Doelman Koen Casteels scoort bij vrouwelijke Rode Duivelsfans

Mannelijke supporters lijken het meest op creatievelingen Yari Verschaeren en Eden Hazard

De interesses van de vrouwelijke supporters van de Rode Duivels matchen het meest met wat  doelman Koen Casteels buiten de werkuren doet. Hun mannelijke tegenhangers lijken qua interesses dan weer het meest op de jonge balgoochelaar Yari Verschaeren en aanvoerder Eden Hazard. Dat blijkt uit een online bevraging van iVOX in samenwerking met de Belgische Voetbalbond, waarin de leefwereld en de interesses van het supporterslegioen vergeleken werden met die van de Rode Duivels zelf.

Met een ticket voor de final four van de Nations League in hun achterzak sluiten de Rode Duivels 2020 af. Naar aanleiding daarvan maakt de Voetbalbond de finale resultaten bekend van een online bevraging door onderzoeksbureau iVOX om de interesses en de leefwereld van onze Rode Duivels te vergelijken met die van het Belgische supporterslegioen. Tussen juli en september hebben maar liefst  34.500 supporters de online test ‘Which Devil Are You?’ ingevuld. Globaal gezien blijkt de gemiddelde fan het meest gemeenschappelijk te hebben met rijzende ster Yari Verschaeren, dribbelkoning Eden Hazard en rots in de branding op het middenveld Leander Dendoncker. Maar als we vrouwen en mannen apart en de leeftijdscategorieën onder de loep nemen zien we ook andere Duivels waarmee de fans veel interesses delen opduiken. 

Vrouwen lijken op doelman Koen Casteels
De voorkeuren van de deelnemende vrouwelijke fans matchen het vaakst met doelman Koen Casteels. In de enquête gaf hij aan dat hij geen fervente gamer is, maar wel graag achter het fornuis staat, tijd doorbrengt in de fitness en ook op de hoogte wil blijven van de laatste modetrends. Zijn lievelingsgerechten zijn mosselen of steak met frietjes en wanneer het seizoen erop zit, geniet Casteels het liefst van een tropische strandvakantie. Hierdoor lijkt Casteels het best op het gros van de vrouwelijke fans, die gemiddeld meer interesse tonen in koken dan hun mannelijke tegenhangers, minder houden van all-invakanties en ook minder achter een spelcomputer te vinden zijn. 

Voorkeur voor ...

Mannen 

Vrouwen

Koken

72%

80%

All-invakantie

38%

32%

Gamen

73%

37%

Yari Verschaeren is Casteels’ tegenpool. Hij houdt namelijk ontzettend van gamen, gaat liever op reis naar een all-inresort dan dat hij gaat kamperen en eet graag vol-au-vent of pizza. Dankzij die voorkeuren matchten de mannelijke fans van onze Duivels vaker met de youngster.

Jonge fans lijken op Leander Dendoncker, oudere op Eden Hazard
De leeftijd van de fans blijkt naast het geslacht, ook een doorslaggevende factor op welke Rode Duivel ze lijken. Fans onder de 20 jaar matchen vaker met Leander Dendoncker, terwijl twintigers eerder matchen met Yari Verschaeren. Dit komt onder andere omdat Leander Dendoncker net als heel wat tieners aangaf graag eens een sportmatch in het buitenland bij te willen wonen, omdat hij in zijn vrije tijd graag gamet, en omdat hij graag eens frietjes en pizza eet. 

 

-20

20-29

30-49

50+

1

Leander Dendoncker

Yari Verschaeren

Eden Hazard

Eden Hazard

2

Kevin De Bruyne

Leander Dendoncker

Yari Verschaeren

Hendrik Van Crombrugge

3

Yari Verschaeren

Kevin De Bruyne

Koen Casteels

Koen Casteels

4

Dedryck Boyata

Leandro Trossard

Leander Dendoncker

Dennis Praet

5

Thibaut Courtois

Eden Hazard

Jan Vertonghen

Thomas Meunier

Kapitein Eden Hazard matcht dan weer veel meer met de leefwereld van de dertigers, veertigers en vijftigplussers die deelnamen aan de rondvraag. De dribbelaar van Real Madrid gaf aan dat hij wel kan genieten van een culinaire vakantie, graag leest en naast het voetbal ook ontzettend van wielrennen houdt. Kevin De Bruyne, de maestro van het middenveld bij Manchester City en het nationale elftal, nadert de leeftijd van 30 jaar, maar heeft de meeste matches met supporters jonger dan 30. Met dank aan zijn voorliefde voor luxewagens en games, net als de respondenten in deze twee leeftijdscategorieën.

Over het onderzoek
Onderzoeksbureau iVOX en de KBVB ondervroegen aan de hand van 23 meerkeuzevragen tijdens de maand juni alle 35 Rode Duivels die in het seizoen 2019-2020 geselecteerd werden voor de nationale ploeg. Het onderzoek kadert in de online test ‘Which Devil Are You?’. De online test legt de antwoorden van de supporters naast die van de Rode Duivels. Zo liet de Voetbalbond de fans deze zomer ontdekken op welke Rode Duivel ze het meeste lijken. 

Stefan Van Loock

Press & media officer Belgian Red Flames & Belgian Red Devils, RBFA

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be