Geldzorgen in coronatijden remt stijgend aantal relatiebreuken (voorlopig) af

Spaargeld en facturen zorgen bij 1 op de 4 Belgen voor echtelijke problemen

De gezondheidscrisis heeft niet alleen een impact op de portefeuille, maar ook op de relationele status van heel wat Belgen. Uit cijfers van financieel dienstverlener Intrum blijkt dat het afgelopen jaar bijna 1 op de 5 Belgen hun relatie niet verbrak door de financiële moeilijke situatie die COVID-19 met zich meebrengt. “Vooral jonge koppels uit de lage inkomensklasse blijven nu uit financiële noodzaak vaker samen”, zegt Christophe De Boeck, woordvoerder bij Intrum. In 2019 lag het aantal Belgen dat de financiële situatie als reden gaf om de relatie niet stop te zetten met 1 op de 8 een pak lager. 

In 2020 telde ons land 13 procent meer echtscheidingen dan een jaar eerder. Dat bleek recent uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Die cijfers zouden nog hoger kunnen liggen. Uit een rondvraag van financieel dienstverlener Intrum bij 1.000 landgenoten blijkt immers dat er minder Belgen hun relatie verbreken door de moeilijke financiële situatie door corona. Bovendien geeft 1 op de 4 Belgen aan dat hun relatie gebaat zou zijn bij een beter beheer van het spaargeld en de facturen die in de brievenbus vallen. 1 op de 5 gaat nog een stapje verder en zegt dat zijn of haar partner financiële keuzes maakt die negatief zijn voor het hele gezin.

“Belgen beseffen dat een beter management van de huishoudfinanciën hun relatie zou verbeteren. Maar veel Belgen zitten met enorm veel schroom om het topic thuis echt bespreekbaar te maken. Maar liefst 21 procent van de Belgen vindt het te moeilijk om over de huishoudfinanciën te praten met hun partner tijdens deze coronaperiode. Een groot verschil met voor corona. In 2019 vermeed slechts 14 procent van de Belgen het gespreksonderwerp.”
Christophe De Boeck, woordvoerder van Intrum

Verhoogde financiële druk door corona zorgt voor minder verbroken relaties
Belgische koppels maken nog altijd evenveel ruzie over geld als voor corona. Net als in 2019 geeft 1 op de 5 mannen aan dat ze enkel en alleen over geldzaken ruzie maken met hun partner. Bij vrouwen blijkt het om meer dan 1 op de 6 te gaan. Het aantal Belgen die aangeven dat ze uit financiële overwegingen toch bij hun partner blijven, stijgt door corona wel opmerkelijk.

“Bijna 1 op de 5 ondervraagden geeft aan dat hij of zij de relatie niet stopgezet heeft tijdens de coronamaanden uit financiële noodzaak. In 2019 bleek dit maar voor 1 op de 8 ondervraagden een reden om geen punt achter de relatie te zetten. De bijkomende financiële onzekerheid door de gezondheidscrisis lijkt hierin een rol te spelen. Vooral jonge respondenten of mannen en vrouwen met kinderen uit de lage inkomensklasse bevinden zich in deze situatie. Zij moeten nu vaak als gezin al knokken om de eindjes aan elkaar te blijven knopen. Denk bijvoorbeeld aan een periode van tijdelijke economische werkloosheid. Een breuk waardoor ze er financieel alleen voor komen te staan lijkt hen dan geen optie.”
Christophe De Boeck, woordvoerder van Intrum

Ook al zijn financiële moeilijkheden geen aangenaam gespreksonderwerp toch raadt financieel dienstverlener Intrum aan om ze tijdig aan te pakken binnen het gezin. 

“Vanuit onze ervaringen met klanten van onze opdrachtgevers weten we dat er soms nog een taboe heerst rond financiële moeilijkheden en opgebouwde schulden door achterstallige betalingen. Wij ondersteunen dagelijks koppels en gezinnen om uit die problematiek te geraken. Een eerste stap daarin is er als koppel over praten, en samen de juiste stappen ondernemen. Achteraf horen we vaak dat eenmaal de financiële situatie opklaart, hun hele gezinsbeleving er beter van is geworden.”
Christophe De Boeck, woordvoerder van Intrum

 

Noot voor de redactie
Lage inkomensklassen hebben een maximaal bruto jaarinkomen van 20.000 euro. Tot de hoge inkomensklassen worden gezinnen gerekend met een bruto jaarinkomen van minstens 40.000 euro.

Over Intrum n.v.
Intrum vormt de toonaangevende aanbieder binnen de sector van de credit management services. Het bedrijf biedt naast diensten binnen de sector van de schuldinvordering en het kopen van vorderingen ook betaal- en facturatiediensten aan. Intrum biedt een allesomvattend dienstenpakket aan, waaronder het kopen van vorderingen met als doel de kasstromen en de winstgevendheid op de lange termijn van haar opdrachtgevers aanzienlijk te verbeteren. Het credit management bedrijf is lokaal aanwezig in 24 markten verspreid over heel Europa en beschikt over een team van ongeveer 8.000 medewerkers die zich inzetten om een gezonde economie te bevorderen. De onderneming heeft haar hoofdkantoor in Stockholm, Zweden en staat genoteerd op Nasdaq Stockholm. Voor meer informatie kunt u terecht op www.intrum.be.

Christophe De Boeck

Woordvoerder Intrum

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be