Drie keer meer elektrische bedrijfswagens besteld in 2021

Leider Belgische leasingmarkt Arval: aangepaste autofiscaliteit zet turbo onder 100% elektrische voertuigen

De rush op elektrische bedrijfswagens het afgelopen jaar overtreft ieders verwachtingen. Mobiliteitsoplossingenbedrijf Arval, marktleider op de Belgische leasingmarkt met jaarlijks zo’n 20.000 nieuwe inschrijvingen van personenwagens, noteert momenteel drie keer meer bestellingen voor dit type voertuig dan eind 2020. In 2021 zijn meer dan 11% van alle door Arval ingeschreven bedrijfswagens 100% elektrische voertuigen (BEV), waarmee het bedrijf koploper is binnen de leasingsector die globaal afklopt op 7%, zo blijkt uit een analyse van de voorlopige cijfers. In 2020 lag het aantal inschrijvingen van 100% elektrische bedrijfswagens voor ons land nog maar op 3 procent. “De nieuwe spelregels rond autofiscaliteit zorgen dus voor een heuse rush op volledig elektrische personenwagens ten nadele van dieselwagens (42% t.o.v. 56% in 2020). Die trend zal zich in 2022 doorzetten blijkt uit de bestellingen voor volgend jaar.

In 2021 (t.e.m 31 november) zette Arval al 18.100 nieuwe bedrijfswagens op de Belgische wegen. Maar liefst 1 op de 9 daarvan was een 100% elektrisch voertuig. Voor het hele jaar 2020 was het aandeel van de BEV’s in de door Arval nieuw ingeschreven wagens slechts 1 op 33. In 2022 verwacht Arval een nog grotere stijging van het aandeel BEV’s bij de nieuwe inschrijvingen.  

“De aangepaste autofiscaliteit zorgt voor een ware rush op elektrische bedrijfswagens. Eentje die zelfs onze stoutste verwachtingen overtreft. Meer dan 1 op de 5 bestellingen die wij vandaag voor onze klanten plaatsen zijn 100% elektrische personenwagens. Dat betekent een verdrievoudiging van bestellingen voor een BEV het afgelopen jaar in vergelijking met eind 2020.” 
Vincent Vanden Bossche – EV Manager Arval 
 

100% elektrisch verdringt plug-inhybrides 
Leasingmaatschappij Arval voorziet, op basis van de huidige cijfers, dat het veel sneller dan verwacht aan een groot aandeel 100% elektrische voertuigen zal zitten binnen de totale vloot die Arval beheert (meer dan 85.000 voertuigen). Steeds meer chauffeurs hebben geen schrik meer om van benzine of diesel naar 100% elektrisch over te stappen. In 2020 kreeg Arval nog veel meer vragen van benzine- of dieselrijders over plug-inhybrides. De nieuwe fiscaliteit zorgt er tot slot voor dat bedrijven hun werknemers extra aanmoedigen om voor 100% elektrisch te kiezen in functie van de TCO, de eventuele restwaarde, hun engagement op het vlak van MVO en hun ambities om hun CO2-uitstoot te reduceren.  

Een blik op de wagens die nog in bestelling zitten bij Arval – en grotendeels in 2022 ingeschreven zullen worden - bevestigt dat de stevige opmars van de BEV’s binnen de Arval-vloot zich nog verder zal doorzetten. Zo is het aandeel van benzine, plug-in hybrides en 100% elektrische wagens even groot met ongeveer zo’n 20 procent. Het aantal bestelde bedrijfswagens die nog geleverd moeten worden en op diesel zullen rijden, zal nog verder dalen. 

De populairste 100% elektrische bedrijfwagens 

Arval heeft tot slot gekeken naar welke 100% elektrische bedrijfswagens het populairst waren in 2021. Uit de cijfers van de Belgische marktleider op vlak van leasing van elektrische voertuigen, blijkt dat de BMW iX3 het meest in trek is. De Audi e-tron en de Tesla Model 3 staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats. De volledige elektrische XC40 komt de top-5 binnen. 

De top-5 van populairste 100% elektrische bedrijfswagens bij Arval in 2021 ziet er als volgt uit: 

  1. Serie-X3 (BMW) 
  2. E-Tron (Audi) 
  3. Model 3 (Tesla) 
  4. ID.4 (Volkswagen) 
  5. XC40 (Volvo)

Over Arval:

Arval is gespecialiseerd in full service leasing van wagens en nieuwe mobiliteitsoplossingen. Eind juni 2021 leasete Arval meer dan 1,4 miljoen voertuigen wereldwijd. Elke dag werken meer dan 7200 werknemers in 30 landen om de reizen van alle klanten zo naadloos en duurzaam mogelijk te maken, zowel voor grote internationale bedrijven, als voor kleinere bedrijven, zelfstandigen of particulieren. Arval is stichtend lid van Element-Arval Alliance, wereldleider met 3 miljoen voertuigen in 50 landen. Arval werd opgericht in 1989 en maakt deel uit van de BNP Paribas Group. Binnen de groep behoort Arval tot Retail Banking & Services.

www.arval.com

Over Arval BelgIë:

Arval België werd opgericht in 1991 en is één van de marktleiders in België in multimerken leasing van voertuigen. Arval België biedt haar klanten – professionelen, kmo's, grote multinationals en overheidsinstellingen – oplossingen op maat om de mobiliteit van hun medewerkers te optimaliseren en de risico's van hun wagenparkbeheer uit te besteden. Deskundig advies en kwaliteit van de dienstverlening vormen de basis van de merkbelofte van Arval België en worden aangeboden door 12 Account Teams. Eind 2020, leasete Arval België meer dan 82.000 voertuigen.

www.arval.be

Over BNP Paribas:

BNP Paribas is de toonaangevende bank van de Europese Unie en een belangrijke internationale speler. Ze is actief in 68 landen en telt meer dan 193.000 werknemers, waarvan meer dan 148.000 in Europa. De groep bekleedt sleutelposities in haar drie voornaamste activiteitsdomeinen: Retail Banking voor de retailbanknetwerken van de groep en verschillende gespecialiseerde activiteiten, waaronder BNP Paribas Personal Finance, en Arval Investment & Protection Services voor spaar-, beleggings- en beschermingsoplossingen, en Arval Corporate & Institutional Banking, gericht op zakelijke en institutionele klanten. Op basis van haar sterk gediversifieerd en geïntegreerd model helpt de groep al haar klanten (particulieren, verenigingen, ondernemers, kmo's, grote ondernemingen en institutionele klanten) bij de realisatie van hun projecten via oplossingen op het vlak van financiering, beleggingen, spaar- en verzekeringsdiensten. In Europa heeft de groep vier thuismarkten: België, Frankrijk, Italië en Luxemburg. De groep ontplooit haar geïntegreerd retailbankingmodel in verschillende landen rond de Middellandse Zee, in Turkije, Oost-Europa en via een uitgebreid netwerk in het westen van de Verenigde Staten. Als belangrijke speler in het internationale bankwezen beschikt de groep over toonaangevende platforms en business lines in Europa, een sterke aanwezigheid in Noord- en Zuid-Amerika en een solide en snelgroeiende activiteit in Azië-Pacific.

BNP Paribas heeft in al haar activiteiten een benadering van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ingevoerd, waardoor het kan bijdragen tot de opbouw van een duurzame toekomst en tegelijk de prestaties en de stabiliteit van de groep kan verzekeren.

www.bnpparibas.com

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be