EG brengt primeur op de markt: de eerste ‘gebruiksklare’ injectie tegen bloedkanker

Een besparing van 10 miljoen euro voor het Belgische geneesmiddelenbudget

De behandeling van de ziekte van Kahler, een zeldzame vorm van bloedkanker in het beenmerg, kan vanaf nu een stuk makkelijker en goedkoper. Het farmaceutisch bedrijf EG ontwikkelde als eerste een gebruiksklare injectie-oplossing voor chemotherapie bij bloedkanker op basis van Bortezomib. Bovendien diende het merkproduct Velcade zijn prijs te verlagen dankzij de introductie van deze generische goedkopere variant. Daardoor komt er bijna 10 miljoen euro vrij binnen de budgetten voor geneesmiddelen.

Zo’n 760 mensen krijgen jaarlijks de diagnose van de ziekte van Kahler. Dat is een kanker in het beenmerg als gevolg van een aantasting van de plasmacellen. Chemotherapie met het geneesmiddel Bortezomib kon tot 29 april 2019 enkel in de vorm van het merkproduct Velcade worden toegediend. Na het vervallen van het patent daarop lanceerde EG een unieke generische variant op basis van Bortezomib.  

Opmerkelijk is dat EG erin geslaagd is om voor het eerst een kant en klare injectie-oplossing met Bortezomib te maken. Bij het origineel geneesmiddel dat uit een poeder bestaat, moeten ziekenhuisapothekers eerst dit poeder vermengen met de injectievloeistof om tot een oplossing te komen die aan de patiënt kan worden toegediend. Een precisiewerkje voor de apothekers,  dat bovendien erg tijdrovend is en waarbij uiteraard geen fouten mogen gebeuren. Daarom ontwikkelde EG een injectie-oplossing die deze stap in het bereidingsproces overbodig maakt, waardoor kostbare tijd uitgespaard blijft.

“Het gebeurt niet vaak dat een generisch geneesmiddel een dergelijke toegevoegde waarde kan bieden aan het origineel product. Voor een normaal behandelingsschema van één patiënt besparen apothekers kostbare tijd doordat ze met een ‘kant en klare’ oplossing kunnen werken. Bovendien kunnen zowel de apotheker als de behandelende arts 100% zeker zijn dat de juiste hoeveelheid Bortezomib wordt toegediend aan de patiënt.” 

  Jef Hus, Managing Director, EG België

 

Meer geneesmiddelen terugbetalen

Zoals alle originele geneesmiddelen maakte merkproduct Velcade gebruik van een patent, waardoor ze competitie gedurende een bepaalde tijd uitsluiten. EG focust zich op die geneesmiddelen om na afloop van het patent een betaalbaar alternatief aan te bieden. Door het patentverval is ook de prijs van het origineel product sterk gedaald, met zo’n €700 per flacon. Op jaarbasis moet de Belgische overheid daardoor zo’n 63% minder budget voorzien voor het terugbetalen van deze chemotherapie, goed voor een besparing van 9,8 miljoen euro. Dit betekent een belangrijke besparing in het Belgische geneesmiddelenbudget.

“We zijn trots dat we kunnen bijdragen aan de betaalbaarheid en het gebruiksgemak van kankerbehandelingen in Belgische ziekenhuizen. Deze productlancering is één van de belangrijkste internationale lanceringen in de geschiedenis van ons bedrijf. Het gebeurt zelden dat een generieke versie zo´n toegevoegde waarde heeft in gebruiksgemak en veiligheid. Bovendien betekent deze lancering een belangrijke prijsdaling voor deze behandeling, wat de overheid jaarlijks 10 miljoen besparing oplevert voor het geneesmiddelenbudget. Wij hopen dat alle ziekenhuizen in België van de toegevoegde waarde van  deze variant van Bortezomib zullen gebruik maken!” 

  Jef Hus, Managing Director, EG België


Naast België kunnen ook 13 andere Europese landen dankzij deze lancering binnen de Stada groep, waarvan EG deel uitmaakt, voortaan gebruik maken van deze ‘gebruiksklare’ generische variant van Bortezomib.

 


Over EG nv/sa
EG is een farmaceutisch bedrijf van Belgische oorsprong en de Belgische marktleider op vlak van betaalbare geneesmiddelen. Het is het eerste farmaceutische bedrijf dat in België generische geneesmiddelen op de markt bracht. Ondertussen is het het uitgegroeid tot het  grootste farmaceutische bedrijf in ons land (nr. 1 in verkochte units en zakencijfer), en produceert het nog steeds meer dan de helft van haar geneesmiddelen in België. Bij EG België werken 180 medewerkers; elk jaar gaan er ongeveer 29 miljoen doosjes van EG over de toonbank bij de apotheker. 

EG maakt deel uit van de Duitse farmaceutische groep STADA Arzneimittel AG en bestaat uit 3 divisies: 
- EG Generics: generische geneesmiddelen. De EG portfolio bevat meer dan 700 geneesmiddelen voor de behandeling van gezondheidsproblemen in zowat elk therapeutisch domein.

​​​​​​​- Consumer Care: innovatieve merken van voedingssupplementen, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn in de apotheek (OTC).
- Specialty Care: gespecialiseerde, geneesmiddelen hoofdzakelijk bestemd voor gebruik in ziekenhuizen.

Contacteer ons
Isabelle Cornelis PR Consultant, Bepublic
Jef Hus Managing Director, EG Belgium
Isabelle Cornelis PR Consultant, Bepublic
Jef Hus Managing Director, EG Belgium
Over Bepublic