Dag van de Zorg zet een week lang in op het brein

Op zondag 17 maart 2019 is het de achtste editie van Dag van de Zorg. Tijdens deze jaarlijkse opendeurdag zetten meer dan 230 zorg- en welzijnsvoorzieningen hun deuren open voor het grote publiek. Op die manier kan de zorggebruiker met eigen ogen zien hoe de sector volop in beweging is, hoe het zorgaanbod verandert en welke centrale positie de patiënt, bewoner of cliënt inneemt. Het thema van de achtste editie is het brein.

De wereld waarin wij leven wordt elke dag complexer en onze samenleving draait steeds meer rond informatie en cognitieve vaardigheden. En dus wordt ons brein steeds belangrijker. Geert Van Hijfte, voorzitter Dag van de Zorg: “De klemtoon van Dag van de Zorg ligt zoals elk jaar op de positieve beeldvorming van de sector. We willen de zorgaanbieder verbinden met zorgvragers en hun netwerk, om van elkaar te leren en elkaar sterker te maken. Ons brein is complex en daardoor bijzonder interessant om een week lang bij stil te staan.

In aanloop naar de Dag van de Zorg wordt elke dag van de week een ander aspect van het brein belicht:

 

Maandag 11 maart:
Het fitte brein

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat bewegen structurele verbeteringen in je brein aanbrengt? Lichaamsbeweging heeft diverse effecten op het functioneren van onze hersenen, op onze gevoelens, ons psychisch welbevinden en zelfs op ons sociaal functioneren. Daarom organiseren we samen met honderden organisaties op maandag 11 maart enkele acties rond beweging.

 

 

Dinsdag 12 maart:
Het jonge brein

In het eerste levensjaar ontwikkelen de hersenen zich het snelst. Rond het eerste jaar is 70% van het hersenvolume ontwikkeld, rond het tweede jaar is dat 80% van het hersenvolume van een volwassene. Op dinsdag 12 maart zoeken we uit hoe we het brein van baby’s en kinderen kunnen stimuleren. Tientallen Huizen van het Kind en meer dan honderd kinderopvanginitiatieven tonen graag aan ouders, buurt of geïnteresseerden hoe zij werk maken van die ontwikkeling van het brein. Overal in Vlaanderen kan je op die dag ontdekken hoe het brein van baby’s, peuters en kinderen gestimuleerd wordt op de Prikkeldag Kinderopvang en Prikkeldag Huizen van het Kind.

 

Woensdag 13 maart:
Het beroerte brein / Herken een beroerte

Elk jaar krijgen 20.000 Belgen een beroerte. Hoe kan je een beroerte voorkomen? Hoe kan je als leek een beroerte vaststellen en hoe wordt een persoon met een beroerte behandeld? Hoe sneller de persoon met een beroerte in het ziekenhuis geraakt, hoe beter.

In samenwerking met alle Hoge Scholen, HBO5-scholen en Rode Kruis-Vlaanderen organiseert Dag van de Zorg op woensdag 13 maart de actie: “Herken een beroerte”. Op diverse drukke openbare pleinen en plaatsen in heel Vlaanderen gaan studenten het grote publiek aanleren hoe je op een gemakkelijke manier een beroerte kunt herkennen. Daarnaast zullen ze alle voorbijgangers aanzetten om de App 112 - officiële app voor de Belgische nooddiensten - te installeren op hun smartphones.

 

Donderdag 14 maart:
BreinCongres

Op donderdag 14 maart organiseert Dag van de Zorg vzw het BreinCongres . Vanuit verschillende disciplines komen mensen aan het woord over ons veelzijdige brein. We gaan luisteren naar professionals maar evenzeer naar ervaringsdeskundigen, patiënten en mantelzorgers. Zo krijgen we een veel betere kijk op de wondere wereld van ons veelzijdig brein en de recente ontwikkelingen op vlak van onderzoek, preventie, behandeling en beleving van de patiënt/cliënt. 

De twee keynotes zijn Dick Swaab, Nederlandse arts en neurobioloog en Binu Singh, kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut. Naast deze twee klasbakken stellen we het publiek 6 breinduo’s voor. Met diverse invalshoeken: over revalidatie na NAH, over jongdementie, over psychopharmaca, over breininnovatie, over neuropsychologie en over Tytgat Chocolat.

Gastheer en professionele luisteraar van dienst is Joris Hessels.

 

Vrijdag 15 maart:
Brein in reset

Op vrijdag 15 maart staan ontmoetingsmomenten centraal. Op tientallen locaties gaan professionelen, ervaringsdeskundigen, patiënten en mantelzorgers in dialoog met lotgenoten. De breincafés zijn dus een metafoor om van elkaar te leren en om wegwijs te geraken in het breinzorglandschap. De NAH-cafés worden georganiseerd in samenwerking met NAH-Liga en Sig.

 

Zaterdag 16 maart:
Bloed geven

Op zaterdag 16 maart opent het Rode Kruis-Vlaanderen de deuren van zijn 11 donorcentra. Tussen 9.00 uur en 15.00 uur kan je bloed doneren. In het (laboratorium)gebouw Sango in Mechelen kan je verder een exclusieve rondleiding achter de schermen volgen.

 

Zondag 17 maart:
Opendeurdag Dag van de Zorg

Als apotheose en sluitstuk van de Week van de Zorg is er op zondag 17 maart 2019 de opendeurzondag Dag van de Zorg. Het is hét grootste eendaags evenement in de zorgsector en het moment waarop je samen met familie en/of vrienden voor de achtste keer een kijkje kan nemen achter de schermen van organisaties uit de zorg- en/of welzijnssector. Meer dan 230 organisaties zetten op die dag hun deuren open: algemene en psychiatrische ziekenhuizen, voorzieningen voor personen met een handicap, woonzorgcentra en kinderdagverblijven; maar ook de medisch-technologische industrie en KMO’s die hulpmiddelen ontwikkelen; het onderwijs en de onderzoekscentra; de residentiële zorg en de thuiszorg; de ziekenfondsen en de patiëntenverenigingen; … Met focus op het thema “Brein”.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be