Donkere decembermaand populair bij inbrekers

Mobiele patrouilles van Securitas stellen in december 60% meer reële incidenten vast

De eindejaarsperiode moet voor inbrekers wel de favoriete periode van het jaar zijn: het is sneller donker, we gaan op skireis, en we vieren buitenshuis kerst- of nieuwjaar met familie en vrienden. Securitas merkt dat er in december 3000 alarmoproepen extra zijn in vergelijking met de andere elf maanden van het jaar. Wanneer vervolgens een mobiele patrouille uitrukt, ligt het aantal reële incidenten tot 60% hoger dan in de rest van het jaar.

***

December is met voorsprong de populairste maand voor inbrekers, zo blijkt uit officiële cijfers van de Federale Politie. In december 2015 werd bijna 7.100 keer in een woning ingebroken, tegen gemiddeld 5.400 keer in de elf maanden voordien.
(Cijfers: ‘Politiële Crimininaliteitsstatistieken, België, 2000-2015’, http://www.stat.policefederale.be/criminaliteitsstatistieken)

 

60% meer inbraken vastgesteld in december

Meer dan 50.000 gezinnen en bedrijven staan via hun alarmsysteem in contact met de meldkamer van Securitas.

“We krijgen in december - en zeker tijdens de eindejaarsperiode - 5% meer alarmen binnen dan tijdens andere maanden. Bij een duidelijke inbraakpoging verwittigen we de politie. Is er twijfel, dan gaan we met een mobiele patrouille ter plaatse. Verleden jaar in december gebeurde dat ongeveer 6.000 keer. Onze agenten stelden op die manier tot 60% meer reële incidenten vast.”

Securitas-specialist Peter Henderickx

Met andere woorden: meer alarmen, maar vooral minder valse alarmen.    

“Die piek is perfect te verklaren. Niet alleen zijn er meer donkere uren in een dag, we zijn ook minder vaak thuis want we zijn op een kerst- of een nieuwjaarsfeestje, naar een kerstmarkt, of op skireis.” 

Securitas-specialist Peter Henderickx

 

Veel inbraken kunnen echter voorkomen worden. Zo kan men inbrekers tegengaan door goede sloten te gebruiken, uw huis een bewoonde indruk te geven met de nodige verlichting tijdens donkere dagen, of door buren te vragen om een oogje in het zeil te houden. Ook doeltreffende technologische ondersteuning, zoals alarmsystemen en smart home oplossingen, kunnen inbraken tegengaan.

Tot slot let men ook best op welke informatie we delen via social media. Kondig niet op openbare sociale media aan dat je buitenshuis gaat vieren. Als je dat wel doet, schakel geotagging uit en deel niet zomaar check-ins op Facebook, Twitter of Instagram. En denk twee keer na voor je foto’s van je bezittingen of kerstcadeautjes deelt op sociale media. Voor je het weet, staat jouw kerstcadeau op het verlanglijstje van een inbreker…

 

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. De bewakingsspecialist combineert kennis, technologie en mensen op maat van de klant om efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Overal, van lokale buurtwinkels tot internationale luchthavens, maken meer dan 330.000 werknemers wereldwijd een verschil. In België telt Securitas meer dan 5900 werknemers.

 

 

Jochem Goovaerts

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be