Digibank van Beringen versterkt de digitale vaardigheden van meer dan 350 burgers in half jaar tijd

Meer vrijwilligers nodig om aanbod verder uit te breiden

Zaterdag 3 juni 2023. De Digibank van Beringen, die digitaal kwetsbare mensen helpt met het aanscherpen van hun digitale vaardigheden, heeft sinds de opstart een half jaar geleden al meer dan 350 mensen kunnen ondersteunen. Dit toont aan dat er wel degelijk behoefte is om inwoners die niet vertrouwd zijn met computers of online toepassingen te helpen. De digibank in Beringen telt momenteel 5 locaties verspreid over de stad waar mensen terecht kunnen en opent later dit jaar nog een extra vestiging. Tegelijk start ze met een nieuwe dienst: het uitlenen van laptops. Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Jo Brouns bracht vanmiddag – tijdens de Dag van de Digibank - een bezoek aan de Digibank in de bibliotheek van Beringen.

Thomas Lemmens, Jo Brouns en Thomas Vints snijden de taart aan naar aanleiding van de officiële opening van de digibank van Beringen.
Thomas Lemmens, Jo Brouns en Thomas Vints snijden de taart aan naar aanleiding van de officiële opening van de digibank van Beringen.

Tientallen digibanken in Vlaanderen openen vandaag op de Dag van de Digibank de deuren voor het grote publiek. Ook die van Beringen. Een digibank helpt op een laagdrempelige manier kwetsbare doelgroepen die bijvoorbeeld niet vertrouwd zijn met Tax-on-web, het maken van een online afspraak bij de dokter of het gebruik van de Itsme-app. Dat de behoefte groot was, bleek vooral tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 toen er massaal werd overgeschakeld naar online toepassingen. De pandemie maakte de digitale kloof in de samenleving erg zichtbaar. Niets doen, was geen optie voor de burgemeester van Beringen, Thomas Vints.

“In 2020 ging de digitale sneltrein razendsnel waardoor we als bestuur ook snel moesten schakelen. We startten, dankzij middelen van de Vlaamse overheid, met het project ‘Beringen @llemaal digitaal’, waarbij onze sociale hulpverleners zélf de stap zetten naar mensen in armoede. Dat er een noodzaak was, werd na de opstart nog duidelijker. Dit resulteerde in de opening van het éérste digipunt in april 2021. Nu drie jaar na het begin van het project, zitten we met de start van onze digibank mee op de digitale trein.” Thomas Vints, burgemeester Beringen.

Meer dan 350 inwoners krijgen digitale hulp

De digibank van Beringen telt momenteel 5 locaties (digipunten) verspreid in de stad: de bibliotheek, het inloophuis Saamo, het lokaal dienstencentrum Paal, het buurthuis Saamo Steenveld Koersel en de kringloopwinkel Reset in Beverlo. Alles samen werken er 14 digihelpers. Dit zijn vrijwilligers die mee hun schouders onder dit project zetten. Sinds de opstart heeft de Digibank van Beringen al meer dan 350 inwoners verder geholpen.

“Ik ben heel blij dat de digipunten er zijn. Ik kon er altijd terecht met vragen over online opleidingen opzoeken en solliciteren. De mensen hebben me echt geholpen”. Emine, bezoekster van digibank.
“Sinds ik als digicoach werk, is er een wereld opengegaan voor mij. Het is mooi om te zien wat Beringen allemaal doet om de digitale kloof te dichten. Ik ben blij dat ik de mensen een dienst kan bewijzen en een positieve maatschappelijke bijdrage kan leveren.” Derya, digicoach digibank.

Digibank Beringen breidt verder uit

De komende weken en maanden breidt de digibank van Beringen zowel haar aanbod als het aantal locaties verder uit.

Zo wordt er concreet gestart met het uitlenen van laptops, een nieuwe dienst die het bestaande aanbod van opleidingen aanvult. Er volgen bovendien tal van gratis digisessies waar in kleine groepjes gedurende een uur dieper wordt ingegaan op één thema (phishing, online shoppen, foto’s beheren, …). En in september komt er in woonzorgcentrum Corsala in Koersel nog een digipunt bij. Het is op vraag van de seniorenraad en het woonzorgcentrum zelf dat er meer aandacht moet gaan naar digitale vaardigheden. Hiervoor is de Digibank van Beringen nog op zoek naar een aantal extra vrijwilligers. ​ De uitbreiding van de digibank van Beringen is iets wat minister Brouns graag ziet gebeuren.

“De digitale kloof maakt zich kenbaar op verschillende manieren, zoals mensen die geen laptop of internetverbinding hebben of niet de vaardigheden hebben om te werken met online toepassingen. Met de Digibanken gaan we lokale partnerschappen aan om zo laagdrempelig mogelijk ondersteuning te kunnen bieden op maat en dat zowel voor het materiaal als aanleren van de nodige competenties. Ik ben trots dat meer dan 200 Vlaamse gemeenten deze projecten mee willen uitvoeren, daarmee overschrijden we ruim de doelstelling van 100 gemeenten. Dat toont aan dat de vraag naar middelen om die kloof te dichten groot is. Met de digibanken bereiken we werkenden en werkzoekenden, maar vooral mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We breken echt uit naar die mensen waarvan we weten dat we ze vandaag moeilijker bereiken. Mensen die digitaal mee zijn, zijn ook weerbaarder op de arbeidsmarkt van morgen. ” Jo Brouns, Vlaams minister van Werk.

In heel Vlaanderen en Brussel zijn er op dit moment 54 digibanken, verspreid over 220 steden en gemeenten.

 

Perscontact:

Dennis Rombauts, persverantwoordelijke minister Brouns, 0474/92.80.90

Indra Engelbosch, kabinetsmedewerker burgemeester Beringen, indra.engelbosch@beringen.be, 011/44 97 36

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be