Exact 10 jaar geleden: stomme film ‘The Artist’ wint Oscar voor beste soundtrack dankzij muziek van Belgisch symfonisch orkest

Zondag 27 februari is het precies tien jaar geleden dat Brussels Philharmonic de Oscar in de wacht sleept voor zijn muziek bij de film The Artist. Dat is een Franse stomme film in zwart-wit die het verhaal vertelt van een filmster in het Hollywood van de jaren ‘20. Zoals in alle stomme films, speelt de muziek een uiterst belangrijke rol om de beelden echt tot leven te wekken. De nummers van de Franse componist Ludovic Bource, uitgevoerd door Brussels Philharmonic, zorgen ervoor dat de kijker meegezogen wordt in de sfeer van het Hollywood van die tijd.

The Artist was een onverwachts succes en sleepte meerdere BAFTA’s en Golden Globes in de wacht. De film won ook vijf Oscars, waaronder die voor beste originele soundtrack. De muziek van The Artist heeft meer prijzen gewonnen dan die van Titanic of The Godfather. Brussels Philharmonic deelt de eer met jazzpianist Jef Neve en het Brussels Jazz Orchestra, die samen de muziek opnamen voor de film.

Huzarenstukje op 4 dagen tijd

De hele soundtrack van The Artist werd op amper vier dagen tijd ingeblikt in een studio in Flagey. “Bij de opname kwam heel wat kunst- en vliegwerk kijken”, legt Ernst van Tiel, de toenmalige dirigent, uit. “Nog niet alle muziek was al klaar. Zelfs op de laatste dag kreeg ik 's morgens om half zes onder mijn hotelkamerdeur nog een nieuw stuk geschoven dat ook nog die dag moest worden opgenomen. Maar de componist en ikzelf hadden wel al na de eerste opnamesessie het gevoel dat het bijzonder ging worden. De energie van het orkest zat waanzinnig goed, en die werd elke opnamesessie beter. De muzikanten speelden allemaal top.”

“De opnames voor The Artist waren interessant en echt heel leuk. De componist stond in rechtstreekse verbinding met de regisseur in Los Angeles, waardoor er extreem kort op de bal werd gespeeld. Ook vandaag luister ik af en toe nog eens naar de cd. Dan komen er veel fijne herinneringen boven.” - Tim Van Medegael, bastrombonist bij Brussels Philharmonic

Het was de eerste keer dat Brussels Philharmonic de muziek opnam voor een stomme film. Sindsdien geeft het symfonisch orkest minstens één keer per jaar een live concert bij een stomme film. Zo was er vorig jaar een concert bij de film ‘The Circus’ van Charlie Chaplin.

Oscar zorgt voor wereldwijde bekendheid

Die Oscar is één van de hoogtepunten in de geschiedenis van Brussels Philharmonic. Plots was het orkest niet alleen in België bekend, maar ook over de grenzen heen. De prijs heeft in de wereld van de filmmuziek veel deuren voor hen geopend. Achteraf heeft Brussels Philharmonic nog heel wat filmmuziek opgenomen.

“Ik herinner me nog goed hoe we ’s nachts allemaal samen in Flagey live naar de prijsuitreiking hebben gekeken van de Oscars. De Oscar voor de muziek was een van de laatste die aan de beurt kwam. Het was een geweldige ontlading en de atmosfeer was super.” - Ernst van Tiel, dirigent

Brussels Philharmonic laat de tiende verjaardag van hun Oscar niet zomaar voorbijgaan. Het orkest lanceert op 27 februari een eigen podcast, ‘De Klankband’. Daarin gaat Robin Broos, filmjournalist en auteur van ‘The Original Soundtrack’, ​ op zoek naar spraakmakende verhalen over filmmuziek. De eerste aflevering is helemaal gewijd aan het succes van The Artist.

Hier vindt u beelden van de ‘making of’ van de muziek van The Artist door Brussels Philharmonic.

Sonja Kochoutina

pers & online communicatie, Brussels Philharmonic & Vlaams Radiokoor

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be