Football for All: dubbel zoveel voetbalclubs versieren in maart velden in regenboogkleuren
Alle voetbalfederaties promoten samen diversiteit in het Belgisch voetbal
27 februari 2020
- De KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF breiden campagne tegen discriminatie uit van één speeldag naar hele maand
- 375 amateurclubs en 24 profclubs nemen deel aan sensibiliseringsactie in maart
- Elitescheidsrechters doen voor de allereerste keer mee aan de campagne
- Red Flame Kassandra Missipo is één van de 5 ambassadeurs van Football for All 2020
- Regionale voetbalfederaties roepen amateurclubs op om hun acties tegen discriminatie te delen
De Voetbalbond trekt het weekend van 29 februari en 1 maart samen met de Pro League en de regionale federaties Voetbal Vlaanderen en ACFF de actie Football for All op gang. Dit jaar nemen er naast de 24 profclubs maar liefst 375 amateurclubs of dubbel zoveel ploegen als in 2019 deel aan de actie. De KBVB en zijn vleugels strijden met de campagne voor het eerst in hun geschiedenis niet één speeldag, maar de volledige maand maart tegen discriminatie op en naast het voetbalveld. Het gaat daarbij niet alleen over racisme en homofobie, maar ook over alle andere vormen van discriminatie.
“Met de campagne Football for All willen we de kracht van diversiteit in het voetbal in al zijn kleuren onderstrepen. De cornervlaggen en kapiteinsbanden in de regenboogkleuren waren dit jaar in een mum van tijd de deur uit. Voetbalclubs willen discriminatie duidelijk aanpakken.”
Antoine Rustin, Corporate Social Responsibility Manager bij ACFF
400 voetbalstadions samen met Koning Boudewijnstadion in regenboogkleuren
In maart zullen de voetbalvelden van 375 amateurclubs en de 24 profclubs in ons land hun cornervlaggen in de regenboogkleuren tooien. De kapiteins van de 400 ploegen die zich engageren om discriminatie aan te pakken zullen de hele maand maart een regenboogversie om de arm dragen. En ook de elitescheidsrechters tonen hun engagement in de strijd tegen ongelijkheid tijdens de campagne Football for All: zij spelden in maart allemaal een pin op in de regenboogkleuren. Op zondag 22 maart tot slot kleurt het Koning Boudewijnstadion tijdens de finale van de Croky Cup zich in de regenboogkleuren. Met de actie willen de voetbalfederaties alle voetbalploegen in ons land oproepen om het komende jaar elke vorm van racisme en discriminatie te melden.
“We willen met Football for All alle acties tegen racisme, discriminatie en spreekkoren van de voetbalploegen in België in de kijker zetten. Maar ook na de actiemaand maart willen we hen vragen om na elke match aan te geven of er een geval van discriminatie plaatsvond. Dat kunnen de ploegen doen via een officiële klacht bij de scheidsrechter of via het algemeen meldpunt van hun federatie. Op die manier kunnen we in kaart brengen hoe vaak spelers en speelsters slachtoffer zijn van ongelijkheid en zo gerichte acties opzetten om discriminatie doeltreffend aan te pakken.”
Hedeli Sassi, Corporate Social Responsibility Coordinator bij de KBVB
Red Flame Kassandra Missipo en scheidsrechter Didier Digneffe als ambassadeur
Naast de clubs en de scheidsrechters kunnen de Voetbalbond en de andere voetbalfederaties dit jaar rekenen op de steun van vijf ambassadeurs om discriminatie in het voetbal onder de aandacht te brengen. De bekendste onder hen is Red Flame Kassandra Missipo. Zij krijgt de hulp van scheidsrechter Didier Digneffe die zich outte als homo, Blind Devil Jean-Michel Bertinchamps en de 15-jarige Zuraya Bangura en Shanti Jones, twee speelsters van de Antwerpse club City Pirates.
“De vijf ambassadeurs van Football for All geven een echt gezicht aan de verschillende vormen van discriminatie die ons voetbal kent: racistische spreekkoren, homofobie en beledigingen tegen mensen met een beperking en holibi’s. Elk van onze vijf ambassadeurs kreeg in het verleden zelf al te maken met racistische of discriminerende uitlatingen op het voetbalveld. Zij weten als geen ander wat negatieve uitlatingen bij een persoon teweeg brengen.”
Stefan Verheyen, Grassroots Manager bij Voetbal Vlaanderen
“Voetbal is een sport die mensen verbindt. Wat je herkomst, geaardheid, huidskleur of handicap ook is, dat doet er niet toe. Diversiteit is een verrijking die je moet weten uit te spelen om de eigenheid van een club, ploeg of individu te vormen.”
Kassandra Missipo, speelster van de Red Flames