Facebook introduceert eerste stadsgids van Brussel samengesteld door lokale communities

  • Verschillende beheerders van Belgische Facebook-groepen werkten samen aan een unieke stadsgids voor Brussel. 

  • Online versie en 30.000 print exemplaren van de stadsgids vanaf vandaag gratis beschikbaar

Vandaag is de eerste Belgische Facebook Community City Guide gepresenteerd over Brussel. De Belgische en Europese hoofdstad is daarmee de 15de Europese stad waar Facebook het initiatief lanceert. De stadsgids is volledig samengesteld door Belgische Facebook-groepen en bevat insider tips over wat er te beleven valt in de hoofdstad. Facebook-groepsbeheerders overhandigden de eerste versie van de stadsgids vandaag aan het Brussels bureau van toerisme visit.brussels, dat namens de Stad Brussel de gids in ontvangst nam. 

De Brussel Community City Guide is de eerste stadsgids in België die volledig ontwikkeld is op basis van input vanuit de community zelf. Met deze originele aanpak wil de nieuwe stadsgids niet alleen toeristen aanspreken, maar ook expats, de EU community, nieuwe inwoners en rasechte Brusselaars. Zo nemen de leden van Brussels Run Crew  je mee op sleeptouw langs de beste looproutes in Brussel, terwijl BXL à Donner je tips geeft over hoe je duurzaam kunt leven in de hoofdstad. En wil je graag een vreemde taal leren op café, dan kan je afspreken met iemand van Brussels Conversation Tables in Café de la Presse. Daarnaast heeft de gids ook aandacht voor mobiliteit en toegankelijkheid met behulp van de input van Handy.Brussels. Ook duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid leeft in Brussel. Meer dan 130.000 mensen in België nemen deel aan een Facebookgroep die te maken heeft met vrijwilligerswerk. Daarom kregen ook duurzame initiatieven met sociale impact een plaatsje in de stadsgids. 

De Belgische Facebook Community

Verschillende oprichters en beheerders van zowel grote als kleine lokale Facebookgroepen in België werkten mee om deze unieke stadsgids voor Brussel tot stand te brengen. Deze groepen brengen mensen samen op het gebied van gedeelde interesses, zowel online als offline. De beheerders zijn dan ook blij dat hun initiatief een bijdrage kan leveren aan de Community City Guide. 

“Ik wilde een groep oprichten waar mensen foto’s, filmpjes en opmerkingen over de Brusselse folklore konden posten. De leden gingen uiteindelijk fantastische dingen delen, ook veel persoonlijke verhalen, historische documenten en foto’s.”

MICHEL WAJS Beheerder van Bruxellois, une fois! 

“We hebben de Brussels Run Crew opgericht omdat we een liefde voor lopen en Brussel delen. Het is een fantastische stad om mensen al joggend samen te brengen.”

CAMILLE POLLIE EN TIM VERHEYDEN Beheerders van de community BXL Run Crew, pagina en groep.

“In onze community kun je afgedankte spullen weggeven in plaats van weggooien. Het is een manier om duurzamer te leven, zodat onze kinderen een mooiere toekomst hebben op deze planeet!”

CHRISTINE MAERAN Beheerster van de community BXL à Donner.

“Ik richtte deze groep op toen ik besefte hoe moeilijk veel expats in Brussel het vonden om Franstaligen te vinden om de taal mee te oefenen. Nu vinden leden vlotjes tandempartners om veel verschillende talen mee te spreken.”

YASMINE ADÈLE LESIRE Beheerster van de community Free language and cultural exchange in Brussels.

Beschikbaarheid

De nieuwe Brusselse stadsgids is vanaf vandaag online te bekijken via https://cityguides.fb.com/ in zowel Frans, Nederlands als Engels. De eerste druk van de printuitgave zal met een oplage van 30.000 stuks onder andere verkrijgbaar zijn bij de uitgiftepunten van visit.brussels en op publieke plekken in de stad, zoals toeristische attracties en musea. Om rekening te houden met het milieu, werd voor de gedrukte  versie o.a. gekozen voor gerecycleerd papier. Mensen die een gratis printeditie oppakken kunnen bovendien een vrijwillige bijdrage doen aan een goed doel naar keuze via https://www.facebook.com/fundraisers/ om de ecologische voetafdruk te compenseren.

Kim van Bokhoven

Communications Manager Benelux, Facebook

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be