Corona-afnamebus Eurofins: 200 extra tests per dag voor gemeenten en bedrijven

Mobiel afnamecentrum rijdt naar lokale broeihaarden om plotse opstoot van coronabesmettingen snel in te dijken

Eurofins, het bedrijf gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek, lanceert zijn eerste corona-afnamebus. Het mobiel afnamecentrum kan tot 200 PCR-testen per dag afnemen. Doel is om steden, gemeenten, lokale overheden en bedrijven te helpen die snel een tijdelijk afnamecentrum nodig hebben om een plotse opstoot van coronabesmettingen in te dijken, maar niet over de juiste logistieke middelen beschikken. Dit kadert in de strategie van Eurofins om lokale en toegankelijke afnamecentra in het land te openen. In een latere fase kan de bus ook ingezet worden voor het toedienen van vaccins.

Het is alle hens aan dek om de bevolking zo snel mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus. Maar de aandacht mag niet verslappen als het gaat over het testen van de bevolking en personeelsleden van bedrijven, want een derde golf van besmettingen dreigt. Daarom heeft Eurofins een grote reisbus omgebouwd (foto zie bijlage) tot een mobiel afnamecentrum. De bus kan snel ter plaatse gaan als een stad of een bedrijf daar om vraagt, conform de actuele regelgeving van Sciensano. Eurofins analyseert de PCR-testen in zijn labo’s in Kortrijk en Brugge. Het resultaat van de testen is 24 à 48 uur later bekend.

“De bus is voorzien van de nodige veiligheidsmaatregelen om mensen vlot en veilig te kunnen testen. Mensen stappen langs voor de bus op, vullen de nodige administratieve documenten in, worden getest en verlaten achteraan de bus. Aan boord is er een administratieve medewerker en 1 of 2 verpleegkundigen, die elk 100 testen per dag kunnen afnemen. Verder wordt de bus dagelijks ontsmet en gereinigd”, zegt Tibo Demoor, Managing Director Clinical Diagnostics bij Eurofins.

 

Mobiel afnamecentrum conform de regels 

Eurofins start met één bus, maar sluit niet uit dat het de komende weken nog extra bussen zal ombouwen. Het bedrijf richt zich met de bus zowel op Vlaanderen, Brussel als Wallonië. In de bus worden momenteel enkel afnames voorzien voor PCR-testen, deze testen worden vervolgens geanalyseerd in een door Sciensano geaccrediteerd labo.

“Met dit initiatief ondersteunen we als bedrijf de samenleving en de overheid. Een vast afnamepunt inrichten, verloopt moeizamer dan een bus laten voorrijden waar onmiddellijk kan gestart worden met het afnemen van PCR-testen. Gemeentebesturen kunnen op deze manier de druk op de bestaande afnamecentra wat doen afnemen”, aldus Tibo Demoor Managing Director Clinical Diagnostics bij Eurofins.


Eind vorig jaar was er een gelijkaardig project van 2 ondernemers in Oost-Vlaanderen dat niet helemaal vlekkeloos verliep. Dat project valt niet te vergelijken met de afnamebus van Eurofins. 

In een latere fase kan deze bus trouwens ook ingezet worden voor het toedienen van vaccins. Eurofins heeft naast de corona-afnamebus 4 vaste afnamecentra (Oudergem, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe en Damme) en is actief met een mobiel labo op Brussels Airport.

Over Eurofins

Het beursgenoteerde Eurofins is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek en -advies. De groep is wereldwijd marktleider in bio-analytische testen voor de farma- en voedingsindustrie, water, milieu en farmaceutische producten. Eurofins beschikt over uitgebreide wetenschappelijke en technologische expertise om autoriteiten en bedrijven te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Eurofins is actief in 50 landen en telt 50.000 werknemers verdeeld over meer dan 800 moderne laboratoria. In België stelt het 700 mensen tewerk. Het hoofdkantoor bevindt zich in Brussel. 

 

Contact

Tibo Demoor

Managing Director Clinical Diagnostics Eurofins

0470 26 50 74

 

Gunter Huyghe

PR-consultant Bepublic

[email protected], 0495 79 73 96

Afbeelding testbus

PDF - 1.7 Mb

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be