Financieel ambtenaar is knelpuntberoep: stad Antwerpen en Karel de Grote Hogeschool creëren postgraduaatsopleiding

Lokale overheden kampen met een serieus tekort aan financieel onderlegde medewerkers. Zo ook de stad Antwerpen die ging aankloppen bij de Karel de Grote Hogeschool op zoek naar een opleiding op maat. Op die manier start de hogeschool een nieuw postgraduaat Public Finance Management specifiek gericht op deze profielen. In 15 weken worden de studenten klaargestoomd tot experten in overheidsfinanciën. De eerste studenten starten op dinsdag 23 januari met deze opleiding, die uniek in Vlaanderen is.

Financieel ambtenaar is een knelpuntberoep: voor financiële vacatures moeten gemeentebesturen vaak meerdere selectierondes organiseren, en de opkomst van kandidaten ligt erg laag. Lokale besturen doen dan ook vaak beroep op consultants voor uiteenlopende ondersteunende taken, gaande van doorlichtingen over veranderingsprocessen tot boekhouden. Dat blijkt uit de rondvraag van de stad Antwerpen.

Ook bij de stad Antwerpen zelf ondervinden ze aan den lijven hoe moeilijk het is om financiële profielen aan te trekken. Gemiddeld staan vacatures voor financiële profielen er maar liefst 4 tot 5 maanden online. Als oplossing voor deze problematiek slaat de stad nu de handen in elkaar met KdG: ze organiseren een nieuwe opleiding tot financieel ambtenaar. De postgraduaatsopleiding Public Finance Management is de enige opleiding in Vlaanderen voor dit specifieke knelpuntberoep.

“In de Vlaamse steden en gemeenten is er vandaag veel nood aan sterke experten die helemaal mee zijn met het ingewikkelde domein van de overheidsfinanciën. Financiële experten vinden echter niet snel de weg naar de openbare sector. We zijn dan ook trots dat we binnen KdG als eerste onderwijsinstelling een opleiding inrichten specifiek voor financiële ambtenaren, een onderbelicht knelpuntberoep. We zetten in het postgraduaat in op een brede financiële kennis en praktische, realistische cases waardoor je als afgestudeerde een streepje voor hebt als je solliciteert bij een lokale overheid.” ​ – Lien Vandermarliere, opleidingsondersteuner KdG

Studenten krijgen 15 weken lang avondles over de ins en outs van de financiën bij lokale overheden. De opleiding richt zich zowel op ambtenaren die zich willen verdiepen in de financiële wereld als op werknemers uit het bedrijfsleven die een nieuwe uitdaging zoeken in de openbare sector. Het team van docenten bestaat uit medewerkers van KdG en uit doorwinterde professionals die werken bij stad Antwerpen. De eerste studenten gaan van start op dinsdag 23 januari.

Perscontact

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be