Deze 4 gezichten moeten Belgische arbitrage naar hoger niveau tillen

De Belgische voetbalbond heeft zijn meerjarenplan voor de Belgische arbitrage van het profvoetbal uit de doeken gedaan. Daarmee wil de KBVB de Belgische arbitrage opnieuw laten aansluiten bij de internationale standaarden. Maak kennis met de vier gezichten die Peter Bossaert, CEO van de KBVB, zullen helpen om dit plan te verwezenlijken.

David Elleray, de architect van het masterplan

Ex-FIFA scheidsrechter David Elleray (64) is de architect van het meerjarenplan van de voetbalbond dat onze Belgische scheidsrechters opnieuw moet laten aansluiten bij de internationale top. De Brit leidde tijdens zijn carrière in totaal 199 duels in de Premier League, maar ook internationale topmatchen zoals de UEFA Super Cup en de finale van de FIFA Club World Cup. Na zijn actieve carrière legde hij zich toe op de organisatie van arbitrage en opleiding van scheidsrechters. Hij is voorzitter van het Engelse FA Referee Committee (sinds 2009), lid van het UEFA Referee Committee en instructeur bij FIFA. Daarnaast is hij technisch directeur van het International FA Board (IFAB), het orgaan dat instaat voor de regels van het voetbal en het VAR-protocol over de hele wereld. Elleray komt aan het hoofd van het Professional Referee Board. Daaraan zal het nieuwe Belgian Referee Committee, onder leiding van het trio Layec, Forde en De Bleeckere, verantwoording afleggen.

Bertrand Layec, de nieuwe technische directeur

De Fransman Bertrand Layec (53) is de technisch directeur van de Belgische arbitrage. Tussen 2007 en 2010 hoorde de Bretoen bij de beste twintig scheidsrechters van Europa. Hij floot in 2007 de kwartfinale tussen PSV en Liverpool in de Champions League en de halve finale in de UEFA Cup tussen Werder Bremen en Espanyol Barcelona. Van 2009 tot eind 2018 was hij verantwoordelijk voor de arbitrage bij de Franse voetbalbond FFF. Hij is de laatste 10 jaar ook waarnemer van de UEFA. In die functie neemt hij regelmatig deel aan coachingtrajecten bij de UEFA.

Stéphanie Forde, vrouw onder de scheidsrechters

Stephanie Forde (33) heeft de leiding over het operationele luik van de Belgische arbitrage. Tot vandaag was de Sint-Niklase Referee Development Officer bij de KBVB en Voetbal Vlaanderen en was ze als lid van het VAR-team regelmatig te bewonderen in het VAR-busje tijdens Play-Off 1. Forde begon haar scheidsrechterscarrière in 2000. Dat België vandaag een opmars kent van vrouwelijke scheidsrechters hebben we vooral te danken aan haar.

Frank De Bleeckere, Belgiës bekendste ref

Frank De Bleeckere (52) is ongetwijfeld de bekendste voetbalscheidsrechter van België. De Oost-Vlaming kreeg het scheidsrechtersvirus mee van zijn vader en grootvader en groeide tijdens zijn 27-jarige carrière uit tot wereldklasse. Hij werd zeven keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar in België en behoorde tot de vier beste scheidsrechters ter wereld. Hij floot op het WK 2006 en 2010 en leidde de halve finale op het EK 2008 tussen Spanje en Rusland. De Bleeckere is de laatste Belg die een voetbalmatch leidde op een groot internationaal toernooi. Dat was de 1/8ste finale Japan-Paraguay op het WK in Zuid-Afrika in 2010.

Deze 4 gezichten moeten Belgische arbitrage naar hoger niveau tillen

PDF - 162 Kb

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be