Dankzij Garantiestelling kan je huis kopen zonder voorschot te betalen
Alternatief voor wie geen vele tienduizenden euro’s kan of wil vrijmaken bij ondertekening compromis
7 september 2024
Wanneer je het compromis van je droomwoning ondertekent, vraagt de verkoper bijna altijd boter bij de vis: een waarborgsom van 10%. In de volksmond: het voorschot. In een paar dagen tijd moet je dan ineens tienduizenden euro’s op tafel zien te leggen. Zeker als je lening nog niet geregeld is of je eigen woning nog niet verkocht is, kan dat heel wat stress met zich meebrengen. “Maar veel kopers weten helaas niet dat een voorschot niet verplicht is en dat er alternatieven zijn die hen tijd en rust geven”, zegt Renaat Acke van hypotheek.winkel. “We hebben de formule, in samenwerking met Cardif, aangepast aan de Belgische markt.”
Hoewel daar niets wettelijk over bepaald is, is het voorschot van 10% zo een beetje de standaard geworden in België. De koper bewijst daarmee dat het menens is, de verkoper voelt zich op zijn gemak. Voor de koper zijn het vaak stresserende dagen. Stel dat je droomhuis 300.000 euro kost, dan moet je zomaar eventjes 30.000 bijeenharken terwijl je vaak nog maanden moet wachten voor je de sleutel krijgt. En misschien heb je dat geld gewoon niet voorhanden omdat al je geld nog in je vorige huis zit en dat nog niet verkocht is.
“Velen zijn ervan overtuigd dat een voorschot verplicht is, maar dat is het helemaal niet. Er zijn ook andere oplossingen voor wie geen waarborg onmiddellijk kan of wil geven: een Garantiestelling. Daarbij stelt een verzekeringsmaatschappij zich garant voor jouw voorschot. Een hypotheekexpert van hypotheek.winkel vraagt de Garantiestelling aan en zorgt voor een artikel in het compromis zodat het voor de notaris en alle partijen duidelijk is.” - Renaat Acke van hypotheek.winkel
Later verrekend
Terwijl je bij een voorschot in geen tijd vele duizenden euro’s moet vrijmaken, worden de kosten van een garantiestelling pas verrekend bij het verlijden van de akte. Het gaat om 1% van de waarborgsom, met een minimum van 200 euro en een maximum van 500 euro.
“Als er iets fout loopt aan de kant van de koper, zal de Garantiesteller het voorschot via de notaris aan de verkoper uitbetalen. Vervolgens betaalt de koper dit bedrag binnen 30 dagen terug aan de Garantiesteller. Als alles wel vlot verloopt, dan betaal jij als koper het hele bedrag gewoon bij het verlijden van de akte. Dat voelt comfortabel, want dan heb je al het geld bijeen. En het voelt logisch, want dan krijg je ook de sleutels van je nieuwe woning.” - Renaat Acke van hypotheek.winkel
Stress vermijden
Betekent dit dat jij fluitend een compromis mag tekenen en dat je geen risico loopt dat je de hele waarborg kwijt bent? Absoluut niet! Als de opschortende voorwaarden zijn verlopen en toch gaat de aankoop niet door, zal je die 10% wel degelijk moeten betalen.
“De Garantiestelling is geen vrijgeleide om het allemaal te laten bengelen. Wat je er wél mee vermijdt, is de stress van vele duizenden euro’s te moeten vrijmaken op een paar dagen tijd. Je koopt met andere woorden tijd, omdat je het geld van het voorschot pas moet betalen bij het verlijden van de akte.” - Renaat Acke van hypotheek.winkel
2 op 3 Nederlanders doen het
Het systeem van de garantiestelling werd in ons land ontwikkeld door hypotheek.winkel en BNP Paribas Cardif. Hiermee waren zij de eersten met een alternatief voor de waarborg op de Belgische markt.
“In ons land is een garantiestelling nog nieuw en onbekend, maar in Nederland bestaat de Garantiestelling al sinds 2004. Met verpletterend succes, want maar liefst twee op de drie kopers maken er gebruik van.” - Renaat Acke van hypotheek.winkel
Perscontact:
Voorbeelden ter illustratie:
Lisa (26) is single en werkt als digital marketeer. Ze wil een appartement van 200.000 euro kopen in haar geboortedorp. De waarborg bedraagt 20.000 euro, maar Lisa heeft slechts 7.500 euro op haar spaarrekening staan.
Kosten garantiestelling: 200 euro, die bij het verlijden van de akte verrekend wordt. In tussentijd geniet ze ook nog van de rente op haar spaargeld.
Robert (37) is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt in de horeca. Hij en zijn vrouw hebben hun zinnen gezet op een rijhuis in de stadsrand. Prijs: 235.000 euro. Hij kan de waarborg van 23.500 euro in principe betalen, maar dan moet hij eerst hun huidige gezinswoning verkopen.
Kosten garantiestelling: 235 euro, die bij het verlijden van de akte verrekend wordt. In tussentijd kan hij z’n woning verkopen.
Zo komt het letterlijk in een compromis:
3. De prijs van het verkochte goed
De koper heeft 0 (nul) EUR betaald als waarborg voor de verkoop. De koper betaalt die waarborg via overschrijving van rekeningnummer # op naam van # naar rekeningnummer # op naam van #. Dat bedrag blijft geblokkeerd op naam van de koper tot wanneer partijen de notariële verkoopakte tekenen. Bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte wordt de waarborg een voorschot op de verkoopprijs.
23. Sancties als de verbintenissen niet worden nageleefd
23.3. Garantiestelling [toevoegen]
De koper stelt tot zekerheid voor de naleving van haar verbintenis(sen) in deze overeenkomst uiterlijk op <datum> een schriftelijke door een bank of verzekeraar afgegeven garantiestelling voor een garantiebedrag van # EUR. Deze garantiestelling is onvoorwaardelijk, duurt voort tot tenminste één maand na de overeengekomen datum van het ondertekenen van de notariële verkoopakte, en bevat de clausule dat de desbetreffende bank of verzekeraar op eerste verzoek van de notaris van de koper het garantiebedrag van de garantie aan de notaris van de koper zal uitkeren. 
De notaris van de koper wordt bij dezen verplicht, en voor zover nodig door partijen onherroepelijk gemachtigd, om:
indien koper een schadevergoeding is verschuldigd zoals bepaald in lid 1 van dit artikel, het bedrag van deze schadevergoeding uit het aan de notaris van koper uitgekeerde garantiebedrag aan verkoper te betalen;
indien beide partijen de verbintenis(sen) in deze overeenkomst niet naleven of de notaris van koper onvoldoende kan beoordelen wie van beide partijen de verbintenis(sen) in deze overeenkomst niet naleeft dan wel of er sprake is van niet naleven, – behoudens eensluidende betalingsopdracht van partijen – het garantiebedrag onder zich te houden totdat bij in kracht van gewijsde gegane uitspraak of uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis is beslist aan wie hij het bedrag moet afdragen. Dit zou sluitend moeten zijn want bij geen krediet geldt een opschortende voorwaarde en dat betekent dat de ovk. nooit heeft bestaan en dat er ook geen “verbintenis(sen)” zijn.