Commerciële markt voor drones breekt in België door

Advieskantoor BDO richt expertenteam op om bedrijven te helpen zakelijke drones in te zetten

Advieskantoor BDO heeft een expertenteam rond drones samengesteld. De markt van de zakelijke dronevluchten staat namelijk aan de vooravond van de grote doorbraak. Europa heeft de wetgeving rond drones geharmoniseerd, 5G-technologie is op komst en het is mogelijk om meerdere drones autonoom te laten samen vliegen. Meer en meer bedrijven in ons land zien de economische voordelen van het inzetten van drones. 

Drones worden al langer ingezet voor professionele doeleinden. Denk maar aan politiediensten die op zoek zijn naar verborgen wietplantages, bedrijven die de zonnepanelen op hun dak laten inspecteren op defecten, landmeters die gronden opmeten of ziekenhuizen die bloedstalen laten vervoeren. Het inzetten van automatische drones in dagelijkse operaties begint nog maar pas. Van 'drone in a box' installaties tot drones ontworpen om hulpverleners, bewakings- en inspectiediensten in het gecontroleerde luchtruim of het U-space (tussen 50m en 120m hoog) bij te staan. Het potentieel voor business cases is groot, zowel voor outdoor als indoor. BDO werkt hiervoor samen met een gekende pionier in de Belgische en internationale drone wereld, DroneMatrix.

“Wij geloven echt in de meerwaarde van drones voor bedrijven in de openlucht en in binnenruimtes. Zo kan een autonome drone foto's nemen van de rekken in een opslagplaats. Gespecialiseerde technologie die artificiële intelligentie gebruikt (door ons ontworpen) zet die beelden om in voorraadinformatie. Mensen moeten zichzelf niet meer in gevaar brengen op een hoogtewerker. De drones vliegen 's nachts zonder de andere operaties te storen. In de openlucht verwachten we dat early adopters in België zoals zeehavens deze technologie gaan inzetten vanaf eind 2021-begin 2022", zegt Walter Vanherle, expert bij BDO Digital.

Opkomende, maar complexe markt

Meerdere spelers maken zich ondertussen klaar om de markt van drones te betreden of zijn reeds actief. Het gaat om een breed scala van verschillende actoren. Zo heb je enerzijds alle bedrijven en organisaties die het al gebruiken en op zoek zijn naar diensten. Dat gaat dan over politie en brandweer, bedrijven in de infrastructuursector (autowegen, spoorwegen, bouwbedrijven), nutsbedrijven (inspectie van windturbines), de telecomsector (inspectie van radiomasten), de verzekeringssector, transportbedrijven, de logistieke sector en landbouwbedrijven.

Langs de andere kant zijn er tal van spelers die diensten in de dronesector aanbieden: de operatoren die beschikken over gehomologeerde piloten, de bewakers van het gereserveerde luchtruim, het zogenaamde U-space bewakers met SkeyDrone, de operatoren die de drone missie uitvoeren, specialisten die de drones onderhouden, bedrijven die opleidingen geven om dronepiloot te worden, telecombedrijven die de nodige 5G communicatie verzorgen zoals Proximus en IT-bedrijven die gespecialiseerde software ontwikkelen (bijvoorbeeld om gemaakte beelden om te zetten in 3D-modellen, inspectie van windturbines, bruggen, ...). 

Kernteam van drone-experten

BDO ziet veel toegevoegde waarde voor bedrijven en heeft daarom een kernteam van specialisten samengesteld dat zich toelegt op alle aspecten van deze nieuwe business. De leden van dat multidisciplinaire team komen onder meer uit de afdelingen Strategie, Digitale Transformatie, Financiën (financial planning en M&1), Risk en Legal.

“We verwachten dat er in deze markt groepen zullen gevormd worden die end-to-end dronediensten zullen leveren. Voor bedrijven is het niet gemakkelijk in te schatten of drones een oplossing zijn. Bedrijven die op zoek zijn naar strategisch, financieel en logistiek advies zullen wij begeleiden. Wij gaan hen helpen uit te zoeken of het inzetten van een drone een meerwaarde betekent en hoe ze zich dan best organiseren. Daarnaast kunnen we assistentie verlenen bij de realisatie van hun project(en)”, aldus nog Walter Vanherle.

 

Contact:

Walter Vanherle

BDO Digital

walter.vanherle@bdo.be

+32 497 59 62 26

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be