Flexi-job als redder voortaan wel mogelijk

  • Structureel tekort aan redders wordt weggewerkt
  • Zwembaden kunnen openblijven
  • Schoolzwemmen kan boost krijgen

 

Sinds begin dit jaar kan je ook bijklussen als redder in een zwembad via een flexi-job. Dat heeft de federale regering beslist en is recent in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De zwembadsector haalt opgelucht adem. “Het is een goede zaak voor het zwemmen en zijn erg tevreden met de beslissing ”, reageren Lode Grossen, Algemeen Manager van de Zwemfed en Diether Thielemans, Algemeen Directeur bij zwembadgroep LAGO.

Al ruim tien jaar zijn redders een knelpuntberoep in ons land. Omdat het tekort aan redders onder meer leidde tot zwembaden die noodgedwongen moesten sluiten en schoolzwemmen dat nog meer onder druk kwam te staan, trok de zwemwereld aan de alarmbel. In een open brief – Red het zwemmen – pleitten de zwemsector, het Katholiek Onderwijs en onderzoeksgroepen van de KU Leuven en VUB voor een masterplan.

Leerkrachten LO

Een van de oplossingen om het redderstekort op te vangen was flexi-jobbers inschakelen. De zwemsector was al langer vragende partij, alleen ontbrak het aan een wettelijk kader. Nochtans hebben heel wat profielen, zoals leerkrachten Lichamelijke Opvoeding, het juiste diploma.

“Langs hun kant was de vraag om als redder te kunnen bijklussen in de vakantieperiodes, examens en weekends groot. Dat zijn net de momenten waarop heel wat zwembaden extra hulp kunnen gebruiken. We zijn dan ook erg tevreden dat er eindelijk naar de zwemsector is geluisterd." - LAGO-directeur Diether Thielemans.

Schoolzwemmen

Dankzij de uitbreiding van het flexi-jobstatuut naar de zwemsector, kan ook het schoolzwemmen een nieuw elan krijgen. Wie een diploma reddend zwemmen heeft, zal voortaan ook kinderen kunnen leren zwemmen. Thielemans ziet in het flexi-werk dan ook enkel maar voordelen, zowel voor zwembaden, de flexi-werker als de zwemmers zelf.

“Het is fiscaal interessant voor de flexi-jobber en zwembaden worden uit de nood geholpen. Ze hoeven niet meer te sluiten omdat ze geen redders meer vinden. Daarnaast zullen er meer redders beschikbaar zijn om kinderen de juiste techniek aan te leren. Hierdoor zal het algemene zwemniveau van kinderen verbeteren en zal het schoolzwemmen hopelijk een boost krijgen.” - LAGO-directeur Diether Thielemans

Perscontact:

Diether Thielemans

Algemeen Directeur, LAGO

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be