Dirk Brossé, Dirk Van Vaerenbergh en Sereni halen de dood uit taboesfeer via muziektheater

Componist-dirigent Dirk Brossé en auteur-acteur Dirk Van Vaerenbergh slaan de handen in elkaar om - samen met uitvaartplanner Sereni - een muziektheaterproductie over de dood te maken. Doel is om het overlijden en bijhorend rouwproces definitief uit de taboesfeer te halen. Het is een unicum dat een begrafenisondernemer mee zijn schouders zet onder een dergelijk cultuurproject. “Onze maatschappij gaat niet meelevend en open genoeg om met de dood”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de voorstelling.

De coronacrisis heeft de dood nog dichter bij ieder van ons gebracht. Het afgelopen anderhalf jaar heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat verdriet delen met geliefden troost kan bieden na een overlijden. Maar in veel families blijft de dood nog steeds een onbespreekbaar taboe. De voorstelling ‘Ont-roerd’ wil daar verandering in brengen.

Brossé, zelf zoon van een begrafenisondernemer, koesterde al van kleins af aan een fascinatie voor de dood en realiseert met deze voorstelling een project dat al lang in zijn hoofd zat.

Ik ben opgegroeid met de dood. Mijn ouders waren begrafenisondernemers en hadden hun zaak naast ons huis. Aan de keukentafel ging het vaak over thema’s die in veel families weggeduwd worden. Het heeft me altijd gefascineerd om er een voorstelling over te maken. Met ‘Ont-roerd’ willen we de dood in een universele context plaatsen, los van de religieuze, filosofische en romantische sfeer.

Dirk Brossé

Taboe doorbreken via cultuur

‘Ont-roerd’ wil taboes doorbreken en het thema van ‘de dood’ en het rouwproces dat erop volgt bespreekbaar maken. Uitvaartplanner Sereni vindt dat mensen in ons land meer tijd moeten krijgen om te kunnen rouwen. Het rouwproces moet anders.

We moeten  als maatschappij de dood meer integreren in ons leven. Cultuur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat mensen meer tijd moeten krijgen om te rouwen - zelfs jaren als dat nodig is - is één van de zaken die we als uitvaartplanner, en zorgondersteuner in de eerste lijn, willen aankaarten.

Bram Coussement, CEO van uitvaartplanner Sereni

 

De dood hoort bij het leven net als de geboorte. Je kunt maar lopen als je je voet optilt, en hem daarna neerzet. En ook al willen wij hier in het westen de twee dingen van elkaar scheiden… het is onmogelijk.

Dirk Van Vaerenbergh

 

Intieme belevenis

De voorstelling van Brossé en Van Vaerenbergh wordt een intieme belevenis met een mix van muziek en tekst. Tegelijkertijd vinden de voorstellingen plaats in een intieme sfeer: 250 mensen per opvoering. De voorstelling laat het publiek met een warm gevoel naar huis gaan.

Wat we zullen brengen, is geen theaterstuk. Het is ook geen concert. Waar het woord eindigt, neemt de muziek over.  De soundscapes vormen soms een aanvulling op de tekst, maar roepen op andere momenten ook juist tegenovergestelde gevoelens op. Het wordt een ervaring die mensen nog maar zelden hebben meegemaakt. Als het publiek na afloop zegt: ‘Ik kan de voorstelling niet omschrijven. Je moet er gewoon naartoe gaan’, zijn we geslaagd in ons opzet.

Dirk Brossé

 

De voorstelling ‘Ont-roerd’ is vanaf oktober te zien in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brussel. 

Tickets zijn nu al te bestellen op de website van ‘Ont-roerd’: www.ontroerd.be
 

***

Over Sereni

Sereni is een netwerk van ervaren ondernemers en zorgkundigen in uitvaart. We streven er naar om op een laagdrempelige wijze het eerste en laatste aanspreekpunt te zijn voor alles wat met het afscheid te maken heeft. Wij ontzorgen vòòr, tijdens en na het heengaan. Dat doen we door experten in planning, fiscaliteit, testamenten en andere domeinen samen te brengen in ons expertisecentrum. Zo zorgen we met Sereni voor een nieuwe standaard in uitvaartplanning en -begeleiding.

Meer info op: https://www.sereni.be/

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Annouk Westerling

Marketing Manager, Sereni

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be