Een op de vijf jobstudenten werkt om studies te betalen

Studentenjobs maken een noodzakelijk deel uit van het dagelijks leven van veel jongeren. Dat blijkt uit een rondvraag van studentenuitzendkantoor Deltaworx bij 250 jobstudenten tussen 16 en 25 jaar. Eén op de vijf studenten klust zelfs bij als jobstudent om zijn of haar studies te kunnen betalen. “Studenten willen niet langer afhankelijk zijn van de portefeuille van hun ouders,” stelt Jeroen Poels van Deltaworx.

Gevraagd naar het belang van hun studentenjob, geeft 87% van de jobstudenten aan dat het voor hem of haar persoonlijk belangrijk tot noodzakelijk is een studentenjob te doen. Uit de rondvraag van Deltaworx blijkt dat de financiële factor hierin een grote rol speelt. Veel jongeren spenderen hun bijverdienste in hun vrije tijd (91%) of aan reizen (80%). Toch werken niet alle studenten alleen voor hun plezier. Eén op vijf jobstudenten gaf aan te werken om (een deel van) zijn studies te kunnen betalen. Bij 15% van de studenten gaat een deel van het verdiende geld dan weer naar de huur van hun studentenkot.

“Sommige ouders zien het als een manier om de onafhankelijkheid van hun kinderen te stimuleren. Andere ouders hebben dan weer afgesproken om slechts één studierichting te betalen. Als studenten van deze ouders dan beslissen om achteraf nog een extra richting te doen, is dat vaak (gedeeltelijk) op eigen kost. En dan komen ze bij ons terecht.”

Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

 

Voorbereiding op het werkleven

Naast het financiële voordeel dat een studentenjob met zich meebrengt, zien veel studenten er ook een goede voorbereiding in voor hun latere werkleven. Volgens 78% zou iedereen een studentenjob moeten doen om werkervaring op te bouwen. Bovendien gelooft meer dan de helft van de studenten (55%) dat een studentenjob belangrijk is om vaardigheden te leren die je niet achter de schoolbanken leert.

 

“We krijgen vaak twee soorten vragen van studenten. Ofwel vragen ze om zoveel mogelijk werk om veel te kunnen verdienen. Ofwel vragen ze om specifieke jobs waar ze veel praktische werkervaring kunnen opdoen. En bij voorkeur natuurlijk een combinatie van de twee. Studenten zijn op zoek naar ervaring en willen bovendien niet volledig afhankelijk blijven van de portefeuille van hun ouders. Een studentenjob biedt daar een antwoord op.”

Jeroen Poels, CEO van Deltaworx

 

Met een gemiddeld uurloon van €11,5 en aanbiedingen in verschillende sectoren, hoopt Deltaworx alvast tegemoet te komen aan de noden van zo’n 5500 studenten.

 

Jeroen Poels

CEO, Deltaworx

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be