Energieleverancier Eneco roept op om geld in te zamelen voor kwetsbare leerlingen zonder thuiscomputer

Eneco verdubbelt het ingezameld bedrag en doneert tegelijk zelf 100.000 euro aan DigitalForYouth.be

MECHELEN - De energieleverancier Eneco gaat met een speciale actie DigitalForYouth.be ondersteunen. Dat is een vzw die oude laptops inzamelt, ze gebruiksklaar maakt en die vervolgens door de onderwijskoepels laat verdelen onder kansarme jongeren die geen thuiscomputer hebben. De eerste leveringen aan scholen vonden deze week plaats in Gent en in Boom.  De klanten van Eneco kunnen vanaf vandaag via een speciaal crowdlending-& gifting platform een financiële bijdrage storten. Voor elk bedrag dat gestort wordt, zal Eneco de inzet verdubbelen. En daar bovenop steunt Eneco DigitalForYouth.be zelf met nog eens 100.000 euro.

Maatschappelijke betrokkenheid

Dat Eneco zijn schouders onder dit project zet, is logisch. Als leverancier van groene stroom op basis van zonne- en windenergie is het bedrijf al lang bezig met duurzaam ondernemen. Eneco kijkt ook verder dan de dag van morgen en werkt op de lange termijn. Kansarme jongeren helpen, past perfect in die logica. Want zonder vooruitzicht voor toekomstige generaties, is er geen toekomst voor onze planeet.

 

“Dit is een initiatief dat wij een zeer warm hart toedragen en ten volle ondersteunen. Jongeren hebben nood aan kwaliteitsonderwijs, maar door het sluiten van de meer dan 1.000 secundaire scholen is dat heel moeilijk geworden. Veel hangt bovendien af van de thuissituatie van de jongeren. Afstandsonderwijs is geen evidentie, en al helemaal onbegonnen werk als je geen computer hebt. De jongeren van vandaag, zijn onze bedrijfsleiders, ambtenaren, verplegers en dokters van morgen. We moeten er dus zorg voor dragen. Als bedrijf, samen met onze klanten, willen we hierin absoluut onze verantwoordelijkheid nemen.”

Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco België.

Thuisonderwijs

Nog tot zeker na de paasvakantie zitten alle scholieren noodgedwongen thuis door het coronavirus. Het is nog niet zeker wanneer de lessen hervatten. Afstandsonderwijs is nu de norm, maar het is nu al duidelijk dat kansarme jongeren wellicht een achterstand zullen oplopen omdat ze thuis geen computer of laptop hebben.

 

“Intergenerationele solidariteit is van levensbelang. Onderwijs op afstand - net zoals thuiswerken - zal na deze crisis niet meer verdwijnen. Wie weet, wordt het wel de norm. En is het noodzaak dat iedereen - ook kwetsbare jongeren - aan boord blijven. Ze moeten hun digitale skills verder kunnen blijven ontwikkelen. Op de lange termijn is dat van ontzettend groot belang. Daarom kunnen onze klanten via een gebruiksvriendelijk platform (www.eneco.be/together) hun steentje bijdragen. Wij zouden heel tevreden zijn als onze klanten 50.000 euro zouden inzamelen. Dat bedrag zullen we verdubbelen. Daar bovenop storten we nog eens 100.000 euro voor DigitalForYouth.be.”

Jean-Jacques Delmée.

 

DigitalForYouth.be 

Om één ingezamelde laptop gebruiksklaar te maken, heeft DigitalForYouth.be ongeveer 100 euro nodig. De Vlaamse regering heeft daar al 200.000 euro voor uitgetrokken en de Brusselse 50.000 euro. Na de oproep van vorige week verzamelde DigitalForYouth.be ondertussen 8.500 laptops. En werd er in totaal 650.000 euro toegezegd. Er wordt nu nog bijkomend gezocht naar 5.000 laptops.

“Als we alle tot nu toe ingezamelde 8.500 computers snel gebruiksklaar willen maken, is er een budget van 850.000 euro nodig. We zijn dus heel blij met het initiatief en de bijdrage van Eneco. Al dat extra geld zet een extra turbo onder onze werking. Op die manier kunnen wij sneller werken en meer laptops leveren aan die jongeren die dat nu nodig hebben”.

Philip Du Bois, voorzitter van de raad van bestuur van DigitalForYouth.be

 

Leveringen van start

De eerste leveringen aan scholen zijn deze week gestart. Eerst komen de BUSO-scholen aan de beurt, daarna de scholen met het grootste aantal leerlingen dat in kansarmoede leeft. 

Tijdens de eerste week van de paasvakantie zullen de leveringen gestaag toenemen. Van zodra er voldoende van de band rollen om een school te bevoorraden, vertrekt de levering. DigitalForYouth.be verwacht de piek van de leveringen de tweede week van de paasvakantie. Maar ook na de paasvakantie zal er nog volop geleverd worden.

 

Hoopvol

Uit een bevraging van zijn klanten blijkt dat Eneco als energieleverancier het hoogst scoort bij op het vlak van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Dat blijkt ook uit andere acties zoals de Eneco Clean Beach Cup en de duurzaamheidslessen in de basisscholen. Eneco is hoopvol dat deze actie kan slagen.

 

(Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro)

www.eneco.be/together

 

 

 

 

Mark Van Hamme

Woordvoerder Eneco België

Lut Goedhuys

PR-manager DigitalForYouth.be

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be