Burgemeester schakelt privé-bewakers in tegen inbrakengolf

In Vlaams-Brabantse Herne werkt Securitas samen met politie

Om de sterke stijging van het aantal woninginbraken tegen te gaan, schakelt de Vlaams-Brabantse gemeente Herne voortaan bewakingsfirma Securitas in. De capaciteit van de lokale politie volstaat niet om de veiligheid in de gemeente te garanderen en daarom ziet burgemeester Kris Poelaert (CD&V) een samenwerking met een private bewakingsfirma als enige oplossing om ’s nachts te zorgen voor de veiligheid van de gemeentegebouwen. Bewakingsfirma’s mogen wettelijk gezien niet patrouilleren op de openbare weg, maar zij mogen wel eigendommen bewaken, ook eigendommen van gemeentes. Herne is de eerste Belgische gemeente die voor deze aanpak kiest.

                                                     ***

Voortaan patrouilleert er elke nacht een bewakingsagent van de bewakingsfirma Securitas in de gemeente Herne. De privébewaker controleert tussen tien uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens in de eerste plaats een twintigtal openbare gebouwen in de gemeente: de bibliotheek, het OCMW, het gemeentehuis, ... Maar op weg van het ene gebouw naar het andere is hij ook extra alert om verdachte situaties te melden aan de politie.

Overheid kan het niet alleen

De burgemeester van Herne neemt deze uitzonderlijke maatregel omdat het aantal inbraken in de gemeente exponentieel is toegenomen. De voorbije twee maanden ontving de politie maar liefst vijftig meldingen van inbraken, normaal gezien het gemiddeld aantal meldingen op een heel jaar.

“Om het veiligheidsgevoel verder te kunnen garanderen, moésten we wel actie ondernemen. Als overheid kunnen we het probleem immers niet alleen oplossen: onze politiezone is te uitgestrekt. Daarom zagen we ons genoodzaakt om een beroep te doen op de diensten van een private bewakingsfirma.”

Burgemeester Kris Poelaert

Het probleem is dat een private bewakingsfirma wettelijk gezien geen toezicht mag doen op de openbare weg. Daarom bedacht de burgemeester samen met bewakingsfirma Securitas deze oplossing.

“Securitas zal bij het uitvoeren van haar opdracht zeker de wet respecteren. Gebouwen bewaken is wél toegestaan. Onze patrouille verzorgt dus de bewaking van 22 gebouwen, maar op de routes tussen die gebouwen knijpt hij natuurlijk zijn ogen niet dicht. Als hij onderweg iets verdachts ziet, zal hij de politie verwittigen, zoals ook elke burger hoort te doen." 

Gerrit Bellon, legal director bij Securitas

Soepelere wetgeving

Door een beroep te doen op de patrouille van Securitas krijgt de politie op deze manier niet alleen nuttige informatie binnen, de patrouilles werken ook ontradend voor mogelijke inbrekers. De burgemeester is tevreden met deze oplossing, al vindt hij het jammer dat hij via een omweg moeten werken.

“Het zou wel helpen mocht de wetgeving versoepelen, zodat we in de toekomst de diensten van een private bewakingsfirma kunnen gebruiken voor pure bewaking van het grondgebied. Een aangepaste wetgeving kan ervoor zorgen dat private bewakingsfirma’s wel mogen patrouilleren en vaststellingen mogen doen op de openbare weg. Anders dan de politie zouden ze dan wel niet mogen tussenkomen.”

Burgemeester Kris Poelaert

De inzet van de privébewakers past in het globaal veiligheidsbeleid van de gemeente Herne. Zo liet de politiezone Pajottenland vorige maand al ANPR-camera’s installeren, die automatisch nummerplaten van voorbijrijdende auto’s registreren en aan een controle onderwerpen in de strijd tegen woninginbraken. Daarnaast werd er een buurtinformatienetwerk opgesteld, een structureel samenwerkingsverband tussen vrijwillige inwoners en de politie. De leden die iets verdacht opmerken, melden dit rechtstreeks aan de politie. Verder keert de gemeente een premie uit aan bewoners die investeren in een alarmsysteem.

De patrouille van Securitas is een onderdeel van dit veiligheidsplan. Het project zit nu in een proefperiode. Daarna zal een evaluatie volgen om na te gaan of de gemeente er mee zal doorgaan.

 

We volgden de bewakingsagent tijdens zijn ronde. De beelden van deze reportage zijn vrij te gebruiken. Voor beelden in broadcast-kwaliteit, neem gerust contact op. 

Kris Poelaert

Burgemeester, Herne

Gerrit Bellon

Woordvoerder, Securitas

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be