Explosievenhonden speuren naar illegale vuurpijlen

KAA Gent neemt scherpe veiligheidsmaatregelen tijdens Champions League

Voetbalclub KAA Gent neemt verregaande maatregelen om de veiligheid in de Ghelamco Arena te garanderen. Voor het eerst wordt in ons land een bewakingsonderneming - Securitas - ingeschakeld om met vier explosievenhonden de supporters te controleren op het binnensmokkelen van Bengaals vuur. Deze vuurpijlen zijn door de UEFA strikt verboden, inbreuken worden bestraft met torenhoge geldboetes. Bovendien zijn de vuurpijlen levensgevaarlijk.

                                                        ***

Ze duiken nog altijd geregeld op in onze voetbalstadions: de fel gekleurde en hevig rokende fakkels die supporters hoog in de lucht steken tijdens de wedstrijden. Dit zogenaamd Bengaals vuur is verboden door de voetbalwet maar het fenomeen lijkt niet uit de stadions weg te bannen. Soms verstoppen de supporters het materiaal op voorhand op de tribune, maar sommigen zijn zelfs zo vindingrijk dat ze de pijlen in een brood laten bakken, zodat ze bij controles niet worden opgemerkt.

Voor de wedstrijden van de Champions League legt de UEFA torenhoge boetes op aan clubs die er niet in slagen de supporters in de hand te houden in de stadions. Minimumboetes beginnen vanaf 7.500 euro wanneer een voorwerp op het veld wordt gegooid. Voor het ontsteken van vuurpijlen gaan de boetes van 25.000 euro voor een eerste inbreuk, 75.000 € voor tweede en nog hogere bedragen voor herhaalde inbreuken.

Securitas

Daarom neemt KAA Gent scherpe maatregelen in het licht van de Champions League wedstrijden, zoals vanavond tegen Valencia CF, in de Ghelamco Arena. De club schakelt bewakingsonderneming Securitas in om de controles aan de ingang te verscherpen. De bewakingsagenten zullen vier explosievenhonden inzetten die getraind zijn om vuurpijlen en ander pyrotechnisch materiaal op te sporen.

“Deze honden zijn getraind om in havens of op luchthavens containers en paletten met goederen te doorzoeken op de aanwezigheid van explosieve stoffen, maar kunnen ook worden ingezet om rugzakken en andere tassen te doorzoeken. Ze zullen per twee worden ingezet, en worden na twintig minuten afgelost om hun geurzin scherp te houden."

Frederik Van Bever, Commercieel Directeur bij Securitas

Omdat de honden van Securitas niet rechtstreeks mensen mogen controleren, zullen ze de tassen en rugzakken van de supporters in een afgesloten ruimte doorzoeken. Supporters worden gecontroleerd door de stewards. De honden zullen ook voor aanvang van de wedstrijd het stadion afspeuren naar eventuele verborgen pijlen. Het is de eerste keer dat een voetbalclub explosievenhonden inzet voor de controle op illegale vuurpijlen. Tijdens de eerste Champions League match, tegen Olympique Lyon, werden de bezoekende supporters ook reeds op deze wijze gecontroleerd. Geen enkele pijl Bengaals vuur werd toen het stadion binnengesmokkeld.

De maatregelen zijn onderdeel van een ruimere campagne waarbij KAA Gent de supporters via de website en sociale media sensibiliseert om vuurpijlen en ander gevaarlijk materiaal thuis te laten bij voetbalwedstrijden. Maar daar stopt het niet.

"De UEFA is erg streng geworden omdat er de laatste seizoenen een sterke stijging was van het aantal incidenten. Daarom wordt de thuisclub ook medeverantwoordelijk gesteld voor het gedrag van de bezoekende supporters. Wij zullen daarom niet twijfelen om onze supporters die over de schreef gaan, mee te laten opdraaien voor UEFA-boetes. We rekenen er echter op dat onze supporters zoals altijd van het voetbal een echt feest maken."

Dirk Piens, directeur Infrastructuur en Organisatie van KAA Gent

 

Media die de controle willen bijwonen kunnen zich aandienen om 17.30 aan de perszaal ter hoogte van ingang A. Gelieve uw aanwezigheid te melden bij organisatie.dirk@kaagent.be.

 

Dirk Piens

Directeur Infrastructuur en Organisatie, KAA Gent

Gerrit Bellon

Woordvoerder, Securitas

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be