Flagey wordt donderdagavond concertzaal en museum in één

Vlaams Radiokoor projecteert kunst op scherm tijdens barokconcert

Flagey doet op donderdagavond 8 oktober niet alleen dienst als concertzaal, maar ook als virtueel museum. Tijdens het concert van het Vlaams Radiokoor stelt grafisch kunstenares An Eisendrath een selectie van originele houtsneden via videoprojecties tentoon uit de exclusieve collectie van het Antwerpse Museum Plantin-Moretus. Het koor katapulteert de muziekliefhebber op die manier helemaal terug naar de 18e eeuw.

Wie donderdagavond naar Flagey komt voor het concert van het Vlaams Radiokoor, krijgt voor de prijs van zijn ticket niet alleen pakkende koorzang en barokmuziek te horen, maar waant zich ook in het Antwerpse Plantin-Moretus Museum. Het Vlaams Radiokoor brengt werk van de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel. Tegelijkertijd stelt de Antwerpse grafische kunstenares An Eisendrath, die in 2018 voor haar werk een Henry Van de Velde Award won, een selectie van houtsneden uit een exclusieve kunstcollectie van het Plantin-Moretus Museum tentoon. Die eeuwenoude kunstwerken passen perfect bij de zang en muziek. 

Elk van de houtsnedes illustreert een stuk uit het concert. Het was een huzarenstukje om uit de 14.000 kunstwerken in de collectie juist diegene te selecteren die perfect bij de teksten en thema’s van het concert aansluiten. Maar ik ben trots op het resultaat. Net als de vocale muziek zijn de geselecteerde werken getuigen van een diepe liefde voor het ambacht, en tijdloos mooi.

An Eisendrath, grafisch kunstenares

Barokmuziek van onder het stof

Het Vlaams Radiokoor brengt donderdag, samen met het barokensemble Il Gardellino, het aangrijpende werk ‘Funeral Anthem for Queen Caroline. The Ways of Zion do Mourn’. Het is een indrukwekkende hommage die Händel schreef voor de begrafenis van de toenmalige Britse koningin Caroline in 1737 in Westminster Abbey. 

Het thema van dit werk van Händel is erg actueel. Tranen rollen door de partituur en woorden van troost weerklinken in het koor. Dit stuk biedt steun aan de vele mensen die door corona geliefden verloren. We hebben ook bewust voor dit barok werk gekozen om het kostbare erfgoed van de gouden generatie voort te zetten. Met het Radiokoor willen we graag een vernieuwende rol opnemen in de oude muziek. En met Il Gardellino hebben we de perfecte partner gevonden om erg creatieve projecten te doen.

Bart Van Reyn, muziekdirecteur Vlaams Radiokoor

Coronamaatregelen zorgen voor extra beleving

Het koor zal met 25 zangers en zangeressen op het podium staan, Il Gardellino brengt 17 muzikanten op de bühne. Het koor zingt mét mondmaskers en op anderhalve meter afstand van elkaar.

Door de coronamaatregelen zijn de plaatsen in de concertzaal beperkt tot 300 man. Maar dat heeft ook positieve gevolgen: het concert wordt zo nog intiemer. Bezoekers zullen zich - in hun bubbels - helemaal kunnen onderdompelen in de emoties, de sfeer en het verhaal die de barokmuziek en projecties oproepen.

Geïnteresseerden kunnen nog steeds tickets kopen voor het concert op donderdag 8 oktober om 21u in Flagey.

***

Over het Vlaams Radiokoor

Sinds 1937 is het Vlaams Radiokoor een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. De stem is de ultieme vertolker van onze emoties, en het Vlaams Radiokoor is een van haar grootste ambassadeurs. Sinds seizoen 19-20 heeft Bart Van Reyn de leiding over het Radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor vocaal repertoire, van barok tot hedendaags, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt.

Over Il Gardellino

Il Gardellino werd opgericht in 1988, door hoboïst Marcel Ponseele en fluitist Jan De Winne. Het barokorkest blijft inhoudelijk herzien en vernieuwen, met grondig onderzoek naar de historische achtergrond van de werken die ze brengen.Op die manier heeft il Gardellino in de loop der jaren een heel eigen klankidioom ontwikkeld. De bewondering voor het oeuvre van Johann Sebastian Bach vormt de spil van il Gardellino’s repertoire, maar het ensemble gaat de boeiende uitdaging aan de muziek van ten onrechte minder bekende componisten uit te voeren. Naargelang de noden van de muziek wordt de vaste kern van 8 musici uitgebreid met zangers, extra blazers en strijkers. Il Gardellino geniet hoog aanzien zowel in eigen land als internationaal en het ensemble is aanwezig op de belangrijke muziekfestivals en podia in Europa.

 

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Sonja Kouchoutina

PR Contact, Vlaams Radiokoor

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be