Dubbel zoveel zware ongevallen in kleine bedrijven

Baloise Insurance lanceert app om arbeidsongevallen te voorkomen

  • Kwart minder arbeidsongevallen op 7 jaar tijd.
  • Aantal zware ongevallen blijft ongeveer gelijk.
  • Groter risico op zwaar arbeidsongeval in kleine bedrijven.

De kans op een arbeidsongeval is op 7 jaar tijd met een kwart gedaald, maar het aantal zware ongevallen blijft ongeveer gelijk. Dat blijkt uit een analyse van de schadegevallen bij verzekeraar Baloise Insurance. De kans op een zwaar arbeidsongeval is het grootst in kleine bedrijven: in bouwbedrijven met minder dan 20 werknemers is het risico maar liefst dubbel zo groot.

***

Waar Baloise Insurance in 2007 nog een schadedossier moest openen per twaalf verzekerde werknemers, was dat in 2014 al gezakt tot één arbeidsongeval per zestien werknemers. Er is dus een daling van het aantal ongevallen met 25 procent, maar die daling zit vooral bij de lichtere ongevallen. Het aantal zware arbeidsongevallen, met overlijden of zware letsels tot gevolg, bleef nagenoeg gelijk.

“We spreken van een zwaar ongeval van zodra de uitbetaling 250.000 euro of meer bedraagt. Het gaat daarbij om overlijdens of langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is het soort ongeval dat elk bedrijf te allen prijze wil vermijden. Net daarom is het verontrustend dat het aantal zware ongevallen niet daalt.”

Carl Van Vlaenderen, directeur Ondernemingen bij Baloise Insurance

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

aantal schadegevallen per 100 verzekerde werknemers

8,1

8,1

7,3

7,8

7,6

7,0

6,4

6,1

waarvan aandeel zware ongevallen

0,27%

0,40%

0,34%

0,32%

0,34%

0,40%

0,33%

0,31%

Dubbel zo groot risico in kleine bedrijven

Het risico op dergelijke zware ongevallen is het grootst in kleinere bedrijven. Dat blijkt uit een gedetailleerde analyse door Baloise Insurance van de bij haar verzekerde bedrijven uit de bouwsector. In bouwbedrijven met minder dan 20 werknemers ligt het risico op een zwaar ongeval zelfs dubbel zo hoog dan in bedrijven met meer dan 20 werknemers.

“Het is belangrijk om in te zetten op preventie, zeker in die kleine bedrijven. Grotere bedrijven hebben verplicht een eigen preventieadviseur in dienst, bij kleine bedrijven is dat vaak de zaakvoerder zelf. Maar die is vaak minder thuis in de materie. We willen als verzekeraar onze verantwoordelijkheid nemen om de veiligheid op het werk te verhogen.”

Carl Van Vlaenderen

Omvang bouwbedrijf

aantal zware ongevallen per 100 verzekerde FTE’s, in een periode van 10 jaar

1-20 FTE's

0,62

21-50 FTE's

0,33

>50 FTE's

0,29

totaal

0,50

App als preventieadviseur

Om het aantal zware ongevallen te doen dalen en ook kleine bedrijven te helpen bij het terugdringen van het risico, lanceert Baloise Insurance een app voor werkgevers. De verzekeringsmaatschappij stelt de app voor tijdens de Baloise Safety Challenge op 28 april, de Internationale dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. De werkgever beantwoordt via de app een reeks vragen en krijgt daarna een score en een gepersonaliseerd actieplan.

“Het zijn vooral de middelgrote tot kleinere bedrijven die ondersteuning nodig hebben. Met de app krijgen werkgevers hulp bij maatregelen om de kans op een ongeval te verkleinen. Want géén ongeval is nog altijd beter dan een goede verzekering.”

Carl Van Vlaenderen

Bart Walraet

woordvoerder, Baloise Insurance

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be