GENT KRIJGT HOOGSTE EN MODERNSTE PRODUCTIETOREN VOOR ZEEZOUT TER WERELD

ZOUTMAN PRODUCEERT IN OPVALLENDE PRODUCTIETOREN 150.000 TON ZEEZOUT PER JAAR OM WERELDWIJDE VRAAG TE KUNNEN VOLGEN

ZOUTMAN, het Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in zeezout, bouwt in North Sea Port een opvallende toren van 64,5 meter hoog voor de productie van zeezout. De vraag naar dit natuurlijk en duurzaam gewonnen zout zit wereldwijd sterk in de lift. Dankzij de nieuwe toren kan ZOUTMAN de productie verhogen met 150.000 ton zeezout per jaar. Midden 2023 gaat de toren in gebruik. In een eerste fase gaat het om een investering van 30 miljoen euro en op termijn komen er minimaal 40 nieuwe jobs bij.

Zeezout zonder additieven in toren van 64,5 meter hoog

Het van oorsprong West-Vlaamse bedrijf ZOUTMAN verhoogt zijn productie met 150.000 ton per jaar om in te spelen op de groeiende populariteit van zeezout. Het bedrijf bouwt daarvoor een ultramoderne productietoren van maar liefst 64,5 meter hoog, zo’n halve meter hoger dan de bekende Boekentoren. Vooral in de voedingsindustrie is de vraag naar zeezout erg hoog, omwille van zijn natuurlijk en gastronomisch karakter. In de nieuwe vestiging zal ZOUTMAN specifiek focussen op de productie van zeezout zonder additieven.

“Traditioneel keukenzout bevat kunstmatige additieven. Zout neemt snel vocht op en om te voorkomen dat het gaat klonteren, wordt er anti-klontermiddel zoals bijvoorbeeld E535 aan toegevoegd. Zout zonder anti-klontermiddel verkopen is bijzonder moeilijk, zeker als je het over de hele wereld wil verschepen. Zonder E535 riskeert het zout namelijk steenhard en onbruikbaar op zijn bestemming aan te komen.” - Bert Lamote, co-CEO van ZOUTMAN.

Het is net dat E-nummer dat veel voedingsproducenten liever zien verdwijnen. De consument gaat namelijk steeds actiever op zoek naar natuurlijke voeding dat 100% vrij is van additieven. Dankzij intensief onderzoek slaagt ZOUTMAN er nu in additiefvrij zeezout te produceren met de juiste fysicochemische eigenschappen voor internationale verkoop.

“We merken dat voedingsbedrijven zo snel mogelijk willen overschakelen naar additiefvrij zeezout. Dankzij forse investeringen in onderzoek voor ons voedingszout MARSEL®, zijn we de enige zeezoutproducent ter wereld die een kwalitatief antwoord kan bieden op de grote vraag." - Bert Lamote, co-CEO van ZOUTMAN
Daniël Termont (voormalig burgemeester Gent), Daan Schalck (CEO North Sea Port), Bert Lamote (co-CEO Zoutman), Mathias De Clercq (burgemeester Gent), Jan Cerpentier (CTO Zoutman), Sofie Bracke (schepen van haven), Karel Vandecappelle (CFO Zoutman)
Daniël Termont (voormalig burgemeester Gent), Daan Schalck (CEO North Sea Port), Bert Lamote (co-CEO Zoutman), Mathias De Clercq (burgemeester Gent), Jan Cerpentier (CTO Zoutman), Sofie Bracke (schepen van haven), Karel Vandecappelle (CFO Zoutman)

Tot 31 keer minder CO2-uitstoot

ZOUTMAN werkt uitsluitend met zeezout, met verve het meest ecologische zouttype. Bij het winnen van zout uit de zee ligt de CO2-uitstoot tot 31 keer lager dan bij zout dat gewonnen wordt uit mijnen, zoals bijvoorbeeld steenzout en vacuümzout.

