Cybersecurity – en connectiviteitbedrijf spotit bestaat 10 jaar: “Begonnen met een handvol computers in een garage, maar vandaag actief in 80 landen”

Het Vlaamse cybersecurity – en connectiviteitbedrijf spotit blaast tien kaarsjes uit. Op 10 jaar tijd evolueerde het IT-bedrijf van een start-up tot een firma met 135 medewerkers die actief is in 80 landen. Afgelopen boekjaar overschreed spotit de kaap ​ van 30 miljoen euro en momenteel verovert het met zusteronderneming Cyberwolf Amerika. “We kiezen resoluut voor vrijheid en onafhankelijkheid om onze eigen koers te bepalen. We willen niet de grootste zijn, we willen de beste zijn en op een gezonde manier groeien.”, zeggen stichters Frederik Rasschaert (42) en Steven Vynckier (48).

Het beginverhaal van Rasschaert en Vynckier lijkt op dat van Microsoft-oprichter Bill Gates en voormalig Apple-baas Steve Jobs. Net zoals de bekende Amerikanen startte hun ondernemersverhaal in een garage. Daar richtten ze hun eerste NOC (Netwerk Operations Center) op en met slechts enkele computers konden ze het netwerk van hun eerste klanten op een veilige manier beschermen. Van zodra het financieel mogelijk was, investeerde het duo in een eerste datacenter in Oostkamp, dat ze nu nog altijd gebruiken.

“We hadden door onze vorige jobs wel een netwerk van contacten opgebouwd, maar toch moesten we als nieuwkomers vanaf nul beginnen. In onze eerste vier jaar verhuisden we als groeiend en ambitieus bedrijf liefst zesmaal. Desondanks bleven we onze visie trouw: onze klanten volledig ontzorgen door hen online te beschermen en hun netwerk up-and-running te houden. We wilden niet de zoveelste hard – en softwareboer zijn, we wilden het op onze manier doen en een echte dienstverlener zijn voor middelgrote en grote ondernemingen.” – spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier

Spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier.
Spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier.

Jaarlijkse groei zonder externe investeerders

Ondertussen ligt de hoofdzetel van spotit al negen jaar in Merelbeke en heeft het kantoren in Atlanta (VS), Antwerpen en Herk-de-Stad. Door vast te houden aan hun beginstrategie groeide het bedrijf op een gezonde manier gestaag. Momenteel telt het IT-bedrijf 135 medewerkers, die de klok rond werken voor 175 klanten uit maar liefst 80 landen. De omzet groeide jaar na jaar en overschreed in 2023 de kaap van 30 miljoen euro. Daarnaast blijft spotit vol inzetten op hun eigen academy, die al vijf jaar bestaat. Liefst 1 op de 5 medewerkers komen voort uit hun zelf gecreëerde opleidingscentrum, waar ze helemaal worden klaargestoomd voor het echte werk in de boeiende wereld van cybersecurity en connectiviteit.

Om de groei te bestendigen en het aanbod van cybersecuritydiensten uit te breiden, richtte spotit in 2021 zusteronderneming Cyberwolf op. Dat beschermt sindsdien de online privé- omgeving van Europese topambtenaren, bedrijfsleiders, raden van besturen, andere prominente figuren en hun gezinnen. De interesse van die high-net-worth individuals bleek zo groot dat Cyberwolf sinds oktober vorig jaar ook de grote plas is overgestoken en een vestiging heeft geopend in Atlanta. Sinds de opstart in de States loopt het Cyberwolf-verhaal er als een trein.

In tegenstelling tot zo goed als alle grotere IT-bedrijven in de sector blijft spotit een Belgische onderneming met slechts twee aandeelhouders: Frederik Rasschaert en Steven Vynckier. De twee spotit-stichters kiezen er bewust voor om geen externe partijen te laten investeren in het bedrijf.

“We zijn al talloze keren benaderd door private equity-bedrijven, die mee aan boord willen komen en willen investeren. We houden doelbewust de boot af. We kiezen resoluut voor vrijheid en onafhankelijkheid om onze eigen koers te bepalen. We willen niet de grootste, we willen de beste zijn en op een gezonde manier groeien. Onze klanten zijn tevreden over ons werk: dát telt voor ons en blijft het beste visitekaartje om deuren te openen, over de hele wereld.” – spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier

 

Spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier
Spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier

Nieuw SOC

De komende jaren zal spotit blijven investeren in het eigen opleidingscentrum en jaagt het bedrijf continu naar nieuw talent. De voorbije jaren is ook hard gewerkt aan een nieuw SOC (Security Operations Center), waar 24/7 de online omgeving van klanten gemonitord en beschermd wordt. Dat is al enkele jaren af, vandaag zeer matuur, ​ en beschikbaar als open source (software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor het brede publiek, red.) – of als Microsoft-variant. Daarvan wil spotit nu de vruchten plukken en de grote spelers challengen.

Spotit is vandaag in vijf continenten actief en blijft ook op internationaal vlak ambitieus. Zo zien Rasschaert en Vynckier heel wat kansen in op het Europese continent, meer bepaald in Scandinavië, Nederland en Duitsland. In deze landen is het al enkele jaren actief en is er een culturele match. Mocht de vraag er plots sterk toenemen of een overname mogelijk zijn, dan zal spotit daar proberen zijn stempel meer te drukken.

“Enkele van onze grote klanten zijn gehuisvest met hun activiteiten in deze landen. Mocht de vraag daar plots sterk toenemen of mocht daar een interessante overname van een organisatie die aansluit bij het spotit-DNA mogelijk zijn, dan zal spotit zeker overwegen om onze vlag op die markt nog steviger te planten en sluiten we zelfs de opening van een nieuw kantoor ter plekke niet uit.” - spotit-stichters Frederik Rasschaert en Steven Vynckier

Perscontact:

Steven Vynckier

CEO, spotit

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be