Duizenden onnodige politie- en brandweerinterventies vermeden in 2017

Elke dag worden meer dan 127 gevallen van inbraak en sabotage doorgegeven aan politie

In 2017 ontvingen Belgische alarmcentrales meer dan 307 miljoen alarmsignalen, waarvan bijna 6 miljoen actief moesten worden beheerd. In België zijn momenteel niet minder dan 278.171 alarmsystemen (60% van particuliere personen, 40% van bedrijven) aangesloten op een alarmcentrale. Dat is een stijging van 5,33% in vergelijking met 2016. De belangrijkste opdracht van deze alarmcentrales: alarmsignalen filteren zodat interventieteams enkel worden gestuurd naar plaatsen waar werkelijk sprake is van een alarmerend geval, zoals inbraak, sabotages of brand

Afgelopen jaar filterden de leden van de Alarm Centrale Associatie  98,44% van de alarmen onder de noemer “inbraak” en “sabotages”, waardoor duizenden onnodige verplaatsingen van bewakings- en politiediensten konden worden vermeden. In één jaar tijd is de efficiëntie van het filteren verder toegenomen (1,56% overgedragen oproepen aan de autoriteiten tegenover 1,60% in 2016). In totaal werden 46.536 concrete en serieuze gevallen doorgestuurd naar de politiediensten, oftewel gemiddeld 127 per dag, of nog: één elke élf minuten. De samenwerking houdt daar niet op: er zijn al testen uitgevoerd opdat alarmcentrales beelden van bewakingscamera’s waarover ze beschikken in real time kunnen doorsturen naar politiediensten ter plaatse.

Dat is vooral een interessante opportuniteit omdat het aantal camera’s dat aangesloten is op een alarmcentrale in één jaar tijd met 36% is toegenomen, waardoor het aantal oploopt tot 26.000 in heel België. Bovendien steeg het aantal PIRCAM-apparaten, die momentopnamen maken en doorsturen naar de alarmcentrale zodra een alarm wordt geactiveerd. Daardoor kunnen valse alarmen nog beter gefilterd worden.

De recente wijzigingen in de Belgische wetgeving, die het voor politiediensten nu mogelijk maken om meer opdrachten aan de particuliere sector toe te vertrouwen, opent daarnaast nog een hele reeks mogelijkheden. Nu de private sector het recht heeft om rechtstreeks livestream bewakingscamera's op de openbare weg te bekijken (onder de voogdij van de politie), wordt het mogelijk om vanop afstand als het ware te surveilleren of zelfs vanop afstand de toegang tot bepaalde openbare gebouwen of plekken te beheren.

 

“We hebben verregaande expertise en krachtige technologische hulpmiddelen, waaronder slimme camera’s, en willen onze samenwerking met de politiediensten en lokale autoriteiten nog vergroten. We zouden misdrijven aan hen kunnen melden en hen zelf helpen zodra ze ter plaatse zijn door hen bijvoorbeeld aanvullende informatie te geven of door hen toegang te geven tot bepaalde gebouwen.”

Peter Henderickx, Voorzitter A.C.A.

 

Brandbestrijding verbeteren

De situatie is hetzelfde voor de diensten van de brandweer: in 2017 behandelden alarmcentrales maar liefst 175.058 brandalarmen. Slechts 4.195 werden doorgegeven aan de brandweer. De alarmcentrales filterden 97,6% van de valse alarmen (tegenover 95,5% in 2016), waardoor ook daar een groot aantal onnodige interventies, die kostelijk zijn voor de gemeenschap, vermeden werden.

Toch vermijdt de filtering door alarmcentrales enkel een deel van de onnodige verplaatsingen. Zelfs al zijn rookdetectoren verplicht in het Waals Gewest en - in sommige gevallen- Brussel (en binnenkort ook in Vlaanderen), toch is de grote meerderheid onder hen niet aangesloten bij een alarmcentrale. Daardoor hebben brandweerkorpsen in 2014 meer dan 18.000 onnodige interventies uitgevoerd in België.

"Als deze detectoren op een alarmcentrale waren aangesloten, konden we de werking op afstand controleren, sneller de oorsprong van de brand identificeren en veel onnodige interventies vermijden. Bovendien hadden we tijdens interventies brandweerlieden vaker kunnen helpen door hen nuttige informatie geven over het gebouw, zoals bijvoorbeeld over de plek waar het vuur waarschijnlijk uitbrak.”

Peter Henderickx, Voorzitter A.C.A.

Peter Henderickx

Président, ACA

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be