Cegeka en Corda Campus creëren slimste parking van België

Slim parkeren met artificiële intelligentie via het Capacity Platform van Cegeka

Op de Corda Campus in Hasselt heeft IT-dienstenleverancier Cegeka een slim parkeersysteem gelanceerd waarmee bezoekers en bewoners van de campus op basis van artificiële intelligentie moeiteloos kunnen parkeren op de technologiecampus. Slimme slagbomen, ANPR camera’s, badgesystemen, welkomstschermen en GDPR compliant databanken met nummerplaten communiceren er met elkaar om elke chauffeur eenvoudig naar de juiste parking te begeleiden. Het technologiebedrijf Cegeka lanceerde met dit project haar smart parking platform Capacity. Voor de realisatie bundelde Cegeka haar krachten met The Safe Group, voor de welkomstschermen, en BAM Bormet voor de slagbomen.

Het slimme parkeersysteem moet ervoor zorgen dat parkeren op de Hasseltse technologiecampus Corda Campus nog nooit zo gemakkelijk was. Het Capacity Platform van Cegeka registreert namelijk in real time de wagens die toerijden en bepaalt vervolgens of de slimme slagboom opent. Ze gaat dus na of de bestuurder van de wagen een plaats krijgt op de bezoekers-  of de bewonersparking of dat de bestuurder moet uitwijken naar de nabijgelegen parking.

Slimme parkeertechnologie
Het Capacity Platform, een Cegeka-cloudtoepassing voor smart B-to-B parkeerbeheer, zorgt ervoor dat alle parkinghardware zoals slagbomen, detectielussen, signalisatieschermen en ANPR-camera’s, volledig geïntegreerd zijn ook met gebouwtoegangssystemen (badge-readers) en digital signage systemen.

"De nummerplaat van een wagen die komt aangereden bij één van de parkings wordt vergeleken met de databanken in het Capacity platform, die gevoed worden met de nummerplaten die de bedrijven op de campus zelf invoeren. Dan opent de slagboom en wordt de bezoeker of medewerker welkom geheten via het scherm. In realtime wordt de bezetting van de bewuste parking geüpdate. In de nabije toekomst worden de juiste bedrijfsmedewerker en de receptioniste per e-mail verwittigd wanneer een bezoeker aankomt. Zo kunnen ze hem of haar onmiddellijk en persoonlijk begroeten."
David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka


"Als technologiecampus gebruiken we graag de nieuwste toepassingen op elk gebied. En dat we dit innovatieve project samen met bedrijven op de campus konden realiseren, is natuurlijk erg mooi. Met de implementatie van dit slimme systeem transformeren we onze huidige bezoekersparking én de ondergrondse parkeergarages naar slimme parkeerzones. Zo kunnen onze bezoekers steeds terecht op de voor hen bestemde parking door nummerplaatregistratie. Deze registratie is niet gekoppeld aan een persoon en is dus anoniem. Ook onze bewoners kunnen gewoon gebruik maken van de parking, maar zodra het systeem opmerkt dat de bezoekersparking als vaste parkeerstek gebruikt wordt, zal de slagboom niet langer openen en worden de parkeerders afgeleid naar de parking ernaast. We passen hetzelfde systeem toe voor de 350 gereserveerde plaatsen in onze ondergrondse parkeergarages. Hier kunnen de bedrijven op de campus het systeem ook zelf beheren en ingeven welke bezoekers en medewerkers de parking kunnen gebruiken, wat de gebruiksvriendelijkheid alleen maar vergroot."
Anja Verstrepen, Facility Manager van Corda Campus

Mogelijkheid om parkeerplaatsen te verhuren

"Capacity zal via historische data en realtime data ook aangeven op welke dagen een bedrijf dat 50 parkeerplaatsen heeft slechts 80 procent benut, bijvoorbeeld door frequent thuiswerk. Die 10 vrije parkeerplekken kunnen dan digitaal onderverhuurd worden aan bezoekers van andere bedrijven, of bezoekers van horecagelegenheden."
David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka

Het systeem werd speciaal ontwikkeld voor complexe, multi-tenant omgevingen zoals de Corda Campus en is perfect uitrolbaar voor andere parkeerzones en locaties.

"Het gebruiksgemak voor zowel de beheerder als de parkeerder in combinatie met schaalbare en performante technologieën waren van groot belang in de ontwikkeling van het Capacity Platform. Het platform connecteert en integreet de hardware zoals slagbomen en signalisatieschermen met het slimme platform waarbij we gebruik maken van betrouwbare technologieën zoals artificiële intelligentie, cloud- en edge computing. Deze nieuwe toepassingen zorgen er ook voor dat het systeem bij elk gebruik slimmer wordt, de herkenningsratio van de nummerplaat bijzonder hoog is en dat het systeem altijd operationeel blijft, zelfs wanneer het lokale netwerk of de cloud tijdelijk niet actief is."
David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka

Interesse uit binnen- en buitenland

Het Hasseltse project zal de komende weken en maanden heel wat geïnteresseerden uit binnen- en buitenland lokken.

"Verschillende binnenlandse en buitenlandse ondernemingen zijn enthousiast en willen het Capacity platform integreren in hun projecten. Het gaat niet enkel over bedrijven of bedrijvencampussen, maar ook over vastgoedontwikkelaars, hogescholen en universiteiten. Voor hen is het interessant dat we met Capacity op maat van elk type parkeerder de toegankelijkheid tot de beschikbare parkings kunnen optimaliseren en maximaliseren."
David Neys, Product Marketing Manager van Cegeka

Sergio Destino

PR Specialist Cegeka

David Neys

Product Marketing Manager Cegeka

Goele Lemmens

Communicatieverantwoordelijke Corda Campus

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be