De Belgische modeketen e5 mode krijgt groen licht voor een doorstart

Ondernemingsrechtbank van Dendermonde keurt reorganisatieplan goed

De Belgische modeketen e5 mode kan een doorstart maken. De Ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft haar reorganisatieplan goedgekeurd. De procedure van gerechtelijke reorganisatie liep sinds eind maart van dit jaar. Frédéric Helderweirt, eigenaar van e5 mode, kwam tot een akkoord met de schuldeisers en houdt de deuren van e5 mode zo open. Een nieuwe investeerder is er echter  nog niet. “Dit resultaat geeft me enorm veel energie en positivisme om er verder voor te gaan en een doorstart te maken”, aldus Helderweirt.

Door de lockdown in maart en april kwam e5 mode financieel in de gevarenzone. Alle winkels in Vlaanderen en Wallonië gingen op 14 maart dicht en openden pas midden mei opnieuw de deuren. De keten verloor ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van haar voorziene jaarlijkse verkoopcijfer. Het enige alternatief was beroep te doen op de procedure van gerechtelijke reorganisatie (“WCO”). e5 mode vroeg en kreeg van de ondernemingsrechtbank bescherming tegen de schuldeisers.

Positief nieuws

De doorstart van e5 mode is positief nieuws voor de Belgische retailsector die het hard te verduren heeft.

“De beslissing van de rechter is goed nieuws. Ik ben enorm opgelucht dat het bedrijf een tweede kans krijgt. Mijn doel om e5 mode een nieuw elan te geven blijft hetzelfde. Alleen moest ik onverwachts het plan grondig bijwerken. Het is beter en sterker. Mijn medewerkers en ikzelf hebben er alles aan gedaan om het voortbestaan van deze iconische winkelketen - die lokaal verankerd is - te garanderen”.

Frédéric Helderweirt, CEO e5 mode.

 

Hoewel de omzet via de webshop hoger blijft dan voorheen, blijft de verkoop in de winkels nog wat achter op de verwachtingen door een lager aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. 

“Vooral onze iets oudere klanten zijn nog terughoudend en durven nog niet goed terug te komen winkelen. We hebben echter alle maatregelen genomen om een winkelbezoek veilig te laten verlopen en zijn daarbij verder gegaan dan verplicht. De gezondheid van onze klanten en ons personeel komt eerst. Een evidentie, vinden wij.”

Frédéric Helderweirt, CEO e5 mode


Reorganisatieplan

e5 mode heeft van de beschermingsperiode gebruik gemaakt om de schulden te herschikken. Die schuldherschikking is dan ook de basis van het reddingsplan dat de ondernemingsrechtbank nu heeft goedgekeurd. 

“Ik ga geen details geven over de schuldherschikking. Maar het was in het belang van alle partijen dat we tot een akkoord zijn gekomen. Ik ben dan ook heel blij dat dit gelukt is en dat een groot deel van de leveranciers zich achter ons plan voor de toekomst heeft geschaard”, zegt Frédéric Helderweirt.

 

De zoektocht naar een nieuwe financier was al bezig en gaat verder. Details over die gesprekken wil e5 mode niet kwijt. De doorstart is ook goed nieuws voor de 450 personeelsleden van e5 mode. Die blijven aan boord. Er zijn geen extra winkelsluitingen gepland.

Reshuffle van de retail

De coronacrisis heeft aangetoond dat de retailsector zichzelf moet heruitvinden, zegt Helderweirt. Deze crisis heeft ons de kwetsbaarheid van het gangbare retailmodel doen inzien. Groter, meer en goedkoper zijn geen duurzame onderdelen van dit model.  

 

“De sector moet zichzelf recht in de ogen durven kijken en zich de vraag stellen of het anders kan. We moeten naar een duurzamer en weerbaarder model. Financieel gezond zijn en zuurstof hebben om te investeren, blijven uiteraard de basis, en ook een duurzame tewerkstelling bieden voor onze medewerkers is onze prioriteit. Tegelijk moeten we vermijden om de planeet en onze samenleving te stretchen. We moeten ook onze ecologische en sociale verantwoordelijkheid durven nemen, en meer inzetten op technologie of de principes uit de circulaire economie. Ik voel veel ruimte voor innovatie en assertiviteit dankzij de coronaschok. Ik kijk met een positieve bril naar de toekomst, dat is mijn plicht als ondernemer in deze tijden.”, aldus nog Helderweirt.

 

Over e5 mode

e5 mode werd in 1979 opgericht. De keten groeide van een kledingoutlet uit tot een keten met de uitstraling en service van een boetiek, op gemakkelijk bereikbare locaties buiten het centrum. e5 mode stelt 450 mensen tewerk in 65 winkels in Vlaanderen en Wallonië, en op het hoofdkantoor in Sint-Niklaas.

Het aanbod van e5 mode is kwalitatief en betaalbaar, met veertigplussers dames en heren als belangrijkste doelgroep. Naast kleding verkoopt e5 mode ook aanvullende lifestyle producten. 

 

Contact voor de pers:

Frédéric Helderweirt, 0474 99 09 89

Gunter Huyghe

PR-consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be