De grootste ooit: dagelijks 10.000 mensen op Nationale Spelen van Special Olympics Belgium

76 atleten maken zich klaar voor Wereldspelen in Berlijn

In Mechelen zijn de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium tot een mooi einde gekomen. De stad verwelkomde dagelijks gemiddeld 10.000 atleten, coaches, begeleiders vrijwilligers en toeschouwers. Dat is een record. Het 4-daagse sportevenement eindigde met een heuse slotceremonie waarin de stad Mechelen de fakkel doorgaf aan de volgende gaststad die de Nationale Spelen mag organiseren: La Louvière. 76 atleten maken zich ondertussen klaar voor de volgende uitdaging. Binnen één maand trekken zij naar de Wereldspelen in Berlijn.

Mechelen had zich voorgenomen ‘de warmste Nationale Spelen ooit’ te organiseren, maar slaagde er ook in om ook de grootste neer te zetten. Dagelijks zakten 3.600 atleten en 1.200 coaches en begeleiders naar de 11 olympische locaties af. ​ Bovendien kon de organisatie rekenen op een recordaantal vrijwilligers. Eerder hadden 1.800 helpende handen zich aangemeld, maar daar kwamen op de valreep nog 500 helpers bij. Goed voor 2.300 vrijwilligers in totaal dus. Daarnaast zakten dagelijks tussen de 3.000 tot 4.000 supporters af naar de verschillende sportlocaties.

Op Special FM hielden de radiostudenten van RITCS iedereen op de hoogte van het verloop van de Nationale Spelen met fijne interviews en de juiste soundtrack. ‘s Avonds trokken muzikale acts de after party dan weer op gang. Piet den Boer, één van de drijvende krachten om de Nationale Spelen naar Mechelen te halen, blikt tevreden terug.

“Ons doel is behaald: dit waren zonder twijfel de warmste spelen ooit. En dat dankzij de onvermoeibare inzet van de hele stad, talloze vrijwilligers, supporters en de organisatie. Zij haalden alles uit de kast met één doel voor ogen: de atleten vier onvergetelijke dagen bezorgen. Deze Spelen waren niet alleen een showcase van sportieve talenten, maar ook een viering van inclusie, vriendschap en empowerment.”

- Piet den Boer, voorzitter van Foundation Mechelen
“De Nationale Spelen in Mechelen waren een ongelooflijke ervaring voor alle deelnemers. Als voorzitter ik ben ontzettend trots op elke atleet die heeft deelgenomen en de persoonlijke successen die ze hebben behaald. Daarnaast wil ik ook mijn waardering uitspreken voor de coaches, vrijwilligers, supporters, de stad Mechelen en Foundation Mechelen die deze Spelen mogelijk hebben gemaakt. Samen hebben we een onvergetelijke en inspirerende prestatie neergezet."

- Hans Bruyninckx, voorzitter van Special Olympics Belgium

Lees verder onder de foto

 

2024 in La Louvière

Volgend jaar neemt La Louvière de eer over als gaststad van de Nationale Spelen. De Henegouwse stad is daarbij niet aan zijn proefstuk toe: het zal de derde keer zijn dat de Spelen in hun stad doorgaan. Traditiegetrouw gebeurt dat opnieuw in het Hemelvaartweekend van 8 tot en met 11 mei 2024.

"We zijn verheugd en vereerd om volgend jaar opnieuw de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium te verwelkomen in onze prachtige stad, de stad van de Wolven. Net zoals de voorgaande edities zijn we vastbesloten om een onvergetelijk evenement neer te zetten, waar atleten kunnen schitteren en waar vriendschap en verbondenheid centraal staan. Samen met alle inwoners van La Louvière kijken we ernaar uit om de Spelen tot een groot succes te maken."

- Vincent Lorient, directeur sport van La Louvière

Lees verder onder de foto

 

Wereldspelen in Berlijn

Maar voor 76 atleten en 32 coaches staat er eerst nog een grotere uitdaging te wachten. Van 17 tot en met 25 juni trekken zij naar de Wereldspelen in Berlijn. Die vinden – zoals die andere Olympische Spelen – om de vier jaar plaats. Zo’n 7.000 atleten van 190 landen nemen het daar tegen elkaar op in 26 verschillende sporten. De Belgische delegatie is vertegenwoordigd in 16 sporten, waar het bovendien grote kansen maakt om goud, zilver of brons mee naar huis te nemen. Voor de atleten is dit het absolute hoogtepunt van hun sportieve carrière.

“De deelname van onze atleten aan de Wereldspelen in Berlijn is een buitengewone prestatie waar we als Special Olympics Belgium enorm trots op zijn. Het is een erkenning van hun toewijding, doorzettingsvermogen en talent. We geloven dat ze in staat zijn om zichzelf te overtreffen en te schitteren op het wereldtoneel. De Wereldspelen zijn een moment van samenhorigheid en inclusie, waar atleten uit verschillende landen en culturen samenkomen om hun passie voor sport te delen. We wensen onze Belgische delegatie veel succes en moedigen hen aan om hun dromen waar te maken en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan."

-Hans Bruyninckx, voorzitter van Special Olympics Belgium

Wie de voorbereidingen van de atleten op weg naar de Wereldspelen wil volgen, kan dat doen via teamspecial.be én via het ​ programma ‘Alles Voor De Spelen’. Dat loopt vanaf morgen op VTM.

 

 

Enkele mooie verhalen

 

Gymnaste Celeste is de jongste speler van de Nationale Spelen

Celeste Dupont komt uit Moeskroen en doet gymnastiek op de Nationale Spelen. Het is de eerste keer dat ze deelneemt en dat meteen als jongste atleet: 8 jaar. Celeste blonk uit in verschillende disciplines van gymnastiek en haalde zo maar liefst vier gouden medailles binnen. Haar lievelingsonderdeel? De sprong. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we deze jonge atleet nog aan het werk zien.

Special Olympics kan rekenen op trouwe vrijwilligers

De Nationale Spelen draait op de enorme kracht van de 2.300 vrijwilligers die zich elke dag met ontzettend veel enthousiasme inzetten. Rita is één van hen. Ze komt al 15 jaar lang de atleten begeleiden en aanmoedigen. Dit jaar staat ze aan het atletiekveld om de atleten te ontvangen na hun sprint. “Het mooiste voor mij, dat is de glimlach die je krijgt van de sporters, daar doe ik het voor,” vertelt ze. Wanneer iemand als laatste loper aankomt, staat ze ook telkens klaar om ze toch nog aan te moedigen. “Ik roep nog eens ‘goed gedaan’, dat maakt ze ook wel blij.”

De Warmste supporters

Waar atleten al hun energie van halen? Ongetwijfeld van de toejuichingen en het applaus van al hun supporters.

Fans, familie en coaches van Basketbalploeg BBC Gentse G-Duivels supporteren voor de laatste wedstrijden van het weekend. “Onze groep heeft altijd al goed gespeeld dit weekend, ze hebben twee wedstrijden gewonnen en twee verloren. Het is een vermoeiend weekend, maar momenteel genieten we samen met de atleten.” 

De schattigste supporters komen van de International School of Brussels. De atleten van deze school namen eerder dit lange weekend al deel aan verschillende atletische disciplines. Ze schudden alvast de pompoms voor de lopers op het veld. 

 

Beelden van de Spelen

Alle beelden in dit persbericht zijn vrij te gebruiken.

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be