“Dankzij IdeaalDuaal heb ik nu een breder professioneel netwerk”

Jente Smit (21) uit Brugge werd vorig jaar finaliste van de innovatiewedstrijd IdeaalDuaal van Syntra Vlaanderen. Vandaag heeft ze met die ervaring haar een eigen bedrijf, SiMMiT, opgericht waarmee ze andere bedrijven helpt om creatiever en meer innoverend uit de hoek te komen. “Deelnemen aan IdeaalDuaal heeft me doen beseffen dat zelf initiatief nemen heel belangrijk is als startende ondernemer”, zegt ze. 

Dit jaar organiseert Syntra Vlaanderen voor de derde keer de wedstrijd IdeaalDuaal. Voor deze wedstrijd roept het aan alle Vlaamse leerlingen en studenten op om hun vooruitstrevende ideeën rond duaal leren in te sturen. Apps, tools, digitale platforms of informaticaprogramma’s… Zolang ze leren in bedrijven voor leerlingen toegankelijker maken, maken ze kans om een coachingtraject van digitale pionier Imec te winnen. Intussen zijn al meer dan vijftig ideeën ingestuurd.

Vorig jaar nam Jente Smit (21) uit Brugge deel aan IdeaalDuaal. Ze ontwikkelde de game ‘Match Your Hero’ om net afgestudeerde jongeren vlotter te laten solliciteren. Tijdens de verschillende levels leren de gamers meerdere soft skills aan die belangrijk zijn bij het vinden van een job. Vandaag heeft de voormalige student Idea en Innovation Management dankzij haar ervaring van haar deelname aan Ideaal Duaal haar eerste bedrijf uit de grond gestampt. Met ‘SiMMiT’ helpt ze andere bedrijven creatiever en meer innoverend aan de slag te gaan.

“Dankzij IdeaalDuaal heb ik een professioneel netwerk opgebouwd dat me vandaag nog altijd veel kansen biedt. Bovendien ben ik tijdens de wedstrijd door bijvoorbeeld Imec en de CEO van Technopolis, Stephane Berghmans, voortdurend uitgedaagd om mijn idee verder bij te schaven. Ik heb dus altijd heel waardevolle en professionele feedback gekregen. Tijdens onze contactmomenten heb ik ook geleerd dat je als startende ondernemer zelf initiatief moet tonen en dat je alle kansen moet grijpen. Die mentaliteit helpt me vandaag nog altijd.”

Jente Smit, finalist IdeaalDuaal 2019

IdeaalDuaal als springplank

Door de expertise en competenties van bedrijven samen te brengen met de voorstellen van de jongeren wil Syntra Vlaanderen duaal leren verder innoveren. Ze speelt met IdeaalDuaal dus maximaal in op de arbeidsmarkt van de toekomst.

“Alleen met deze innovatieve ideeën rond duaal leren kunnen we de opleidings- en bedrijfswereld beter met elkaar verbinden. Daarnaast biedt IdeaalDuaal een heuse springplank voor de deelnemers: we brengen ze in contact met de juiste personen en werken hun vooruitstrevende idee verder uit. Daardoor leren ze niet alleen meer over de bedrijfswereld, ze breiden ook hun netwerk gevoelig uit.”

Vickie Dekocker, innovatie-verantwoordelijke bij Syntra Vlaanderen
 

Dat duaal leren aan populariteit wint, is duidelijk. Sinds 1 november volgen er liefst 1.777 leerlingen een duale opleiding. Dat is een record. Meer zelfs: op vier jaar tijd is het aantal duale leerlingen dat lessen op school combineert met praktijkervaring bij bedrijven vertienvoudigd. Sinds de leervorm dit schooljaar officieel erkend is, vinden dus almaar meer leerlingen hun weg naar duaal leren. 

Een vijfde van alle duale leerlingen, omgerekend 332 secundaire leerlingen, komt uit West-Vlaanderen. In het secundair onderwijs is duaal leren momenteel mogelijk in 79 studierichtingen. Vanaf het schooljaar 2020-2021 komen er 27 nieuwe opleidingen bij en zullen leerlingen in het beroeps-, technisch en buitengewoon secundair onderwijs keuze hebben uit 106 duale studierichtingen. 

"Unieke win-win"

Ook Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn opgezet met deze cijfers. 

“Sinds dit schooljaar is duaal leren officieel van start gegaan na drie jaar succesvol proefdraaien. Bedrijven snakken naar goed opgeleide krachten en veel jongeren willen maar al te graag hun talent in de praktijk kunnen omzetten. Met duaal leren bieden we daar een antwoord op. Een unieke win-win waarbij leerlingen in de klas en op de werkvloer vaardigheden leren, oefenen en versterken en zo hun diploma halen. Door volgend schooljaar het duale aanbod uit te breiden, blijven we de vlam voor deze unieke leerweg aanwakkeren. Iedereen van leerling tot ouders, van school tot bedrijven moeten we overtuigen dat je het best kan leren door het in de praktijk toe te passen. Ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs willen we de komende jaren duaal leren als sterk merk uitbouwen.”

Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits

“We zijn altijd op zoek naar manieren om de lat hoger te leggen in ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Excellent onderwijs op de schoolbanken is cruciaal, maar met duaal leren zetten we nog een stap verder. We geven onze jongeren de kans om tijdens hun opleiding ervaring op te doen op een echte werkvloer, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en eerste professionele contacten te leggen. Zo bieden we onze jongeren de best mogelijke leerschool”

Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts

Alle informatie over het verloop van de wedstrijd IdeaalDuaal en de voorgaande edities is terug te vinden op hun website. De deadline voor het indienen van ideeën is op 6 december.

Karolien Waegeman

Communicatieverantwoordelijke Syntra Vlaanderen

Marthe Saelens

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be