“Dreigingsniveau 4”: nieuwe podcast zet Belgische veiligheid in de kijker

“Een licht werpen op zij die in de schaduw zorgen voor onze veiligheid.” Dat is wat de nieuwe podcast “Dreigingsniveau 4” wil realiseren. Elke aflevering geeft het woord aan één veiligheidsexpert, gaande van academici tot experten die vanuit politie, defensie of private veiligheidsdiensten inzichten delen uit de praktijk. De podcast is de eerste in zijn soort in België en hoopt meer nuance te brengen in het vaak oppervlakkig gevoerde veiligheidsdebat.

22 maart 2016 is het exact zeven jaar geleden dat terreurorganisatie IS ons land opschrikte met terroristische aanslagen in Zaventem en ​ Maalbeek. Voor het eerst in de geschiedenis van ons land werd het algemeen dreigingsniveau officieel opgetrokken naar niveau 4, het hoogste niveau. Nooit eerder was het belang van veiligheidsdiensten, -plannen en -maatregelen zo duidelijk. Toch merken verschillende experten dat er opnieuw een zekere laksheid is ontstaan rond veiligheid. Het is dan ook niet toevallig dat de podcastreeks zijn eerste aflevering exact 7 jaar na de aanslagen in Brussel lanceert.

“We beschouwen veiligheid vandaag als vanzelfsprekend. Te veel mensen vinden veiligheid evident. Met verschillende veiligheidsexperten als tafelgasten willen we dit vooroordeel aanpakken en het veiligheidsbewustzijn vergroten. We helpen om bepaalde veiligheidsproblematieken en -dreigingen beter te begrijpen en geven duiding bij potentiële maatregelen. Op die manier willen we ook nuance in het veiligheidsdebat brengen. Vaak vervaagt dat debat te snel in de vraag of bescherming wel of niet acuut is op een bepaald moment. Veiligheidsmaatregelen zijn een constante afweging van verschillende factoren voor de bescherming van burgers, bedrijven en overheidsinstellingen.”

-Yannick De Smet, Regional Director van G4S Academy Europe en podcasthost voor Dreigingsniveau 4

Veiligheid van gisteren, vandaag en morgen

Met inlichtingenexpert ​ Kenneth Lasoen – tevens auteur van het gerenommeerde boek “Geheim België” – en Yvan De Mesmaeker, ​ Secretaris-Generaal van de Europese Vereniging voor Bedrijfsbeveiliging (ECSA), staan in de eerste twee afleveringen van de podcast alvast interessante gesprekspartners centraal. De podcast gaat dieper in op de expertisedomeinen van zijn gasten en speelt in op veiligheidsvraagstukken waar bedrijven en burgers mee rondlopen. Ze kijken niet alleen naar de actuele situatie en de toekomst, maar blikken ook terug naar cruciale veiligheidsissues uit de geschiedenis van ons land. Zo gaat Kenneth Lasoen dieper in op de vraag of de CCC écht getipt was door Staatveiligheid, zoals de VRT-reeks 1985 suggereert. Yvan De Mesmaeker geeft dan weer duiding over de veiligheidsmaatregelen die getroffen werden tijdens de aanslagen van 22 maart 2023 en deelt zijn visie over de wapendracht van agenten. ​

De podcast wil een antwoord bieden op de potentiële problemen die ontstaan wanneer we als maatschappij onzorgvuldig omspringen met veiligheid. Heel vaak kijken we naar wat onze buur doet om te bepalen welke veiligheidsmaatregelen we zelf nemen. We laten ons zo gemakkelijk verleiden door ‘common practices’ in plaats van ‘best practices’. Als maatschappij moeten we ons beter bewust zijn van de bredere context waar onze veiligheid in kadert. Er zijn verschillende manieren om naar veiligheid te kijken. Daar wil de luisteraar in uitdagen.”

-Yannick De Smet, Regional Director van G4S Academy Europe en podcasthost voor Dreigingsniveau 4

“Dreigingsniveau 4” is vanaf 22 maart te beluisteren op alle podcastplatformen. In acht afleveringen zullen acht veiligheidsexperten hun licht laten schijnen over verschillende thema’s. Elke maand staat een nieuwe aflevering met een nieuwe expert centraal.

De eerste aflevering vind je alvast hier: https://open.spotify.com/show/23G18KXTS2viNWUwgMDjSf?si=hnDs3gwGR46ZVJWLPOzplA&nd=1

 

Yannick De Smet

Executive Manager Marcom, G4S

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be