziel in je muziek legt. Chaplin kon dat als geen ander, hij schreef muziek die ongelofelijk goed paste bij zijn werk. Zijn melodieën zijn echte oorwurmen.

Dirk Brossé

Opvallend aan de opvoering van Brussels Philharmonic is dat de muzikanten geen click track hebben, een soort metronoom die aangeeft wanneer welke noten moeten gespeeld worden om samen te vallen met de beelden. Om alles synchroon te laten verlopen, leerde de dirigent de beelden en de muziek helemaal van buiten.

Wie nog eens een originele Charlie Chaplin film in de zalen wil zien mét live muziek, kan afzakken naar Flagey op zaterdagavond 18 september om 20u15 en zondagnamiddag (Autoloze Zondag) 19 september om 15u.

***

Over Brussels Philharmonic

Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek. Vandaag de dag brengt Brussels Philharmonic, onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève, een veelzijdig en divers repertoire. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten. Brussels Philharmonic profileert zich ook met het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games, met als highlights onder meer de opnames voor The Aviator en de  Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

 

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Sonja Kouchoutina

PR Contact, Brussels Philharmonic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be