Eerste ‘drone aan leiband’ waakt over E3-Prijs Harelbeke
Securitas zet nieuwe technologie in om massa-evenementen beter te beveiligen
24 maart 2017
Bewakingsfirma Securitas zet voor het eerst een bekabelde drone in voor de beveiliging van een evenement. Bekabelde drones zijn efficiënter én veiliger dan gewone drones, omdat ze niet op het publiek kunnen neerstorten en omdat de data-overdracht veilig en supersnel gaat via de glasvezelverbinding. Op die manier bekijkt Securitas hoe, in samenwerking met de Politie en de organisatoren, evenementen in de toekomst nog beter te beveiligen. De wielerwedstrijd E3-Prijs in Harelbeke krijgt de primeur.
Met een kabel in plaats van draadloos: het lijkt op het eerste gezicht een stap terug in de tijd, maar het gaat wel degelijk om de allernieuwste tool van Securitas. De drone is door zijn ‘leiband’ weliswaar minder mobiel, maar kan net dankzij die kabel wel permanent blijven vliegen. Bovendien worden ook de beelden verstuurd via die kabel. Daardoor is de verbinding niet alleen sneller en stabieler, ook de kwaliteit van de doorgestuurde beelden is veel beter. Ideaal voor bewakingsopdrachten waarbij Securitas, in ondersteuning van de politie en de organisatie, beelden kan monitoren.
Drone kan permanent in de lucht blijven hangen
Het verschil met een vaste camera is dat bekabelde drones beelden kunnen maken vanuit een hoger camerastandpunt, tot zelfs 90 meter hoog, dat is even hoog als de Sint-Baafskathedraal in Gent en hoger dan de Universiteitsbibliotheek in Leuven. Dat geeft de veiligheidsdiensten een goed overzicht van de mensenmassa. De drone op de E3-Prijs zal tot 45 meter hoog gaan, waardoor hij een goed zicht heeft over het rennersdorp, de VIP-tent, de start- en aankomstzone, en de omliggende bezoekerszones…
“Een gewone drone kan gemiddeld een half uur vliegen. Daarna moet je de batterij opladen of vervangen. Bekabelde drones kunnen in principe permanent vliegen. De kabelbox is aangesloten op een generator, waardoor de drone autonoom gevoed kan worden. De bekabelde drone is de ideale aanvulling op onze bewakingsagenten aanwezig op het terrein.”
Kristof Philips, Solutions Development Manager van Securitas
Publiek bij evenementen beveiligen
Bekabelde drones zijn ook een pak veiliger om in te zetten bij wielerwedstrijden, festivals of andere evenementen met een massa volk.
“De bekabelde drones worden opgelaten op een veilige afstand van het publiek. Omdat ze tientallen meters hoog kunnen vliegen, kunnen ze enorm ver kijken. Zelfs als de drone in extreme omstandigheden naar beneden zou vallen, is er geen enkel gevaar voor het publiek. De drones hangen immers niet boven het terrein zelf.”
Kristof Philips van Securitas
Geen last meer van selfies
Een ander voordeel is dat de dataoverdracht veel sneller verloopt via de glasvezelkabel. Draadloze drones maken gebruik van het wifinetwerk, maar de dataoverdracht kan verstoord worden door de vele berichten, selfies en snapchats die bezoekers sturen. Ook hackers maken geen kans meer aangezien de beelden niet draadloos worden verstuurd. De hoogte van de drone en de glasvezelkabel zorgen ervoor dat bewakingsfirma’s meteen hogedefinitiebeelden verkrijgen.
Innovatie in de beveiligingssector
“Nadat deze drone al tientallen keren succesvol is getest, zetten we hem nu de eerste keer in bij een publiek event. De meerwaarde ligt voor de hand. We willen deze drone vaker inzetten bij grote evenementen. De combinatie van manbewaking met technologie is de toekomst.”
Kristof Philips van Securitas
De drone op de E3-Prijs is een perfect voorbeeld van de technologische stroomversnelling waarin de beveiligingssector zich bevindt. Dankzij deze evolutie kan de beveiligingssector zijn taken nóg efficiënter opnemen. De nieuwe wet op de private veiligheid, die momenteel wordt hervormd, schept in de toekomst nog meer mogelijkheden.
Facts & Figures De bekabelde drone van Securitas:
|
Over Securitas
Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert kennis, technologie en mensen om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij kmo’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.