Fintech start-up Aeco haalt 700.000 euro op bij SBB

Kapitaalinjectie helpt Aeco om uit te groeien tot marktleider in geautomatiseerd fiscaal advies

Aeco, een fintech start-up van drie broers uit Leuven, haalt 700.000 euro op bij SBB Accountants & Adviseurs, het grootste Vlaamse accountants- en advieskantoor. Aeco wil marktleider worden in het automatiseren van fiscale adviezen, een business die vandaag nog vooral manueel gebeurt. Via zijn software wil het fiscaal advies voor iedereen toegankelijk maken. SBB gelooft dat de technologie van Aeco de job van accountant aantrekkelijker kan maken en het zo de ‘war for talent’ in de sector kan winnen.

Het klassieke beeld van de boekhouder met zijn map facturen onder de arm is verleden tijd. Vandaag werkt bijna elk accountancy-kantoor met software die automatisch boekingen doet en facturen verwerkt. Maar daar stopt het niet volgens Aeco. De fintech start-up is ervan overtuigd dat de komende tien jaar ook de adviesrol van de accountant meer en meer geautomatiseerd zal worden. ​ ​ 

Snel, persoonlijk en begrijpelijk advies
Achter Aeco staan de drie broers Thomas, Arnout en Ruben Aertgeerts uit Leuven. Als fiscaal jurist, burgerlijk ingenieur en fysicus vormen ze een complementair team met een duidelijke missie: fiscaal advies aan bedrijven en ondernemers automatiseren. Aeco werd gelanceerd als beloftevolle start-up bij accelerator Start-it@KBC en is nu anderhalf jaar operationeel.

Thomas Aertgeerts, CEO Aeco: “De roep voor moderne dienstverlening en communicatie klinkt ook in de accountancy sector steeds luider. Zelfstandigen en bedrijven klagen vaak dat hun accountant te traag en moeilijk verstaanbare adviezen geeft. We zijn het gewoon om in alle aspecten van ons leven snel, persoonlijk en begrijpelijk geholpen te worden. Fiscale dienstverlening hinkt hier nog achterop. Elk advies op een ‘ambachtelijke’ manier neerschrijven in mails is niet meer van deze tijd. Adviezen worden zo te duur voor de klant en accountants hebben er simpelweg de tijd niet meer voor. Met Aeco willen we fiscaal advies automatiseren en ervoor zorgen dat de adviezen vlot leesbaar zijn én fris en modern ogen.” 

Om fiscale experts te ondersteunen en hun expertise te automatiseren, ontwikkelden de broers ​ een softwareplatform. Vraagt een klant bijvoorbeeld naar de fiscale voordelen van een elektrische wagen, dan kan de expert snel een eerste geautomatiseerd advies sturen. Door de software te koppelen aan boekhouddata, is het advies ook op maat van de klant.

Aeco gelooft dat de taak van accountants en fiscale experts verder zal evolueren. In de plaats van telkens zelf adviezen van nul te formuleren, zullen berekeningsmodellen een eerste advies aanreiken. Het is dan aan de accountant om het verder uit te leggen aan de klant en toe te passen. ​ 

Aeco: Arnout Aertgeerts, Thomas Aertgeerts, Ruben Aertgeerts
Aeco: Arnout Aertgeerts, Thomas Aertgeerts, Ruben Aertgeerts

War for talent
Met 28 kantoren en 580 medewerkers is SBB Accountants & Adviseurs in vijftig jaar uitgegroeid tot het grootste Vlaamse accountants- en advieskantoor. Dat SBB nu in een start-up investeert die adviesverlening automatiseert en de belangrijkste taak van een accountant misschien wel kannibaliseert, klinkt vreemd. Toch is het dat niet volgens SBB.

Raf Sels, CEO SBB Accountants & Adviseurs: “Dit is voor ons een belangrijke investering. De verdere automatisering van onze dienstverlening is al lang ingezet. We zijn uiteraard altijd geïnteresseerd in beloftevolle technologie die onze klanten en medewerkers het leven makkelijker kan maken. Maar er is nog een veel belangrijkere reden voor dit partnership. Zeker in het middensegment van accounting-bedrijven zijn accountants en financiële medewerkers knelpuntberoepen. De accountant die erin slaagt om de saaie administratieve taken zoveel mogelijk te automatiseren en financiële, fiscale en juridische gegevens automatisch in real time aan zijn klanten aan te bieden, maakt zo tijd en ruimte voor zijn medewerkers om voluit de boeiende rol van ondernemerscoach voor hun klanten op te nemen. We zijn ervan overtuigd dat jonge innovatieve spelers zoals Aeco de sleutel in handen hebben om de ‘war for talent’ in onze sector te winnen.” 

Exponentiële groei en schaalgrootte
Ook na de investering van SBB blijft Aeco onafhankelijk opereren en haar software verkopen aan andere ​ bedrijven. Zo werkt Aeco vandaag al voor tal van andere grote accountancy kantoren en zijn ook sociale secretariaten zoals Acerta en Partena klant. De kapitaalinjectie van 700.000 euro is voor Aeco belangrijk om het platform verder te ontwikkelen en de groei exponentieel te versnellen. De schaalgrootte van SBB in het KMO-segment en de centrale ondersteuning van een stevig kenniscentrum zijn hier cruciaal. SBB is een ideaal laboratorium om snel adviezen te automatiseren en meteen bij 23.000 eindklanten te krijgen.

Katrien Helsen, directeur dienstverlening SBB; Thomas Aertgeerts, CEO Aeco; Raf Sels, CEO SBB; Arnout Aertgeerts, co-founder Aeco; Ruben Aertgeerts, CTO Aeco
Katrien Helsen, directeur dienstverlening SBB; Thomas Aertgeerts, CEO Aeco; Raf Sels, CEO SBB; Arnout Aertgeerts, co-founder Aeco; Ruben Aertgeerts, CTO Aeco

SBB Accountants & Adviseurs
SBB werkt met ruim 23.000 klanten samen: van starters, ondernemers, vrijberoepsbeoefenaars tot organisaties in social profit. Met in totaal 28 kantoren bieden we hen een brede expertise in accountancy, fiscaliteit en omgevingsrecht. Bovendien helpen we hen groeien met zakelijk-juridisch advies op maat. Dankzij ons gespecialiseerd kenniscentrum en onze rijke klantenbasis maken meer dan 580 medewerkers van SBB onze belofte waar: samen slim ondernemen.

Bart Nelissen

Commercieel directeur, SBB

Thomas Aertgeerts

CEO, Aeco

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be