In tegenstelling tot mijnzout vereist de productie van zeezout enkel natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen zoals zon, zee en wind. Daarnaast brengt de productie van zeezout ook geen schade toe aan de bodem, wat met ondergrondse zoutwinning wel het geval is.” - Bert Lamote, co-CEO van ZOUTMAN

Duurzame en hypermoderne hoogbouw

Voor ZOUTMAN is het een erezaak om het natuurlijke en ecologische karakter van zeezout te bewaken, ook tijdens het verwerkingsproces. De ingenieurs van ZOUTMAN tekenden de nieuwe productietoren daarom uit met het oog op duurzaamheid.

“Een specifieke doelstelling was om zo weinig mogelijk grondoppervlakte in te palmen. Dit resulteerde in een hoge en efficiënte constructie, waarbij we het productierendement per vierkante meter meer dan verdubbelen ten opzichte van onze Roeselaarse vestiging. Extra voordeel om in de hoogte te bouwen is dat onze productie gravitair, dus door middel van de zwaartekracht, kan verlopen en quasi geen energie vergt. We plannen bovendien volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie en zetten sterk in op warmterecuperatie om de toren te verwarmen. Tot slot is er geen afvalwater. Het proceswater wordt intern gezuiverd en hergebruikt." - Jan Cerpentier, CTO van ZOUTMAN.

De nieuwe vestiging van ZOUTMAN wordt de meest geavanceerde zeezoutproductie ter wereld. Zo komen er bijvoorbeeld 5 unieke optische cleaners om onzuiverheden uit het zout te halen. Met behulp van hypergevoelige camera’s worden resterende stukjes zand of schelpjes pneumatisch verwijderd.

Met de komst van de nieuwe productievestiging werft ZOUTMAN op termijn minimaal 40 nieuwe werknemers aan.

“De uitbreiding van de Gentse vestiging van Zoutman past mooi in ons streven om North Sea Port uit te bouwen als ‘foodport’. De 40 extra jobs alsook de toenemende goederenoverslag met 150.000 ton zeezout per jaar zorgen voor een verdere verankering in onze haven. Het is bovendien fraai te zien dat dit bedrijf met internationale uitstraling oog heeft voor duurzaamheid bij de winning van zeezout, het zuinig ruimtegebruik met het erg innovatieve gebouw en de uitbating ervan. Een mooi voorbeeld van hoe groeien en verduurzamen samen kunnen gerealiseerd worden.” ​ - Daan Schalck, CEO North Sea Port
“De investering van ZOUTMAN is een absolute meerwaarde voor Gent en North Sea Port. Dat over de hele wereld zeezout vanuit de Gentse haven wordt gebruikt, is iets om trots op te zijn. Het is bovendien goed voor de werkgelegenheid in onze haven, want de komst van de nieuwe vestiging brengt extra jobs met zich mee.” - Mathias De Clercq, Burgemeester Stad Gent

Voor meer info over de nieuwe productietoren, Zoutman en de zoutmarkt raadpleeg onderstaande bijlage.

Extra cijfers over de productietoren en zoutmarkt

PDF - 106 Kb

 


Over ZOUTMAN

ZOUTMAN, in handen van Bart en Peter Sobry, wordt gezien als dé wereldwijde referentie voor hoogkwalitatief zeezout. Het bedrijf ambieert om de industrie te voorzien van hoogkwalitatief zeezout en op die manier een duurzame transitie in te zetten van gemijnd zout naar zeezout. Naast zout voor de voedingsindustrie (MARSEL®) produceert ZOUTMAN ook ecologisch zeezout voor waterbehandeling (SOFT-SEL®), gladheidsbestrijding (SAFE ROAD SALT) en veevoeding (SALCO AGRO). Het bedrijf beschikt in North Sea Port (Gent) over de grootste overdekte zoutterminal van Europa en verscheept jaarlijks tot 450.000 ton zout naar meer dan 60 landen. Dit jaar realiseerde ZOUTMAN een omzet van 46 miljoen euro. Via verdere internationalisering wil ZOUTMAN haar omzet tegen 2030 verdubbelen.

Sofie Santermans

Senior PR Consultant, Bepublic

 

 

 

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be