Elke maand starten tien nieuwe klinische proeven rond kanker in ons land

België speelde een grote rol in de strijd tegen kanker in de afgelopen 50 jaar

Er worden in ons land gemiddeld tien nieuwe klinische proeven per maand opgestart voor de behandeling van kanker: 119 sinds januari 2015 om precies te zijn. België speelt zo een voortrekkersrol in het onderzoek naar vooruitstrevende behandelingen tegen kanker. Dat blijkt uit cijfers van pharma.be, de koepel van de farmaceutische sector in ons land.

                                                             ***

We hebben de afgelopen 50 jaar enorm veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Heel wat innovatieve farmabedrijven in België investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. Ze werken daarvoor nauw samen met de academische onderzoekers in ons land. Met veel resultaat: zowel de overlevingskansen als de levenskwaliteit van een patiënt met kanker zijn de afgelopen 50 jaar enorm gestegen. Nieuwe geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld immuuntherapie, kondigen een nieuw en hoopvol tijdperk aan in de strijd tegen kanker.

Catherine Rutten, CEO van pharma.be

Angst voor kanker houdt heel wat mensen in zijn greep. Dat bleek onlangs ook uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos: 62 procent van de Belgen is bang om ooit kanker te krijgen. Het goede nieuws is evenwel dat ruim 60 procent van alle gediagnosticeerde kankers in België genezen geraakt, onder meer door intensief onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag maakte pharma.be een overzicht van de grote vooruitgang die de voorbije vijftig jaar werd geboekt in de strijd tegen kanker.

Tegenwoordig beschikken artsen naast chirurgie en radiotherapie over een arsenaal aan innovatieve geneesmiddelen om kanker te bekampen: zoals chemotherapie, hormoontherapie en gentherapie. Onlangs  kwam therapie op basis van immunologische geneesmiddelen bij dit rijtje: de tumoren worden daarbij via het eigen immuunsysteem van de patiënt aangevallen, met veelbelovende resultaten.

Ons land speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar die vooruitstrevende behandelingen. Heel wat nieuwe, hoogtechnologische geneesmiddelen en therapieën in de strijd tegen kanker worden in ons land ontwikkeld of getest.

Sinds januari 2015 zijn er 119 nieuwe klinische proeven voor de behandeling van kanker bijgekomen, dat zijn gemiddeld dus tien nieuwe proeven per maand. In totaal lopen er nu minstens 410 klinische proeven rond kanker in de verschillende ziekenhuizen in ons land.

Dat er zoveel klinische proeven lopen, bewijst dat ons land erkend wordt als voorloper in de strijd tegen kanker, en dat er een hoge medische nood is aan nieuwe behandelingen. Verschillende grote farmaceutische bedrijven hebben in ons land onderzoek lopen naar nieuwe kankertherapieën, dankzij de constructieve samenwerking met onderzoekers en artsen in ziekenhuizen. Deze inspanningen zorgen ervoor dat patiënten in België snel toegang krijgen tot innovatieve en vaak hoopvolle geneesmiddelen.

Catherine Rutten

pharma.be ziet de strijd tegen kanker als een van de belangrijkste actieterreinen van de geneesmiddelenindustrie in de afgelopen halve eeuw. En met succes: lange tijd konden tumoren alleen chirurgisch verwijderd worden. Via blijvend onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, heeft de farmaceutische sector bijgedragen aan de verruiming van het scala aan behandelingen, zodat het beter afgestemd is op de gepersonaliseerde noden van patiënten. De huidige en toekomstige onderzoeksprogramma’s blijven verder werken op deze inzichten om de overlevingskansen en de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verhogen. Kanker overwinnen: dat is het ultieme doel.

Therapeutische-strategie_n-om-kanker-te-overwinnen.pdf

PDF - 167 Kb

Stefaan Fiers

communications director, pharma.be

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be