“Filip en Mathilde, neem jullie onesies mee”

Tien tips voor het vorstenpaar om zich snel thuis te voelen in Denemarken

Van 28 tot 30 maart bezoekt het Belgische koningspaar Denemarken. Een land met een eigen, typische cultuur, die soms erg verschilt met wat we in ons land kennen. Zowel in de omgang tussen vrienden als op de werkvloer hebben de Denen heel eigen gewoontes. Toch geldt Denemarken als een voorbeeldcultuur. En het land is niet voor niets het op één na gelukkigste land ter wereld.  Nicolaj Tyge Gertz, een Deen die al 2 jaar in ons land werkt als Strategisch Directeur voor het Deense ISS (het wereldwijde schoonmaak- en cateringbedrijf), geeft koning Filip tien tips voor een rimpelloos bezoek.

 

 • Kus de Denen niet op de wang

  Denen schudden elkaar de hand. “Elkaar kussen bij de begroeting zoals jullie Belgen vaak doen, is er not done. Zeker niet op het werk. Veel te intiem om te doen met iemand waarmee je geen nauwe band hebt”, zegt Nicolaj.

 

 • Spreek CEO’s met hun voornaam aan

  Denemarken is een echte voornamencultuur. “Doe maar lekker gewoon. Dat geldt ook voor onze CEO’s. Ze staan letterlijk en figuurlijk altijd en voor iedereen open. Je kan er gewoon binnenlopen. Blijkbaar is dat in dit land echt wel uitzonderlijk. Hoewel iedereen bij ISS onze CEO gewoon met zijn voornaam, Kris, aanspreekt. Bovendien heeft zijn kantoor geen echte muren en is hij erg bereikbaar.”
   

 • Durf gerust tegen te spreken

  Denen hebben een bijzonder open bedrijfscultuur: “We zijn op het werk niet bang om te laten merken wanneer we het niet eens zijn met iets, of om dingen in vraag te stellen. Zelfs wanneer we op die manier tegen onze bazen ingaan. We houden ervan om te discussiëren, we nemen de dingen niet zomaar als vanzelfsprekend aan.”

 

 • Kom op tijd op jullie afspraken

  Denen plannen hun dag bijzonder strak. “We houden er niet van dat vergaderingen te laat beginnen of uitlopen. Omdat we onze werkdagen heel efficiënt organiseren, kunnen we kortere dagen werken. Ook bij ISS in België werken we op die ‘Deense’, gestructureerde manier. En iedereen stelt die aanpak wel op prijs.”
   

 • Focus op het resultaat

  Als het op werken aankomt, komt de Viking in de Denen boven. “De focus ligt op het resultaat, we gaan recht op het doel af. Denen zijn kanjers in teamwork. En we zijn niet te beroerd om de dingen groots te zien. Net als de Vikings, laten we ons niet makkelijk afschrikken om te bereiken wat we willen. Wat wellicht een stuk het succes van zoveel Deense multinationals - zoals ISS - verklaart”, zegt Nicolaj.

 

 • Plan geen bezoeken na 16 uur

  Iedereen kan daardoor om 16 uur naar huis. “Hopelijk heeft koning Filip niet te veel bezoeken gepland na 16 uur. We zijn echte familiemensen die liever vroeg thuis zijn dan nog wat te socializen op het werk”, zegt Nicolaj.
   

 • Neem jullie onesies mee naar Denemarken

  Denen houden het graag gezellig. Hygge is een centraal begrip in de Deense samenleving. “Alles kan hygge zijn: de sfeer, het interieur, het gezelschap, wat we eten en drinken. Hygge is deel van onze identiteit. We zijn niet voor niets het op één na gelukkigste volk ter wereld.”   

 

 • Begin al maar te oefenen in sarcasme en zelfspot

  Denen hebben een bijzonder gevoel voor humor. “Sarcasme is onze favoriete vorm van humor. Maar dan écht sarcasme, zonder smileys. En dat begrijpen Belgen niet altijd”, zegt Nicolaj. “Bovendien zijn we minder serieus over onszelf, want we houden ervan om met onszelf te lachen. Iets wat Belgen toch een vreemde gewoonte blijven vinden.”

 

 • Hotelkamer vergeten te sluiten? Geen probleem...

  Een Belg gaat de deur niet uit zonder twee keer te controleren of hij de deur goed gesloten heeft. “We hebben in Denemarken misschien meer vertrouwen in onze omgeving. We maken ons geen zorgen omdat we een deur hebben vergeten te sluiten, of wanneer we onze bezittingen onbewaakt moeten achterlaten. Voor een Belg is zoiets bijna ondenkbaar.”

 

 • Regels zijn regels

  Belgen zoeken naar manieren om de regels te buigen, naar achterpoortjes. “Iets waar Denen allergisch aan zijn. Voor de Denen geldt: regels zijn regels. Op alle gebieden: in het verkeer, het betalen van de belastingen en het gebruik van alcohol.”

 

Nicolaj heeft voor koning Filip nog een laatste weetje in petto:
“Misschien zie je onderweg wel bij heel veel huizen de Deense vlag uithangen. Dat is niet omdat we zo extreem nationalistisch zijn. We doen dat wanneer iemand in huis verjaart. Het is een oude traditie die we koesteren.”

Dirk Van den Steen

Woordvoerder / Porte parole, ISS Facility Services

jochem goovaerts

Bepublic - Bereal

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be