Eén op de tien jobstudenten werkt te veel

Analyse Deltaworx: 475 uren-grens schrikt jongeren niet af

Tien procent van de jobstudenten overschrijdt het maximum aantal uren dat ze per jaar kunnen werken aan verminderde sociale bijdragen. Dat blijkt uit cijfers van uitzendkantoor Deltaworx, dat zich specialiseert in studentenjobs. “Meer werken dan 475 uur mag, maar speelt in het nadeel van zowel de student als de werkgever”, stelt Jeroen Poels, CEO van Deltaworx.

Sinds 1 januari 2017 mogen studenten 475 uur werken aan verminderde sociale bijdragen. Deze maatregel laat studenten toe om meer en flexibeler te werken doorheen het jaar. Toch komt de maatregel niet tegemoet aan de werklust van 10% van de jobstudenten. Zij betalen vanaf het 476ste werkuur hogere sociale bijdragen. Wanneer een student op jaarbasis meer dan 11.042,86 euro verdient, moeten ze bovendien zelf belastingen betalen.

“Concreet zal je als jobstudent daardoor netto minder overhouden. Een jobstudent die bruto 12 euro per uur verdient, ziet normaal ook netto ongeveer 12 euro per uur op zijn rekening verschijnen. Bij een student die de 475 uur overschrijdt, is dat mogelijk maar 10 euro per uur. En wanneer je op het einde van het jaar bruto 12.000 euro hebt verdiend,  zal 10.000 mogelijk maar echt voor jou zijn.“

Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

 

Werkstudent

Bovendien is de jobstudent die de 475 uren-grens overschrijdt - ook wel ‘werkstudent’ genoemd - minder aantrekkelijk voor de werkgever. Die moet dan een hogere werkgeversbijdrage betalen. Daarom legt Deltaworx een limiet op het aantal werkstudenten dat ze wekelijks inschakelen. Toch lijkt de werklustige jobstudent hier niet wakker van te liggen.

 

“Ik ben nog wel even bezig met mijn studies geneeskunde, maar wil niet te veel financieel afhankelijk zijn van mijn ouders. Daarom werk ik veel als jobstudent. Zelfs al moet ik hogere sociale bijdragen betalen, meer werken laat me toe om ook eens een duurderde aankoop te doen of uit eten te gaan.”

Jeff Lens, jobstudent bij Deltaworx

 

Kinderbijslag voor ouders niet in gevaar?

In tegenstelling tot de jobstudenten, maken ouders zich wel zorgen over de grote werklust van hun kinderen. Veel ouders vrezen hun kinderbijslag te verliezen en hogere belastingen te betalen wanneer hun kind meer werkt dan 475 uur. Maar dat klopt niet, stelt Jeroen Poels van Deltaworx.

“Om kinderbijslag te verliezen en hogere belastingen te betalen als ouder, moet je kind enorm veel werken. Zowel op jaarbasis als per kwartaal. We spreken dan al gemakkelijk over 100 uur meer dan de 475 uren-limiet. En dan veronderstellen we al dat je iets meer dan het gemiddelde verdient.”

Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

 

Een jobstudent verliest pas kinderbijslag als hij of zij meer dan 240 uur in een kwartaal werkt. Ouders betalen hogere belastingen vanaf dat hun kind meer dan 6800 euro verdient, al varieert dat bedrag naargelang de gezinssituatie. Maar om dat bedrag te bereiken, werkt een jobstudent volgens Deltaworx gemiddeld 590 uur.  

 

Jeroen Poels

CEO, Deltaworx

Matthias Peeters

COO & Brand Manager, Deltaworx

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be