Eerste editie van Boektopia definitief uit de startblokken

Eerste editie van Boektopia definitief uit de startblokken

Driedaags boekenevenement ontvangt dit weekend onder meer Bart De Wever, Marieke Lucas Rijneveld en Pascale Naessens

Dit weekend schiet de allereerste editie van het kersverse driedaagse boekenevenement Boektopia definitief uit de startblokken. De laatste weken is er hard gewerkt om van dit nieuwe initiatief in boekenland een groot succes te maken. Boektopia mikt op meer beleving voor de bezoekers en wil op termijn de centrale hub worden voor alles wat met literatuur te maken heeft in Vlaanderen. Op de eerste dag, zaterdag 30/10, tekenen er alvast enkele grote namen present zoals Marc De Bel, Bart De Wever, Axl Peleman en Charel Cambré, Sammy Madhi, Marieke Lucas Rijneveld, Merho en Lectrr.

Morgenochtend om 9u00 openen de deuren van Kortrijk Xpo voor de allereerste editie van Boektopia. Het nieuwe boekenevenement werd in enkele maanden tijd door een aantal uitgeverijen op poten gezet met als doel de boekenliefhebber meer beleving te geven.

“De laatste weken en maanden waren heel intens om Boektopia uit de grond te stampen. We zijn daar wonderwel in geslaagd, met een rijk en divers programma, enkele grote namen en vooral veel beleving voor de bezoekers. We zijn heel verheugd dat het grote publiek morgen kan langskomen. Ook de samenwerking met de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen verliep zeer vlot. Wij hopen van harte dat de bezoekers zich amuseren en zich kunnen laten inspireren door al wat er op Boektopia te zien en te beleven zal zijn”, zegt Jo Dupré van Boektopia.

Voorstellingen en signeersessies

Gedurende 3 dagen zijn er tal van voorstellingen en heel wat signeersessies. Op de eerste dag, zaterdag 30/10, kunnen bezoekers hun boek laten signeren door onder meer Marc De Bel, Bart De Wever, Axl Peleman en Charel Cambré, Sammy Madhi, Marieke Lucas Rijneveld, Merho en Lectrr. Later in het weekend maken ook Pascale Naessens, Sandra Bekkari, Margot Vanderstraeten, Ish Ait Hamou en Geronimo Stilton hun opwachting.

Zes belevingsroutes

Boektopia lanceert voor deze eerste editie zes zogenaamde belevingsroutes waar je als bezoeker op een andere manier kennismaakt met boeken en tegelijk ook boeken kan winnen.

De routes zijn opgedeeld per thema en er zijn heel wat boeken te winnen.

  • Kinderen: kinderen klauteren langs octopussen, haaien en vulkanen en kunnen via een loopbrug een ballenbad proberen over te steken. Tijdens de tocht moeten ze goed zoeken naar verstopte letters. Als ze die vinden, maken ze kans op een boekenpakket.
  • Strips en illustraties: bezoekers wandelen tussen de tekentafels waar bekende beeldverhalen zoals Jommeke, de Kiekeboes of Suske en Wiske zijn tot stand gekomen. Er zijn ook workshops met bekende illustratoren en tekenaars.
  • Crimi: bezoekers krijgen een UV-lamp om in donkere kamers te zoeken naar tips in decors van 9 crimi-verhalen. Met de tips kunnen ze een codewoord vormen en maken ze kans op een boekenpakket.
  • Literatuur en romans: bezoekers wandelen langs 20 kleine open kamers. Daar zien ze de cover van het boek en krijgen ze een fragment te horen dat voorgelezen wordt door de auteur of een professionele stem.
  • Samenleving: bezoekers moeten raden welk boek er schuilgaat achter 5 trefwoorden. Ze maken kans een boekenpakket te winnen.
  • Lifestyle: je loopt langs houten muren vol met beelden uit 13 lifestyle boeken. Via een QR-code krijg je een recept of tip uit het boek.

Boekenmarathon met nationale en internationale auteurs

Boektopia pakt dit weekend uit met een heuse boekenmarathon. Ieder kwartier interviewen journalistes Sarah Vankersschaever en Katrien Steyaert een nationale of internationale auteur. Dit gebeurt live in Kortrijk Xpo of via de webcam. De livestream kan gevolgd worden via Boektopia.be of Knack.be.

Het volledige programma is terug te vinden op www.boektopia.be

Eén grote boekenwinkel

Bezoekers kunnen uiteraard ook hun favoriete boek kopen. Dat gebeurt voortaan in 1 centrale boekenwinkel waar de boeken van alle deelnemende auteurs te vinden zullen zijn. Op Boektopia zullen dus geen standen meer per uitgever terug te vinden zijn.

Tweede editie volgend jaar

Volgend jaar zal Boektopia in een uitgebreidere versie doorgaan tijdens de herfstvakantie. De datum ligt al vast: van 29 oktober tot en met 6 november 2022.

Over Boektopia:

Boektopia is een boekendriedaagse die georganiseerd wordt door Boektopia BV, opgericht door Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, YoYo Books en GAU (Groep Algemene Uitgevers). Boektopia mikt op meer beleving voor de bezoekers en zet in op digitale initiatieven, zoals de boekenmarathon die gratis via livestream te volgen is. Dit jaar vindt de eerste preview editie plaats.

Contacteer ons
Gunter Huyghe PR-consultant, Bepublic Group
Gunter Huyghe PR-consultant, Bepublic Group
Over Bepublic