G4S geeft brand- en techniektraining aan ambulanciers

Beveiligingsbedrijf mikt op ambulanciers om Safety Guard-divisie uit te breiden

Beveiligings- en bewakingsbedrijf G4S zoekt ambulanciers om hun team van Safety Guards uit te breiden. Die worden specifiek ingezet om in noodsituaties eerste hulp te verlenen. Ambulanciers beschikken volgens G4S al over een groot deel van de noodzakelijke vaardigheden om Safety Guard te worden en kunnen daarnaast ook als ambulancier aan de slag blijven. Om het unieke veiligheidsberoep uit te voeren, krijgen de ambulanciers wel eerst nog een aangepaste brand- en techniekopleiding. Met deze oproep, wil G4S de uitstroom van vrijwillige brandweermannen in hun Safety Guard-divisie opvangen.

De “Safety Guards”, een vaak nog weinig gekend veiligheidsberoep, staan 24/7 paraat binnen een bedrijf of organisatie om bijvoorbeeld mensen uit een brand te evacueren en de eerste hulpverlening toe te dienen in elk mogelijk geval waarbij een medische interventie nodig is. Daarnaast controleren ze ook of alle veiligheidsvoorschriften grondig worden nageleefd, bijvoorbeeld tijdens werkzaamheden aan of renovaties in een gebouw. Hierdoor zijn ze een unieke multi-inzetbare beroepscategorie en vaak gevraagd op plekken waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, zoals industriële gebieden of Seveso-sites. Denk daarbij aan de terreinen van oliemaatschappijen en de Belgische kerncentrales. Maar ook organisaties zoals het Europees Parlement in Brussel doen door hun veelvoud aan vaardigheden op vlak van veiligheid en beveiliging steeds vaker een beroep op deze Safety Guards.

Risico’s in organisaties hangen af van de activiteit van een organisatie, maar ook van het aantal bezoekers en vaste medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan het Europees Parlement, waar duizenden mensen actief zijn over een heel uitgebreid gebied. Wanneer er een brand uitbreekt in zo’n gebouw of iemand onwel wordt, moet er snel, maar vooral ook juist gehandeld worden. Daarom zetten we hiervoor mensen in met een specifieke en multidisciplinaire opleiding. Zij staan meteen klaar voor de organisatie om tussen te komen wanneer nodig.”

- Amaury Sauer, Contract ManagerG4S in het Europees Parlement

Tekort aan vrijwillige brandweermannen

In het verleden deed G4S vooral een beroep op vrijwillige brandweermannen voor deze unieke job. Zij waren in hoofdberoep aan de slag bij G4S, maar buiten hun werkuren ook vaak paraat om hun lokale gemeenschap bij te staan als vrijwillige brandweerman. Maar nu de lokale korpsen de laatste jaren in snel tempo overschakelen naar een volledig beroepskader, zag G4S deze profielen meer en meer verdwijnen uit hun Safety Guard-divisie. Daarom mikt G4S tijdens nieuwe rekruteringsmomenten vooral op ambulanciers, die net als de vroegere vrijwillige brandweerlui een soortgelijke opleiding hebben gekregen om noodsituaties adequaat op te lossen. Door geïnteresseerde ambulanciers de nodige brandopleiding te geven, hoopt G4S de uitstroom van vrijwillige brandweermensen op te vangen.

Ambulanciers hebben uiteraard dé expertise om eerste hulp bij ongevallen te verlenen, maar hebben niet noodzakelijk een brandopleiding gevolgd. Daar brengen we als ze ambitie hebben om in hoofdberoep Safety Guard te worden wel snel verandering in. We leren hen de basisprincipes van hoe ze iemand uit een brand kunnen evacueren en hoe ze best handelen wanneer een kleine brand uitbreekt. Bovendien vullen wij hun technische kennis aan en leren wij hen de nodige controles uit te voeren. Zo stomen we ze helemaal klaar voor een nieuwe job als Safety Guard.”

-Amaury Sauer, Contract ManagerG4S bij het Europees Parlement

Steeds meer vrouwen
Sinds de beveiligingsorganisatie actief op zoek gaat naar voormalige ambulanciers om hun divisie te versterken, merken ze gelijktijdig dat steeds meer vrouwen hun weg vinden naar het beroep van Safety Guard. Zo zijn ondertussen 16 vrouwen aan de slag als Safety Guards in het Europees Parlement. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van twee jaar geleden. Hoe meer vrouwen actief zijn in deze beroepen, hoe meer ze volgens G4S korte metten maken met de stereotype beeldvorming rond vrouwen in de private veiligheidsberoepen.

Er heerst vaak een idee dat vrouwen in de bewakings- en veiligheidssector alleen in de backoffice werken of op administratieve functies. Maar dat is niet waar. We merken dagelijks op het terrein dat gemengde teamseen meerwaarde kunnen zijn voor de werking van de teams.”

-Evelien Vandersmissen, Recruitment & Development Manager bij G4S Belgium ​ ​ ​ ​

 

Amaury Sauer

Contract Manager European Parliament, G4S

Tatiana Francotte

Communication Officer, G4S Belgium

Barbara Werniers

Marketing & Communication Specialist, G4S Belgium

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be